Där jag varit med:

05-05-06: Bengt af Klintberg har kommit ut med sin tredje bok om vandringshistorier,
Glitterspray och 99 andra klintbergare Klipp ur Bengt af Klintbergs bok 'Glitterspray'
Jag finns omnämd på sidan 51, om ett bidrag jag lämnat till en av historierna i boken som heter Båda njurarna stulna.

Baksidestexten på boken: "Bengt af Klintbergs båda tidigare böcker Råttan i pizzan och Den stulna njuren har lett till att svenska språket fått ett nytt ord: klintbergare.
I Nationalencyklopedins supplementband definieras det som populär benämning på ett slags moderna vandringssägner, som av många uppfattas som sanna.
Nu är det dags för den tredje djupdykningen i vår tids berättartradition. I Glitterspray och 99 andra klintbergare finns berättelser om terrorister, mobiltelefoner, mumier, Elvis Presley, Viagra och exploderande hjärnor. Historierna kommenteras och tolkas med sedvanlig folkloristisk expertis av författaren. Tillsammans ger de en avslöjande bild av rädslor och önskedrömmar i vår tid, samtidigt som de bjuder på en hejdlöst underhållande läsning.
Bengt Malmströms illustrationer tillvaratar väl den skräckfyllda komiken i berättelserna."

05-01-09: Hemmets Journal skrev en artikel om
"Sant eller falskt"
Där de förutom att de beskriver lite av innehållet på min sajt bland annat skriver om att jag skrivit om att Apollo 11 aldrig var på månen. Vad jag vet så har jag inte skrivit om det, men jag kanske borde göra det? De stavade inte heller rätt på Bengt af Klintberg...
Publicerad i Hemmets Journal, v.49 -04.

04-06-15: Karl-Johan Byttner skrev en spalt i Computer Sweden om
"Fejkbilder ger nya nätlögner".
Där han bland annat frågar mig om "Hur sprids lögner och vandringssägner på nätet?",
spam, och vad man bör tänka på när man möts av tvivelaktig information.
Publicerad i Computer Sweden, 04-06-14.

04-03-19: Lotta Johansson skrev i Metro en artikel på två halvsidor (sid 14-15) om "Vandringssägner hjälper oss att hantera rädsla" Citat: Af Klintberg i Metro
"Fritt fram för historier om stulna njurar och kräkmedel i spriten på berättarfesival".
"Råttor i pizzor, aidsklubben och tuggande käkar på avhuggna huvuden. Vandringssägner är ett sätt att få utlopp för våra rädslor. Ibland har de ett uns av sanning i sig. Men det är få som är helt sanna."
Som länktips i Metroreportaget står det två länkar i slutet på artikeln som går till Snopes.com, "vandringssägner från hela världen kategoriserade efter tema, och det går också att utläsa om de är sanna eller falska", och min sida Forum för felfinnare, "är en svensk variant".
Publicerad i Metro, 04-03-19.

04-02-12: Jonathan Jeppsson skrev en artikel på två helsidor (sid 24-25) i Aftonbladet om "27 myter du trodde var sanna": "Nej, tjurar blir inte arga av röd färg". "Du trodde kanske att Adam fick ett äpple av Eva? Eller att en igloo är byggd av is? Fel, fel. Här slår Aftonbladet hål på 27 av våra vanligaste myter och missuppfattningar."
Som källa står det länkar i slutet på artikeln som går till min och min kollega Niclas Johanssons sajt. 22 av myterna och missförstånden kommer från Niclas sajt.
Publicerad i Aftonbladet, 04-01-26.

"Skolböcker skrivs om efter kinesisk rymdfärd" var införd i Metro 04-03-16:
"Kina ska skriva om sina skolböcker sedan landets första taikonaut kommit tillbaka till jorden och meddelat att Kinesiska muren inte alls går att se från rymden.
Utbildningsministern har beordrat utgivaren av sjätte årskursens textbok att ta bort det stycke som sprider föreställningen att muren kan ses från en rymdfarkost i en bana runt jorden, skriver Nya Kina på sin hemsida på internet. Läseboken har hjälpt till att föra uppfattningen vidare till tiotals miljoner kineser och satt fart på det populära ryktet som också funnit gehör utomlands."...

03-04-07: Fredrik Kullberg skrev en artikel i ICA-kuriren om osanna sanningar: "Trodde du, ja!", om osanna sanningar. "Ibland blir det bara så fel. Ja, rätt ofta faktiskt - vissa felaktigheter har upprepats så flitigt att många tar dem för sanningar."
Internettipset går till min sajt. (Men alla myter Fredrik skriver om kommer inte från min mytsida.)
Publicerad i ICA-Kuriren nr 15, 03-04-07.

