Vad är syftet med sidan?
"Folk tror vad de vill tro och därför surrar hela världen av lösa påståenden
som är fel - missuppfattningar, felcitat, lögner och skrock."

MYT eller Sanning?

"Truth never stands in the way of a good story.
J.H. Brunvand"


"Because if it's on the net, it's got to be true" ™
Att jag valt att ha huvudtemat om skrönor och missförstånd beror på mitt stora intresse att söka sanningen. Det cirkulerar så mycket skrönor och myter runt världen, så syftet med denna sida är att avliva några av de mest spridda skrönorna och moderna myterna. Det kan vara bra att känna till hur man känner igen en vandringssägen, när man hör eller läser om dessa "fantastiska historier", som någon intygar är sanna. Så att man inte tror på alla skrönor och myter man hör eller läser om.
Det är väldigt många skrönor och myter som är i omlopp! Vissa gånger kan det vara livsviktigt, och andra gånger är det lite roligt.

Känn igen en vandringssägen.

Jag började läsa Bengt af Klintbergs bok "Råttan i Pizzan" 1989 och trodde då innan på många av de historier som jag hört och läst tidigare. Men jag insåg senare efter att läst Bengts utförliga genomgång av de moderna vandringssägnerna, att de var skrönor, hur de är uppbyggda och hur de fungerar.
Jag samlade sedan massor av material själv och tycker att det här kan komma ut till flera människor, som tycker att skrönor och missförstånd är intressant och roande.

Och som Bengt af Klintberg själv säger: "Tidningarna tar gärna in den här typen av historier, trots att man förstår att de är fejkade..."
Det har blivit viktigare att man själv måste vara kritisk och skeptisk till all info i tidningar och på TV, (speciellt Internet), och kontrollera allt mer än någonsin i dagens informationsbrus, verkar det som. Allt blir ju vinklat och många saker okontrollerade, och snabbt går det.
Man skall vara skeptisk till konstiga saker, men även till sådant som inte verkar tvivelaktigt.

Besök mina nätkollegor på
Faktoider - Myter & Missförstånd. Mycket snygg sajt med trevligt presenterade myter och missförstånd. Missförståndssidorna, av Niclas Johansson.

Skulle Ni upptäcka något fel, hör gärna av Er till mig om det!
Sänd gärna in flera egna bidrag!

"Det finns bara en sanning, allt annat är lögn"

Andra menar att:
"Det finns ingen sanning, bara olika beskrivningar av verkligheten".

På nätet sedan 97-03-05
Uppdaterad: 08-01-01

Mats Orveland - 'Myt Mannen' - 2007

Mats Orveland
Internetforskare/PC-tekniker
"Truth is Stranger than Fiction because Fiction Has to Make Sense."