Prostatit i massmedia 

 

—  från Sverige och utomlands 

 

 

  "Fula gubbar", Magnus Uggla

  Ronny Eriksson

  Land Observera!

  Barometern

  Smålandsposten

  Dala-Demokraten

  Falu Kuriren

  Aftonbladet 1999

  Aftonbladet 2002

  Tidningen Apoteket

  Leva med smärta

  Hemmets Journal

  Insändare från drabbad, Göteborgs-Posten

  Från tidningarnas sportsidor

  BBC doctor

  CNN 1997

  Daily Mail, could Viagra cure chronic pelvic pain?

  Best Life Magazine, USA

  Intressanta tidningsartiklar (undersidor) Observera!

 

 

”Fula Gubbar", Magnus Uggla

Popartisten Magnus Uggla når ett absolut lågvattenmärke då han i poplåten med ovanstående rubrik bl.a. förlöjligar den här sjukdomen:

”Hej, snubbar, fula gubbar, har nu bytt sin toning mot peruk.
Hej, snubbar, fula gubbar, av ålder blivit svårt reumatisk sjuk styv och stel uti sin kropp, utom just hans pillesnopp, som tvärtom jämt är mjuk.
Ja det är ju allmänt känt att Kaj är helt impotent fast med den enklaste teknik kan han få fjäder på sin skinnspik, spela tennis, golf och squash, segla bräda, paddla fors,
då kan han njuta livets fröjder trots PROSTATIT och hemorrojder. Ut och ragga tonårstjack tills han får en hjärtattack!”

 

Tillbaka till toppen

 

Ronny Eriksson

Från Östgöta Correspondenten 22 mars 2004.

Han är klurig, satirikern och ståuppkomikern från Piteå. Nu är han på turné, för första gången i Riksteaterns regi. Ronny Eriksson gisslar maktmissbruk och orättvisor i samhället. Att det går hem även i Boxholm visade gårdagens föreställning i Folkets hus.

Ett gott skratt förlänger livet. Frågan är bara om vi har råd med det numera, undrade han retoriskt och kom in på det även för Östergötland brännande temat sjukvården. Med östgötamodellen finns det större chans att vara frisk, menade han och bidrog med sin egen visa om PROSTATIT, åderbråck och andra åkommor som inte längre behöver behandlas.

 

Tillbaka till toppen

 

Land

Den 7 september 2007 i nr 37 av tidningen Land, finns en artikel med rubriken "De senaste trettio åren - ren tortyr". Artikeln (sidan 24-25) bygger på en intervju med Lennart Branthle (webmaster för hemsidan) och ger en utmärkt beskrivning av vad det kan innebära att ha drabbats av sjukdomen kronisk prostatit.

Ett stort tack till journalisten Annika Boltegård.

 

Tillbaka till toppen

 

Barometern

  Den 15 juni 1999 hade Barometern i Kalmar http://www.barometern.se en utmärkt artikel av Jonas Nyrén i B-delen på sidan 1 med rubriken: "Vem vill forska på en lågstatussjukdom?" Artikeln är mycket saklig och bygger på en intervju med Lennart Branthle, som haft den här sjukdomen sedan 1972.

  I Barometern den 7 augusti 2001 finns en uppföljning av ovanstående artikel. Man har även intervjuat en svensk urolog, som anser att att det endast är promille (?) som inte blir botade. 

ISOPs kommentar: Detta är tyvärr en av de gamla myter och vanföreställningar som fortfarande omger sjukdomen i Sverige och strider mot all internationell forskning som presenterats under de senaste åren. Se bl.a. sidorna Statistik och Mediciner, behandling m.m.

  Den 8 september 2004 hade jag turen att få in en debattartikel i Barometern. Du kan läsa den på http://www.barometern.se/debate_threads.php?avdelning_1=126&debate=15&mother=2662&child=2662

 

Tillbaka till toppen

 

Smålandsposten

Den 15 januari 2004 hade Smålandsposten i Växjö http://www.smp.se en mycket bra artikel om prostatit av Jan Bärtås. Ett helt uppslag (sidorna 10-11) ägnas åt sjukdomen under rubriken "Prostatit ett manligt gissel". Artikeln bygger bl.a. på en intervju med Lennart Branthle i Kalmar (webmaster för hemsidan), är illustrerad med flera foton och är den mest innehållsrika som skrivits om sjukdomen i svenskt massmedia. Ett helt uppslag (sidorna 10-11) ägnas åt sjukdomen under rubrikerna  Hemsida med brett nätverk , Kronisk prostatit svårbehandlad  och  Prostatit ett manligt gissel.