03-03-24: Lilian Öhrström, Läsarombudsmannen på Dagens Nyheter, ringde mig och frågade om en mystisk artikel. Det blev en intressant diskussion om det var en vandringshistoria eller ej, som blev artikeln:
"Nyhet eller vandringssägen, hur vet man?", (publicerad i DN 03-03-20).
"Läsarna håller koll på DN:s källkontroll". "Om källkritik handlar Läsarombuds- mannens spalt den här veckan."
"En notis i DN satte myror i huvudet på såväl Läsarombudsmannen som läsekretsen." Det var artikeln om "Tre män omkom i den kenyanska staden Mombasa när de försökte få upp en mobiltelefon ur en latrin."

03-02-10: Anna Landelius Sveriges Radio Malmö, Folkradion P3, ringde mig om moderna vandringshistorier i vardagen och på Internet. Det blev ett bra inslag som man kan gå in och läsa mera och lyssna på: "Vandringssägnerna vi sprider vidare". Inslaget kallas "Det är sant, jag lovar!". Det sändes 03-02-04.
Ulf Palmenfelt, som är en lärare i Etnologi på Högskolan på Gotland intervjuvas också.
Här är tre andra versioner av likmaskhistorien som Anna pratar om i inslaget.
Och en av alla falska WTC-historier, touristguy.

02-05-02: Sara Stenholm på radions P4 "Efter 3", ringde mig om bluffar på Internet. Jag bidrog med info och berättade om Wap-telefoner och Bonsai Kitten mm. Det blev ett bra inslag.
Annat intressant hon tog upp i inslaget:
"Bluffrekord? Häll en vätska på svarta papperslappar så blir de dollarsedlar...det lurades nyligen en Örnsköldsviksbo att tro på och satsa pengar i projektet...Sara Stenholm talar med poliser om modernt bondfångeri."

02-04-16: Mattias Danielsson, på tidningen Kamratposten har tagit med min sajt i en artikel han kallar "Tro inte på allt du hör...." Där han skriver om några exempel på de senaste vandringshistorierna på nätet och i tidningarna. "Bonsai-katterna", "Damen som fastnade i SAS vakuumtoalett" och "Terriern som kunde prata".
"Om du får höra en historia som låter för otrolig för att vara sann - så är den förmodligen inte sann. Ändå tror vi på helt fantastiska historier. Och sprider dem dessutom vidare."
Kamratposten, nr 6, 17 april, 2002. (Sidorna 16-17.)

02-02-16: Joakim Bergström, på PC för Alla har tagit med min sajt i en ruta på den roliga sidan "404 file not found." Där han bland annat verkar tycka att mina sidor är underhållande. Bäst av allt tycker han att sidan som avslöjar filmer är, "tokroligt!" var omdömet, och det tackar jag för. Det är meningen med många av mina sidor. :-)
PC för Alla, nr 2, 2002. (Sidan 159.)

02-01-16: Mårten Brink, på PC för Alla har skrivit en artikel "Bluffarna på Nätet" "Vanligt att bluffen blir till sanning på Internet. Allt på nätet är inte sant. Sägner, lurendrejerier och kedjebrev härjar fritt. Sållar du eller tror du blint på allt du läser?"
I rutan Mårten samlat länkar var man kan läsa om bluffar på nätet, finns min sajt med.
PC för Alla, nr 1, 2002. (Sidorna 95-96.)

02-01-04: Marcus NoteriusAftonbladet, ringde mig för att han ville ha kommentarer om varför vissa ord var mer sökta på än andra. Varför man söker information på nätet, och vad jag tror kommer att bli det mest sökta ordet i år. Jag sa att det egentligen är sex som nog är det vanligaste, men det verkade de räknat bort i sökresultatet. Och att jag även tror att humor och nöjen kommer att bli vanligare att man söker på efter terroreländet som varit nu. Men det tog han inte med. (Sökningar på spel, musik, film, piratkopierade program och virusinformation tror jag också kommer att öka.)
"Nostradamus och Britney hetast på nätet 2001"
"Sökorden som ökade mest bland surfarna – lista."
"Nostradamus, där har du sökordet som ökade mest på nätet 2001. - Inte alls speciellt överraskande, säger internetforskaren Mats Orveland.
Även bokstäverna B-r-i-t-n-e-y S-p-e-a-r-s knappas in av många datoranvändare."
Nätpublicerad på Aftonbladet: 2002-01-04.

