Är du nybörjare med din valp?
Läs då här så kan du bespara dig många frågor och bekymringar...
När vi fick Abbe uppstod det en hel del saker som vi bekymrade oss MYCKET för. Jag har förstått med tiden, av samtal med andra valpköpare, genom att läsa, och senare av egen erfarenhet att dessa saker egentligen är HELT normala men vi människor misstolkar beteendena.
Valpen bits | tandlossning | Äter bajs |
Hicka | Växtvärk | Koppelträning |
Att göra sig intressant | INKALLNING | Valpen sover jämt |
Att knyta band mellan er!!! | Byte av foder - Info om foder | Hur ska hunden hälsa på gäster? |
Ett bra ord att kunna | Förbered dig noga nu... | Tillåtet -- Ej tillåtet |
Läs
också om hur viktigt det är att HANTERA sin valp. |
Valpen äter ALLT på promenad stenar, jord, tuggummi etc... |
Torka tass Bespara dig från massor av städning |
Viktigt att
veta ÖVERGRIPANDE PLANERING |
Tryck på bannern för mer tips och råd!
Denna valptipssida är endast EN av sidorna i Suzanne & Ambrosius Etherhome och det skriver jag för jag har fått vetskap om att vissa länksidor tycker att somliga sidor är bra och länkar endast till dessa. Det är ju roligt för mig men jag vill ju att besökarna ska veta om att de kan få många fler tips och råd och berättelser om de besöker min hemsida från STARTSIDAN.
Copyright 2000. Suzanne Svensson
* Valpen bits - hela tiden - i händer
och fötter och man kan inte kela med den lilla goa krabaten.
* Tandlossning
Detta är helt normalt. En valp som man får vid åtta veckors ålder håller på att utforska väääärlden... detta gör den på det enda sätt den kan - med munnen och näsan. Inte förstår valpen att den har SYLVASSA små tänder som gör riktigt ont.
Tänderna tappas vid ungefär 4 månaders ålder, och innan dess har valpen ett fasligt sjå med "bissingarna". Dom kliar och hänger på trekvart i munnen. Fortfarande förstår ju inte valpen varför det är så och den blir nog lätt lite frustrerad av det. Detta ÄR en jobbig tid för både valp och ägare. DESSUTOM så förstår inte valpen vad "den nya flockens språk" betyder. Det är en massa nej och fyyyy och AAAaaaj, aj, oj, oj.... hmmm tänk dig själv att vara i den situationen.... och inte alls förstå vad som menas, måste vara lite skrämmande.
Bara för att du nu fått veta ovanstående så får du inte vara överseende med valpens beteende. Åhnej, det är NU som du ska LÄRA din valp vad ordet "nej" eller "fy" betyder - MEN räkna inte med att den börjar förstå dessa ord förrän efter ett par, tre månader. Ge dock aldrig upp!! Bestraffa inte valpen mer än nödvändigt. Det BÄSTA sättet heter - avledning - och tåååålamod.
Se ALLTID till att ha ben, tuggleksaker, frottéhandduk eller annat som valpen FÅR bita på. VARJE GÅNG (och det blir tuuusentals gånger kan jag lova) som valpen biter på något som du inte vill att den ska bita på så säger du "nej" med lite bestämd basröst - omedelbart därefter ger du valpen någon av HANS grejor och berömmer MASSOR så fort han bara nuddar vid den.
Till slut KOMMER valpen att förstå att vissa saker är HANS och att de är okej att bita och slita i. Sitt gärna med någon valp-sak som han får tugga på medan du sitter och klappar honom. Det är VIKTIGT att bygga upp banden mellan er nu förstår du.
* Äter bajs - eget och/eller andras.
Det här är tydligen ett ganska vanligt fenomen som INGEN hittills lyckats besvara, inte ens veterinärer. Vi trodde det var något FEL på Abbe för han hann knappt prutta ut sin lilla bajskorv förrän han snabbt som ögat vände sig om och tog sig en tugga. Vi skreeeeek i högan sky och var helt förtvivlade. INGENTING vi gjorde eller sa hjälpte, han snöade in totalt på det här. MEN trägen vinner. Vi nejade och passade honom som hökar och till slut (efter två månader av kräkningar och äckliga bajs-pussar) så fattade han vad vi menade. Efter den perioden bryr han sig inte om någons bajs längre (jo förstås, hästlortar verkar vara godis...)