 

Tillbaka till toppen

 

Dala-Demokraten

Den 16 december 2000 hade Dala-Demokraten http://www.dalademokraten.com/ en artikel (på sidan Leksand) med rubriken "Gunnar spelar bort sin brutala smärta". Artikeln är skriven av Mats Rönnblad och handlar om hur Gunnar Hed i Leksand försöker att klara av att leva med sina svåra smärtor orsakade av kronisk prostatit.

 

Tillbaka till toppen

 

Falu Kuriren

Fredagen den 26 november 2004 hade Falu Kuriren en artikel med rubriken Sjuk miste körkortet av journalisten Sören Haga.

Av artikeln framgår att 49-årige Göran Blank i Lima av läkare anses "psykiskt sjuk" då han under de senaste åren upprepade gånger försökt få hjälp för sin kroniska prostatit. Han anses därför genom sitt agerande olämplig som bilförare och skall fråntas sitt körkort!

Den helt osannolika historian finns i Falu Kurirens arkiv.

 

Tillbaka till toppen

 

Aftonbladet 1999

Intervju med Prof. Jan-Erik Damber, Umeå Universitet. Aftonbladet 1999-01-09.

Det finns en sjukdom hos män i medelåldern, som kallas ”kronisk prostatit”. De har diffusa smärtor i underlivet, är rädda för att sitta i kalla bilar, går i långkalsonger en stor del av året och utsätts ofta för verkningslösa antibiotikakurer. Vad är det för sjukdom och vad kan man göra?

Vi vet inte i dag vad som orsakar den kroniska prostatiten. Man har forskat kring olika typer av virus och bakterier utan att kunna hitta orsaken. Det finns klara kopplingar mellan prostatit och ledbesvär. Det leder tankarna till att immunförsvaret snarare än mikroorganismer skulle kunna vara boven. Vi vet också av erfarenhet att kyla förvärrar symtomen, även om vi inte kan bevisa det vetenskapligt. Däremot är inte kylan orsaken till sjukdomen. De dominerande symtomen är värk och tyngdkänsla i pung, penis och ljumskar med utstrålning nedåt låren. Några har dessutom lättare vattenkastningsproblem och flytningar. Sannolikt är det många män som går omkring med de här besvären utan att söka hjälp. Det vi ser inom vården är bara toppen av isberget. Enstaka män med prostatitsymtom har för övrigt inte prostatit utan smärtorna från underlivet som kommer från inflammerade leder och ledband i bäckenet.

 

Hur kan ni hjälpa de här männen?

Den första åtgärden är att sätta in en antibiotikakur, även om man inte lyckats påvisa några bakterier. En del av patienterna förbättras av det åtminstone tillfälligt. Däremot är det ingen mening med att upprepa antibiotikakuren om den inte ger någon effekt. Vissa förbättras med antiinflammatoriska preparat, alltså läkemedel som minskar inflammationen och svullnaden i prostatan. Sedan är det viktigt med saklig information. Vi berättar för patienten att det är en ofarlig sjukdom, som hos många (?) går spontant över även om den kan vara långdragen (vi inom ISOP anser att detta är en av de myter som omger sjukdomen och vi har endast hört talas om några enstaka fall!). Vi lugnar ängsliga patienter med att sjukdomen inte har någonting med cancer att göra. Bara den informationen i sig kan göra det lättare att stå ut med besvären.

Artikeln finns på  http://www.aftonbladet.se/nyheter/9901/09/doktor.html

 

Tillbaka till toppen

 

Aftonbladet 2002

Den 8 oktober 2002 av Petter Ovander. 

Läkare varnar för ny okänd könssjukdom. 

SVÅRFUNNEN Peter Lidbrink, venereolog vid Huddinge universitetssjukhus varnar för den nya könssjukdomen.

Tusentals svenskar kan vara smittade. Tusentals svenskar kan bära på den nya okända könssjukdomen. Utan att veta om det. Bakterien är extremt svår att hitta - och kan leda till ofrivillig barnlöshet. Den nya bakterien heter  Mycoplasma genitalium och slår mot både kvinnor och män. I dag misstänker läkarna att tusentals svenskar går omkring med sjukdomen - utan att ha en aning om att de är drabbade.