01-12-29/02-01-02: Karolina AnderssonSvenska Dagbladet, ringde mig om humor på nätet. Jag bidrog med info, länkar och är omnämd i artikeln om att
"Cyberhumorn har ersatt fikaskämten"
"En pingvin sätter krokben för en annan pingvin som faller pladask genom isen. En kvinnlig karatemästare fäller en manlig dito med skamgrepp. Ännu en dråplig filmsnutt har trillat ner i vår elektroniska brevlåda och givit oss ett gott skratt - på arbetstid."
SvD "Kultur"-delen, lördag 01-12-29, sid 12-13. På nätet SvD "Nöje" 02-01-02.
Min sajt är bland annat med som länktips i pappersversionen.

01-10-28: Ulrika Svensson, skrev en artikel i Aftonbladet om "Mikron - ett vapen mot mjältbrand?", efter katastrofen i USA, och nämner där bland andra min sajt som länktips.
"11 september 2001. Ett svart datum i vår historia. Men vad hände egentligen i New York, under och efter terrorattacken? Historierna och myterna florerar. Här är ett axplock. Både sanna och falska."

01-10-27: Shahin Dehghani, skrev en artikel i Göteborgsposten om humor: "När allvar blir skoj". Där han undrar: "Varför skämtar vi egentligen om hemska saker?". Jag svarade på Shahin's frågor om humor, och vi diskuterade oss fram till en mycket bra och intressant artikel.
Ett fyndigt och roligt kåseri som Shahin skrivit 01-09-02 i GP: Jesus platsar inte längre på jorden".

01-10-08: Bengt af Klintberg, folklivsforskare, har ett radioprogram i P1 som heter Folkminnen, där bland annat "...historien om den svenska flickan som fick jobb som au pair hos skådespelaren Kevin Costner", togs upp (01-10-08) efter att jag fått brev och information om denna historia, som jag frågade Bengt om.
Ladda hem och lyssna på det inslaget här. (1.800kB.) Costnerhistorien är i andra hälften av programmet.
Det går även att höra programmen från hemsidan för Folkminnen på P1, som är i RealAudio-format. Folkminnen sänds måndagar 20.30, och även i repris onsdagar kl. 10.20, och söndagar kl.19.45.
Senaste programmet: Lyssna direkt / Ladda hem.
- Mer info och historier på min sida med "Bidrag från besökarna".

01-10-01: Mika Koskelainen, reporter på Sveriges Radio Gotland, ringer mig om "Nostradamus-citatet", efter katastrofen i USA, och frågor mig även om myter och skrönor. Det blev en bandad radiointervju som sändes kl. 13:00 den dagen, i deras program "Vetenskap och Forskning".
- Mer info och länkar på min sida om e-kedjebrev, Skrönor i Media och Mytlänkar.

01-09-30: Anders Lignell, redaktör på TT (Tidningarnas Telegrambyrå) ringer mig 01-09-28 om kedjebrevet med "Nostradamus-citatet" mm, efter katastrofen i USA. Det blev artikeln "Rykten och lögner om terrorattackerna på nätet - Krigets första offer är sanningen... Efter terrorattackerna i USA har mängder av rykten och lögner spridits med Internets svindlande hastighet.."
Inledningen på artikeln:
"STOCKHOLM (TT) Rykten, myter, fejkade bilder, sanningar, sägner och rena lögner - alla typer av obekräftade uppgifter sprids över världen med Internets svindlande hastighet efter terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon."...
- Mer info och länkar på min sida om e-kedjebrev, Skrönor i Media och Mytlänkar.

01-09-25: Anders Mildner, journalist på Expressen ringer mig om "Nostradamus-citatet", efter katastrofen i USA. Det blev artikeln "Satan i skrapan." Expressen (01-09-25), Kulturbilagan sid 4&5. Stor artikel på ett uppslag: "Skrönorna ger oss de svar vi tror oss behöva. Aldrig tidigare har vandringshistorier fått sådan spridning via Internet som efter attacken mot USA. Problemet är bara att lögner och halvsanningar är en klen tröst i kaos." (vänstra sidan, högra sidan)
- Mer info och länkar på mina sidor om e-kedjebrev och Skrönor i Media.

01-09-23: Anders Gustafsson, journalist på Söndagsavisen ringer mig om "Nostradamus-citatet". Det blev artikeln "Nostradamus lockar vid kaos." Om citatet som spreds efter katastrofen i USA där Nostradamus påstods förutsagt händelsen.
- Mer info och länkar på min sida om e-kedjebrev, Skrönor i Media och Mytlänkar.