Vi tog honom till två veterinärer som inte kunde hitta något "fel" på honom. Teorier som jag hört är följande, men ingen kan bevisa något:
- Hundfodret
innehåller så mycket näring och är så lättsmält att valpen
inte förstår att bajset inte ÄR hundfoder längre...
- Brist på något, ge honom blodkorv (vi gjorde det men det
hjälpte inte).
- Valpen är ännu helt outvecklad i hjärnan och förstår inte,
den upptäcker världen helt enkelt.
- Hundar verkar gilla allt som vi människor tycker är äckligt,
dom är köttätare och asätare helt enkelt.
* Hicka - ofta
Abbe hickade varje dag flera gånger om dagen i ett par månaders tid. Det blev veterinären IGEN....(dyra första månader för ingen behandling haha). Det är normalt att valpar hickar, speciellt efter måltider som de gärna slukar tillsammans med en massa luft.
Om hickan verkar vara "too much" så fick jag rådet att ge lite majsvälling morgon och kväll - för det KAN bero på lite magkatarr. Valpen är ju inte färdigutvecklad och allting (alla tarmar, organ etc) växer ju och utvecklas i en RASANDE takt. Abbes hicka blev lite bättre av majsvällingen faktiskt. Det är ju lite lugnande för magen. Vi köpte vanlig Findus Majsvälling för barn.
* Växtvärk - mycket vanligt bland storvuxna raser
Speciellt på storvuxna hundar, och det är ju ganska självklart-fast kanske inget man tänker på. Hunden kan ibland ha det jobbigt när den ska resa sig eller lägga sig ner - därför går det kanske inte lika lätt att träna in sådana saker som andra.
Rätt som det är kan hunden skrika till eller vara lite pipig. Detta kan vara växtvärk och jag tycker att man gott kan tänka på sådant så länge hunden växer så det knakar. Ha lite överseende ibland och sätt dig själv in i hur det skulle kännas att växa så mycket på så kort tid. Vissa dagar andas Abbe väldigt tungt och vill nästan bara ligga och slöa - jag tror att det är lite jobbigt för honom så vi låter honom vara dessa dagar. Endast små kisserundor och någon liten stimulerande söklek inomhus.
Jag brukar massera Abbe med en speciell plastborste
som vi köpt i Tyskland. Den är egentligen till för massage av
hårbotten på människor, men Abbe gillar den. Jag brukar lägga
mig med honom på golvet och så masserar jag på ben och tassar.
Den har ganska mjuka, böjliga piggar så den rivs inte.
Koppelträning - hur börjar jag?
Jag började träna Abbe när han bott hos oss i cirka en vecka och han var då 9 veckor gammal. Först satte jag bara på kopplet och följde honom överallt där han gick utan att dra i kopplet.
När han vant sig (efter ett par dagar) att kopplet satt runt halsen så bestämde jag mig för att han skulle gå med mig - åt det håll som jag ville. Först så satte han sig bara ner och ville INTE röra sig ur fläcken.
Jag läste i min valpuppfostringsbok att man då skulle vända sig bort från valpen och börja gå långsamt. Kopplet sträcks då och man draaar FÖRSIKTIGT tills valpen blir tvungen att flytta sig framåt ett steg - och ett steg till - och ett steg till. Man berömmer MYCKET för varje steg han "tar". Lockar och pratar med ljus och förtjusande röst hela tiden.
Rätt som det är så traskade lille Abbe på i kopplet och matte var överlycklig och berömde översvallande. Det tog bara ett par dagar så hade han förstått. Det är MYCKET viktigt att inte rycka eller göra något som är obehagligt i början. Det gäller ju att valpen ska få en positiv bild av att gå i koppel.
Viktigt att inte titta mot valpen när du startar utan alltid vara vänd bort ifrån den.... för DU börjar ju gå och förväntar dig att valpen ska följa DIG.
Detta gäller även vid träning av inkallning - att sätta sig på huk, vänd bort ifrån valpen. Då blir valpen intresserad av vart du tog vägen... och kommer lättare fram för att hålla lite koll på dig och ditt ansikte.
Det gäller att göra sig intressant från början. En intressant person som "man inte riktigt vet var man har" blir valpen observant på. Det blir VALPEN som håller koll på dig och inte tvärt om.