Smittar lätt. Peter Lidbrink, venereolog vid Huddinge universitetssjukhus, räknar med att omkring två av tio som söker vård för sexuellt överförbara sjukdomar bär på smittan. Ett samlag innebär troligen 50 procents risk att smittas, säger han. Men trots att bakterien smittar lätt - och är betydligt vanligare än både gonorré och hälften så vanlig som vår största könssjukdom klamydia - är den fortfarande okänd utanför läkarkretsar.

Svårfunnen. En förklaring, skriver Västerbottens-Kuriren, är att bakterien är mycket besvärlig att odla fram i laboratorium och därför extremt svårfunnen. Sjukdomen kan inte spåras med de rutintester som läkarna tar för patienter som söker för könssjukdomar.  Symtomen liknar en okomplicerad klamydiainfektion med bland annat inflammation i livmoderhalsen. Patienten märker av sjukdomen för att den ger sveda och flytningar - precis som klamydia, säger Peter Lidbrink till Aftonbladet.

I symptomen finns också bakteriens stora fara. Som klamydia, eftersom den liknar klamydian behandlas ofta patienten mot just klamydia. Och då fungerar inte behandlingen, säger Peter Lidbrink.

Hur allvarlig sjukdomen är ännu inte vetenskapligt utrett. Det är inte klart visat att den kan leda till barnlöshet, men många drar den slutsatsen, att den har samma konsekvenser som klamydia. Men för att belägga det krävs mer forskning, säger Peter Lidbrink.

Antibiotika hjälper. Forskarna har känt till bakterien sedan början av 1980-talet. Sedan sex år har Peter Lidbrink försökt upptäcka sjukdomen hos patienter vid sin klinik i Huddinge. Om bakterien bara hittas är den lätt att behandla. Antibiotikan Azitromycin (handelsnamn Azitromax) fungerar. Nästan alla blir friska och symtomen försvinner, säger Peter Lidbrink.

Artikeln finns inlagd på följande URL: http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,206907,00.html och 

ISOPs kommentar: Några personer som kontaktat oss säger sig troligtvis (?) ha varit drabbade av denna bakterie. Man har behandlats med antibiotika och "friskförklarats", men därefter efter en tid drabbats av kronisk prostatit.

 

Tillbaka till toppen

 

Tidningen Apoteket

  I nummer 2, 2001 under rubriken "Lider du av kronisk prostatit" har tidningen en kort notis om vår hemsida och Internetadressen dit. Vi är naturligtvis mycket tacksamma för att redaktionen hjälper oss att sprida information om vår hemsida.

  I nummer 5, 2001 under rubriken Blåskatarr? skriver Dr. Jan-Gunnar Sjödin, Universitetssjukhuset i Umeå och verksamhetschef vid urologiska kliniken, i slutet av artikeln: "Det finns män som återkommande drabbas av något som vi i brist på annan benämning kallar "prostatit", en åkomma där vi har svårt att komma fram till en riktig diagnos och bakomliggande orsak. Vi hittar inga bakterier och inga hinder för urinflödet. Antibiotika har prövats, liksom inflammationshämmande medel, men behandlingen ger sällan någon märkbar effekt.

Dessa män tål inte bli avkylda, då får de täta trängningar, obehag i blåstrakten och andra besvär från urinvägarna. Reaktionsmönstret liknar en infektion, men det verkar vara en inflammation på en helt annan bas". Artikeln avslutas glädjande med att: "Mer information om kronisk prostatit hittar du på http://home.swipnet.se/isop."

  I nummer 3, 2002 på sidan 18 citerar jag om Chlamydia trachomatis: "Att kvinnor kan får äggledarinflammation som kan leda till infertilitet är ganska välkänt, men inte att män kan kan få kroniska urinvägsbesvär och prostatit. Både män och kvinnor kan få ledbesvär som en följd av sjukdomen...."

 

Tillbaka till toppen

 

Leva med smärta

I Svenska Smärtföreningens/SSFs tidning Leva med smärta nr 4 2004 finns en artikel med titeln En negligerad prostatsjukdom författad av Webmastern för denna hemsida. Kommer även att bli utlagd på SSFs hemsida på  http://www.levamedsmarta.com/ Klicka på Tidningen och gå till sidorna 34-35. Du kan även beställa tidningen på SSFs kansli 08-690 60 64.