01-08-09: Markus Grönholm, frilansjournalist, skrev en mycket bra artikel om skrönor och myter i media, som infördes i Aktuell Rapport, 9 augusti, nr 17/2001. Rubriken på artikeln blev "Rötmånadshistorier", på tre sidor (14-16). Artikeln som textfil!
De tre bilderna på mig är tagna av fotografen Siwer Ohlsson!

01-08-23: Petra kanvall, journalist på Göteborgs-Posten ringer mig om "Bonsai kitten". Hon gör en telefonintervju med mig om det, som blev artikeln "Internet-skämt upprör djurvänner. Katt på burk. Kan det vara något? En modern vandringssägen som sprids via Internet upprör djurvänner världen över."

01-07-07: Lotta Back, som sände mig det första kedjebrevet om Bonsai kitten, nämner bla Bonsai kitten i en tankeväckande och rolig artikel som hon kallar "Flythjälm och cykelväst". Kolumnen där artikeln var med heter Redaktörens Rader och ingick i NorraPosten nr 26, 6 juli 2001.

01-06-26: Christer Smedberg, programledare på Radio Match (Jönköping/Värnamo/Borås) ringer mig om "Bonsai kitten", som han läst om i Aftonbladet. Han gör en telefonintervju med mig om det.

01-06-25: Caroline OlssonAftonbladet ringer mig, och skriver sedan om "Katt på burk får djurvänner att rasa". "Kattungar stoppas in i glasburkar, sondmatas och antar en fyrkantig form." Då väldigt många upprörda människor hört av sig till Aftonbladet och undrat över Bonsai kitten-kedjebrevet och Bonsaikitten-sidan.

01-05-29, (under sommaren): I Radio Stockholm, P5, började den 29 maj en programserie som sänds sporadiskt under sommaren, och som kallades "Orveland", där jag pratade skrönor.

01-05-14: Aftonbladet-IT, (i pappersversionen på tre uppslag). Där Åsa Erlandsson intervjuvade mig om kedjebrev och myter på nätet med rubriken: "Gå inte på mejlmyterna". "Här är de knäppaste myterna som sprids via e-post", och "Här kan du syna bluffarna".
Åsa ville bringa klarhet i hur bluffmailen och andra skrönor ser ut, hur vi känner igen dem så att vi inte så lätt ska gå på dem. Hur och varför de sprids. Bra skrivet!

01-05-11: Jag blev intervjuvad av Hannah Sjöström i en artikel om kedjebrev i Aftonbladet, Puls, Fredag 11 maj 2001. Där hon ville visa på (med mina förklaringar) hur de vanligaste bluffmailen och skrönorna kan se ut, så att vi kan känna igen dem.

01-05-07: "49 sajter att skratta åt" i Aftonbladet IT-bilagan, måndag 7 maj 2001. "Språkmissar. Finn felen. "Forum för felfinnare" har en mission att avliva skrönor och myter i medierna - både kul och intressant läsning. Dessutom knäppa klipp, ursäkter för alla tillfällen och ordspråk på sju språk." Skrev Åsa Erlandsson.

01-05-05: Och så är min sajt med som länktips i "Buzz.bazooka"!, (fredag 5 maj 2001).

00-12-12: "Skrönor&Myter"är med på Aftonbladet IT-bilaga i Nätguiden, (i pappersversionen på sid. 36): Där Ulrika Svensson skriver fint om min sida under rubriken: "Vandringssägner: Grymma skrönor "Klintbergare" kallas de moderna vandringssägner, eller skrönor, som ofta är lika fascinerande som grymma. Mats Orveland har samlat såväl dessa som andra myter och moderna folksagor på sin utmärkta och underhållande sajt.

00-12-12: "Vi har glädjen att meddela att sidan "Skrönor&Myter" har tagits med i Länkskafferiet [ http://lankskafferiet.skolverket.se/ ]."
Länkskafferiet är en databas med kvalitetsgranskade webbplatser för skolbruk, särskilt för elever i åldrarna 10-15 år. Tjänsten görs på uppdrag av Skolverket inom ramen för det svenska Skoldatanätet [http://www.skolverket.se/skolnet/]. Länkskafferiet aktualiseras och kompletteras regelbundet." Tack så mycket. Det var roligt!

00-12-04: Elisabeth Eklind, frilansjournalist, ringde och frågade mig om myter på nätet för ett kåseri i tidningen "Sälj & Marknadsstrategi", som finns med i nr 8 -00. Det blev en ovanligt bra, informativ och innehållsrik text om de moderna "Myterna på nätet" och i e-kedjebreven! Elisabeth har fattat vad det handlar om! Tack!