Börja en vecka efter att du fått hem valpen (på ett lekfullt sätt alltid!!!). Gå aldrig i samma banor jämt. Var lite oförutsägbar och byta kisserundor och platser du rastar på. Kalla på valpen (hit-kommando) och hoppa in i ett buskage så den inte ser dig.... då kommer den absolut att undra vart du tog vägen och springa till dig. När valpen kommer är det VIKTIGT att du gör något roligt - då präglar du den att det är ROLIGT att springa till dig när du ropar "hit" - för ojoj vad matte/husse skojar till det då....
På det här sättet (genom att gömma sig ibland) får du en hund som aldrig smiter iväg utan inte vet riktigt vad du kan hitta på. Då får du en hund som är uppmärksam på åt vilket håll du går....
Glöm aldrig: Gör dig så intressant och rolig du kan för din hund - det gör dig automatiskt till LEDAREN.
Lycka till!
Valpen sover nästan jämt - är det normalt?
Det är precis som det ska vara. Valpen sover nästan hela tiden när man får hem den vid 8 veckors ålder. Den är bara vaken kortare stunder för att leka lite, äta och bajsa.
Det är väldigt bra för valpen om den får sova IFRED så mycket som den vill. Tänk på att den lilla kroppen inte är utvecklad ännu och den växer i rasande takt. Om du har barn i huset bör du tänka på att lära dem meddetsamma att när valpen sover SKA den vara ifred.
Annars står du där snart med en övertrött, överaktiv valp som kommer att ge dig många problem med att hitta på diverse hyss längre fram.
I början när valpen är cirka 8 - 10 veckor gammal sover den nästan 24 timmar om dygnet. Ju äldre den blir desto längre blir vaken-perioderna så passa på och njut nu medan du kan...... snart har du "häcken full" hahahahaha.
OBSERVERA: Det är LÄTT att missförstå det här med att valpen är trött. Den kan alltså stimma och stoja som bara den och många tror då att valpen är pigg och livlig när den egentligen är ÖVERTRÖTT. Då är det av största vikt att du träder in och talar om för valpen att den ska koppla av och sova... läs här om hur du lär din valp att koppla av.
Att knyta banden mellan dig och din valp!!! VIKTIGT
När du nu fått hem din lilla valp är den ju HELT rådvill. Tagits från tryggheten hos mamma och syskon och genomgått en transport och hamnat i ditt hem.
Ditt hem som KAN vara skrämmande för en liten parvel som just kommit till världen. När Ambrosius kom till oss sov jag hos honom på köksgolvet första natten. Han låg tätt, tätt intill mig och snusade. Vilken lycka för mig att ligga där i tystnaden - helt uppspelt av att "vara med valp". Bara hans små snusningar hördes och jag kommer ihåg hur jag bara låg där och studerade honom och kände hans lukt hela natten.
Eftersom vi hade bestämt att INTE ha honom i sängen så fick jag dra ner madrassen på golvet för en natt. Jag tror att detta direkt knöt oss samman, han såg mig som en trygg punkt i allt det nya, hemska som hänt honom. Viktigt för MIN uppfostran av min valp var att ge den trygghet, lugn och ro från början - så att han kunde bli precis så stabil, social och trygg som han blivit.
Efter denna första natt så fick han sova på sitt eget lilla täcke precis nedanför min säng. Så fort han gjorde något ljud ifrån sig så sträckte jag bara ner handen till honom och då tystnade han och somnade - i trygg förvissning om att han inte var ensam.
HUNDEN ÄR ETT FLOCKDJUR och det är INTE bra att stänga den lilla valpen ute från gemenskapen!!!! Till exempel är det dumt att sitta och titta på TV i ett annat rum när valpen är instängd i köket. Man får räkna med att inte ha så mycket tid för sin egen person de första veckorna om man vill att allt ska bli rätt och bra. Det är nu i början som valpen får intryck av hur du är - intryck som säkert aldrig ändrar sig.
Bestraffa aldrig valpen heller genom att stänga in den i ett annat rum eller i bur. Detta att vistas ensam måste man TRÄNA försiktigt - annars är lätt att man får en hund som yyyyyylar och skäller så fort den blir lämnad ensam. Sådana metoder är alltså inte att rekommendera som straff när hunden varit "olydig".
Tänk på det!
BYTE AV FODER... INFO OM FODER
Hundars magar är känsliga för snabba omsvängningar och valpar är extra känsliga. Tänk på detta om/när du byter till ett annat foder.
Oftast får man väl lite förhållningsregler angående vilket foder valpen ska ha av uppfödaren. Abbe skulle äta Nutra Nugget vuxenfoder enligt vår uppfödare men efter att ha rådgjort med henne lite senare gick vi över till Hill's Science Plan som veterinärerna rekommenderar. Abbe var jämt lös i magen nämligen av Nutra Nugget.