 

Tillbaka till toppen

 

Hemmets Journal

I nr. 7 den 6 februari 2003 hade veckotidningen Hemmets Journal http://www.hj.egmont.se  en saklig artikel om kronisk prostatit av redaktör Åsa Holstein. Rubriken på artikeln är: "Nätverket ger stöd till alla som drabbats av den bortglömda sjukdomen". Artikeln bygger på en intervju med Lennart Branthle, Kalmar och ger en allmän information om sjukdomen och vad det kan innebära att vara drabbad. 

 

Tillbaka till toppen

 

Insändare från drabbad, Göteborgs-Posten

Följande insändare är hämtade från Göteborgs-Posten. Den förste publicerades 1998-11-01

Redaktör: SOLVEIG EVENSON 031-62 41 58

Adress: Fria ord, Göteborgs-Posten, 405 02 Göteborg

Fax: 031-62 40 33

E-post till redaktionen: friaord@gp.se

 

Har forskning om prostatit för låg status?

Kvinnor går till gynekologen, vart går männen?  Först distriktsläkare som tror att antibiotika blir bra, sen remiss till urologen, väntetid minst 6-8 månader. Ändå blir man inte botad från denna vanliga sjukdom som drabbar mänga män över 35 år.

Ofta får jag svaret att cirka 30 procent i min ålder har prostatit och att det är inte farligt! Själv har jag fått svårigheter att bli pappa, ständig värk och depression.

Vad händer med kroppen? Ingen kan svara. Varför finns det inget intresse på Sahlgrenska när det gäller forskning på detta område?

Pengar styr väl inte läkarnas intresseomrade? Läkare på SU börja forska, denna manssjukdom måste bli intressant, den drabbar både unga och medelålders män samt deras kvinnor indirekt.

EN MAN SOM EJ VET HUR HAN SKALL BLI BOTAD

 

Orsaken till prostatit är okänd

Svar till signaturen "En man som ej vet hur han skall bli botad", Fria ord den 1 november.

Forskning om prostatit har inte låg status. I den vetenskapliga litteraturen finns åtskilliga studier redovisade där man försökt vinna klarhet om denna besvärliga åkomma. Även på Sahlgrenska universitetssjukhuset har av och till studier utförts med syfte att lära sig mer om hur patienter som drabbats av prostatitsjukdomen skall handläggas. Trots detta har vi inte så mycket att erbjuda, i detta avseende har jag precis samma uppfattning som insändaren. Det grundläggande problemet med prostatitsjukdomen är att vi fortfarande inte vet vad som orsakar besvären.   

Ibland orsakas säkert inflammationen i prostata av bakterier eller virus, men oftast kan man med sedvanliga metoder inte påvisa några säkra tecken på infektion. Andra teorier är att sjukdomen orsakas av immunologiska mekanismer, men även här finns inga säkra bevis.

Självklart är det viktigt att forska inom detta område precis som det är att forska inom andra sjukdomsgrupper som drabbar mannen specifikt, till exempel prostatacancer, prostataförstoring och manlig infertilitet. Val av forskningsområde styrs inte i första hand av pengar utan av den enskilde forskaren/läkarens egna intressen.

Urologen är den läkarspecialist som mest lämpar sig för att ta hand om männens specifika sjukdomar. Problemet är dock att det föreligger stor brist på urologer och på grund av detta måste de patienter som får komma till urologmottagningen, Sahlgrenska universitetssjukhuset, prioriteras.

Cancerpatienter har högsta prioritet, vilket är ganska självklart. Jag är dock den förste att beklaga att de män som drabbas av sjukdomar i genitalsfären, som till exempel prostatit, inte snabbare kan få träffa en urolog. Många gånger räcker det dock med en enkel antibiotikakur för att besvären skall klinga av och den spontana läkningsbenägenheten för prostatit är relativt hög.

Således, prostatitsjukdomen är ett intressant forskningsområde där ny kunskap behövs för att kunna behandla det stora antal patienter som drabbats.

Jag är övertygad om att vi så småningom kommer att lära oss mer om prostatit och därvidlag också kunna erbjuda patienterna en mer effektiv behandling.

JAN-ERIK DAMBER

Professor

Avd för urologi, SU

 

Tillbaka till toppen

 

Från tidningarnas sportsidor

  I början av 80-talet blev en svensk skidvärldsmästare i Holmenkollen. Enligt egen utsago fick han efteråt kronisk prostatit beroende på att han stod kvar i målområdet, trots att han började frysa, och lät sig intervjuas. De olika besvären från sjukdomen gjorde att han inte klarade av att fortsätta med sin idrott.