00-08-01: Olle CasteliusAftonbladet ringde mig och frågade om myterna på Internet, som blev artikeln "Myterna på internet - nu är de kartlagda. Nätet översvämmas av falska historier" Som ni kan se på min sajt så finns endast inslagen om wap-telefonen och Viagraskvadronen med på mina sidor, resten i artikeln har Olle hämtat från andra källor, som han inte uppgivit. Så ni inte söker efter fakta om dessa på mina sidor. Själv hade jag faktiskt aldrig läst eller hört Olles historier tidigare. Så dessa kan inte jag garantera för. Men tack ändå!

00-07-08: Sidan finns med som länktips i Avisen lördag 8 juli -00, i en artikel om "Moderna myter får liv på nätet", av Michael Nordvall. Tack för det Michael. En mycket bra och seriös artikel! Sidan är med på en lista om humorsajter i tidningen Vital, magasinet om livskvalité, nr 3 -00, i artikeln "Ett gott skratt är uppfriskande".

00-05-05: Amanda Rydman intervjuvade mig i Folkradion, P3 om "Kärleksviruset". Viruset har senare bytt namn, och i stället för "I LOVE YOU" i ämnesraden står det "fwd: Joke" och viruset ligger i den bifogade filen "Very Funny.VBS.".

00-04-06: Augustin Erba intervjuvade mig i Folkradion, P3 om myterna på Internet och e-kedjebrev. Många hörde av sig till programmet om kedjebrev de var trötta på.

00-03-??: Sidan är med i Internetguiden, nr 3 -00, där den var med i månadens "Bubblare", och fick 8 poäng av 10. Tack Veronica Almström.

99-08-16: Sidan är med i InternetWorld nr 7 -99, där den var med i "Uppkopplat-din guide till webben", under rubriken "Humor", recenserad av Petra Janakov, som gav den 6 poäng av 10. Tack Petra!

99-07-22: Sidan är med i PC För Alla nr 6 -99, där den var med i månadens 23 roligaste länkar, och fick 10 poäng av 10. Tack Urban Björstadius.

99-05-17 & 99-09-06: Sidan är med i Aftonbladets IT-bilaga vecka 20, 17 maj -99, där Åsa Erlandson skrev under rubriken "Kul & Nyttigt", att den var "underhållande". Tack Åsa! Och 6 sept -99 finns sidan med i AB's "nätguiden", under rubriken "skräckisar", där Maya Uusitalo skrev om att "En klintbergare är en riktigt bra skröna, så bra att många tror att den är sann".

99-04-23: Tack Magdalena Löfström för din recension i Internet Guiden nr 5-99. ("hon kommer från Malmö och har examen i etnologi - ett ämne där man lär sig skilja på skrönor och verklighet") Det var trevliga och ärliga synpunkter på min skrönsida. Tack för berömmet av innehållet.

98-01-13: Tack, Sakari Pitkänen att du tog med min sida i Metro under "Internettipset" (den 13 jan-98. Så här såg det ut, från Metros länkar samlade av Niklas Andersson). Den amerikanska sidan Sakari också skriver om ("The San Fernando Valley Folklore Society's Urban Legends Reference Pages") var jättebra och snygg (den finns nu med i länkarna på menyn)! "Somliga av Metros notiser får sig en känga av bara farten", skriver Sakari om de notiser jag tagit med som exempel på nyheter med tvivelaktigt innehåll. Det är ju ett faktum att det slinker med ovanligt många notiser i Metro med tvivelaktig sanningshalt. Många utländska tidningar och nyhetsbyråer har bara citerats rakt av, utan källkritik. Men jag har ju även tagit med urklipp från andra tidningar. Det finns att läsa mer om i min uppsats om "Skrönor i Media"! Uppsatsen finns även som ZIP-fil! Vissa citerade notiser och artiklar finns att se och hämta längre ner på sidan om "Skrönor i media"! Man får inte förblindas av en fantastisk "nyhet". Lögner och osanningar sprids lätt via skrönor och myter. Bättre källkritik tycker jag att man kan kräva av en seriös dagstidning!? Missförstå mig inte bara, jag gillar tidningen Metro!
Som Bengt af Klintberg själv säger: "Tidningarna tar gärna in den här typen av historier, trots att man förstår att de är fejkade..."


Om du kom till denna sida direkt utan en meny till vänster,
klicka här för att komma till startsidan! Där finns fler Skrönor&Myter.