  Flera urologer som vi varit i kontakt med, menar att situationen är likadan inom såväl ishockey som fotboll (både på elit- och lägre nivå) och många tvingas sluta p.g.a. kronisk prostatit. Officiellt heter det i regel p.g.a. av ljumsk- eller ryggskador. Troligtvis är det samma sak inom andra idrotter. 

Hur länge skall vi behöva dras med den här "skamsjukdomsstämpeln" innan vi genom en saklig  information om sjukdomen lyckats "tvätta bort" den här stämpeln?

 

Tillbaka till toppen

 

BBC doctor

The BBC-doctor site on prostatitis:  http://www.bbc.co.uk/health/ask_doctor/prostatitis.shtml. Se även http://www.bbc.co.uk/health/webguide/subcat.shtml?sexualhealthreproducti  

 

Tillbaka till toppen

 

CNN 1997

Aired June 1, 1997 

LINDEN SOLES, CNN ANCHOR: Chronic prostatitis, it is a disease that can make men miserable and too often men and their doctors know very little about the condition. CNN Medical Correspondent, Al Hinman looks at some of
the reasons why, in our News for Medicine.

AL HINMAN, CNN CORRESPONDENT (voice-over): It's a secret. Probably because men are embarrassed to talk about it.

PATIENT: It effected me greatly. I sort of cut off relationships for about a year after I first got sick.

HINMAN (voice-over): It is chronic prostatitis, an inflammation of the prostate gland, causing extreme pain, sexual dysfunction, urgency to urinate and
DR. DANIEL SHOSKES, UROLOGIST: It can lead to severe psychological problems, depression and suicide.

HINMAN (voice-over): Psychological problems are fueled in part by a lack of knowledge.

SHOSKES: No one really knows the exact cause. And there probably isn't just one cause. 

HINMAN (voice-over): And no one really knows how best to treat it, but they know the symptoms.

JOHN GARST, PATIENT: It varies from barely noticeable to I got to commit suicide to get out of this type pain.

PATIENT #2: I get a burning sensation.

HINMAN (voice-over): Constant pain may send men shopping from doctor to doctor, looking for someone, anyone who can bring relief.

JOHN GARST, PATIENT: We don't have very satisfactory treatment.

HINMAN (voice-over): John Garst has been seeking relief for more than 30 years. He's tried everything from surgery to herbs without success.

GARST: Well, since you don't get cured, you always hope somebody else has a new trick.

HINMAN (voice-over): Sometimes it's difficult just finding a doctor who's willing to listen. 

PATIENT #3: Yes, once I went to see a urologist and he told me I was a waste of his time and to get out of his office.

DR. JOHN KREIGER, PROSTATITIS RESEARCHER: Many people who see these patients, the idea is to get them out of the office as quickly as possible and just to write them a prescription. And so many patients end up on what
we call the merry-go-round.

HINMAN (voice-over): Garst's experience hasn't helped him find an effective treatment but there is something he has found, allies.

GARST: And one of those is sci.med.prostate prostatitis. Up it comes and there are all these messages. 

HINMAN (voice-over): On the internet, he's found a place where he's comfortable finally, talking about his prostatitis problems with other sufferers. When he needs more information, he can get it from the internet home page of the Prostatitis Foundation which contains the latest on treatments and doctors who'll help. But many patients think living with prostatitis could prove a lot easier if more men would be willing to come out and talk about it. That they believe will help speed the search for a cure. Al Hinman, CNN reporting.

 

Tillbaka till toppen

 

Daily Mail, could Viagra cure chronic pelvic pain?

Daily Mail 11 March 2007, Health.
By Roger Dobson

The impotence drug Viagra could help men suffering from pelvic pain. As many as one in ten men in the UK have pelvic pain syndrome, with symptoms including lower back and groin pain, and bladder problems. A trial has been looking at the use of the drug - originally developed to help angina patients, but now widely used to treat impotence -  to see if it can help to open the constricted blood vessels that may be the source of the discomfort.

Pelvic pain syndrome is the most common urological problem diagnosed in men under 50, and affects up to 10per cent of men in the UK. A report from the Cleveland Clinic in America says 50 per cent of men will experience symptoms during their life. 

A report in the British Medical Journal described the impact of the disease on the lives of patients with the severest symptoms as comparable to that of men with heart disease.

An earlier study by other researchers, of men with erectile dysfunction problems, showed that as well as improved sexual function, they experienced a reduction in other pelvic syndrome symptoms when treated with Viagra. 

Hela artikeln finns på Daily Mails hemsida:

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/health/healthmain.html?in_article_id=438827&in_page_id=1774
&in_a_source=&ito=1490
 

 

Från Daily Mail den 12 februari 2008 med rubriken: "The agonising male 'cystitis' that affects half of all men", som är en artikel om kronisk prostatit

http://www.dailymail.co.uk/health/article-513778/The-agonising-male-cystitis-affects-half-men.html 

 

Tillbaka till toppen

 

Best Life Magazine, USA

Från den 15 april 2007.

I detta magasin finns en intressant artikel om prostatit med rubriken The Sex Destroyer. Några citat från artikeln:

  When prostatitis hits, it instantly becomes the most important thing in your life. On Tuesday, I ran five miles. On Wednesday, a stabbing pain in my butt kept me from sitting down. And no one seemed to know how to help me.

  Little known and poorly understood, prostatitis is men’s big secret, the third most common reason we go to urologists, number one for men under 50. Because the disease is only now being seriously studied, there are no solid numbers on how many men suffer nationwide. One recent study showed that 11 percent of the men in one county in Minnesota had been diagnosed with prostatitis in recent years. A Canadian study found that 6 percent of men in two Canadian provinces had reported moderate to severe pain from prostatitis in the prior week. Four percent of Finns have it. “Half of all men will have a prostatitis experience sometime in their lives,” says Rodney Anderson, M.D., codeveloper, with Wise, of the Stanford Protocol. Not all will become as sick as the men in the lodge, whose bizarre pains take severe tolls on relationships, careers and lives.

  Men’s silence is reflected in federal spending on the disease, which, until 1995, was practically zero. Prostatitis was the Rodney Dangerfield of urologic conditions, a research backwater and “a wastebasket of clinical ignorance,” as one doctor put it. It was thought to be a bacterial infection of the prostate gland, resulting in inflammation. Doctors gave antibiotics, anti-inflammatories, and, beginning in the 1990s, alpha blockers, which help relax the prostate. When this failed, they gave more antibiotics.

  I saw another urologist, the head of the prostate center at a major New York City hospital. He put my blood, urine, prostatic fluid, and semen under the microscope, looking for leukocytes and other things of proven irrelevance, and he put me on expensive antibiotics, anti-inflammatories, alpha blockers, and Elavil, an antidepressant given in low doses for chronic pain syndromes. The only certainty was bankruptcy: Prostatitis, he said, was a “frustrating” disease to treat. A third of patients get well, a third show no change, a third get worse.

  If women had prostatitis, they’d go on Oprah. But men don’t like to talk about what goes wrong between their legs. “Guys think there’s a stigma,” says Mike Hennenfent, president of the Prostatitis Foundation, a patient advocacy group. It’s often the wives who contact him. A minister’s wife told me: "Our congregation wouldn’t understand this."

Hela artikeln finns på http://www.bestlifeonline.com/cms/publish/health-fitness/The_Sex_Destroyer.shtml

 

Tillbaka till toppen

 

Intressanta tidningsartiklar (undersidor)

JAMA .htm - Utdrag av artikel från den amerikanska medicintidskriften JAMA (The Journal of the American Medical Association).

Prostate problem "destroyed" his life - En mycket läsvärd artikel från den amerikanska  tidskriften The Philadelphia Inquirer om hur sjukdomen totalt "ruinerat" den intervjuades liv. 

The Other Prostate Problem - En mycket läsvärd artikel som ger en allmän information om kronisk prostatit. Från den amerikanska tidskriften Los Angeles Times.

Plagued by men´s troubles - En intressant artikel från den kanadensiska tidningen Toronto Sun, med bl.a  intervjuer av drabbade.

A right pain in the rear - En självupplevd och intressant artikel av en reporter vid den brittiska tidningen The Independent.

Meeting a pain in the prostate - En intressant artikel från The Australian

Men: Do What it Takes to Fight Groin Pain? - Från abc News Healthology, USA.

Två artiklar från Urology Times - Från Urology Times intevju med Dr. Andrew Baranowski och Dr. Anthony J. Schaeffer.

Living with Prostatitis Disease - Från The Peoples Media Company. En reporter som beskriver kronisk prostatit och sina egna erfarenheter av sjukdomen.

 

Tillbaka till toppen

 

 

Hör gärna av dig om du hittar något av intresse!

 

Tillbaka till Huvudsidan