Aldrig någonsin får man väl så många råd som hundägare om vilket foder som är det "bästa". Fall nu inte för frestelsen att lyssna på kreti och pleti för det är MYCKET individuellt vilket foder som passar bäst. Att välja ett foder med HÖGSTA KVALITET är dock självklart för min egen del, men det finns faktiskt hundar som mått bra i hela sitt liv på vanliga "stormarknads-produkter" också. Det är bara viktigt att tänka på att ge det bästa till en växande valp av en storvuxen ras så att skelettet utvecklas bra.
Det finns också olika ståndpunkter om vilket som är bäst för valpar - t.ex har vi nu förespråkare för och emot de nya sorternas valpfoder (large breed). Förr fanns endast en sorts valpfoder och det var inte bra för storväxta raser eftersom de växte alldeles för fort och skelettet hängde inte med så det uppstod många skador på hundarna, men idag finns det finare och bättre valpfoder - som är speciellt utprovat och noggrant testat i laboratorier.
Pälsen har varit fin hela tiden, inga hudirritationer, avföringen har varit bra, klorna har bra kvalitet och hunden är pigg och glad och äter fodret med stor matlust. Detta är kännetecken du ska titta efter så du ser att din hund mår bra.
SÅHÄR
GÖR DU NÄR DU SKA BYTA:
OM/när du ska byta foder är det viktigt att detta göres under
ett tidsspann på en vecka. Börja med att blanda i det nya
fodret i det gamla. Bara lite, lite åt gången. Öka på lite
grand för varje dag tills det nya fodret tagit överhanden helt.
På så sätt bör du inte få några magproblem från din hund.
Du tar alltså bort lika mycket av den gamla maten som du lägger till den nya.
Tänk också på att inte byta foder fram och tillbaka hela tiden för detta KAN öka risken för foderallergi. Om du märker att din hund mår bra på ett foder så är det bästa att fortsätta med det.
Lycka till OCH använd ditt eget sunda förnuft så blir det bra!
HUR SKA HUNDEN
HÄLSA PÅ GÄSTER?
Kom ihåg att alla som kommer innanför dörren till ditt hus är
DINA gäster - inte hundens.
Det är LÄTT att folk som kommer genast intresserar sig för den söööööta valpen och pratar med ljus och uppskruvad röst. Hunden går ju upp i varv och håller på och yrar omkring och detta är ju charmigt så länge den är väldigt liten - eller gästen inte har finkläderna på sig.
...men tänk när hunden plötsligt väger 50 kg och gästerna har nylonstrumpor och fina tyger i klänningarna.... DÅ är det inte så skojigt längre.
En bra sak att göra direkt är att förklara för de mest frekventa gästerna i ditt hus hur DU vill att reglerna ska vara. När de kommer ska de ignorera valpen och hälsa på DIG först. Du ska få valpen att sitta stilla och fint och vänta på att du säger varsågod och hälsa fint.
En bra hjälp är att sätta upp en skylt på ytterdörren:
VI TRÄNAR
VALPEN!!!
Var snäll och ignorera den tills du hälsat på matte/husse
först.
TACK FÖR DIN FÖRSTÅELSE.
Somliga människor VILL att hunden ska hoppa som en galning och slickas och ha sig för dom gillar att känna sig "omtyckta". De som inte lyder dina uppsatta regler får alltså skylla sig själv när dom kommer och hunden väger 50 kilo.
När dom sitter platt på rumpan - omkullvälta med fläskläpp, glasögonen på sned och stora maskor på nylonstrumporna säger du bara: "Jaja, jag SA ju till dig......"
ETT BRA ORD ATT KUNNA
När vi fått hem lille Abbe (han var 8 veckor och pytteliten) så sov han ju otroligt mycket mestadels av tiden. Ju äldre han blev desto mer livlig blev han förstås och jag hade läst om hur viktigt det var att valpen inte blev "övertrött". Därför bestämde jag att Abbe skulle sova på lite bestämda tider.
När vi lekt och han var lite stimmig så tog jag honom till hans täcke och så la vi oss där båda två. Jag förhöll mig LUUUGN och så strök jag honom lite över ryggen och sa "duktig gubbe - sov du nu". Så fort han föll till ro så berömde jag honom och han somnade lugnt och tryggt.
Denna fras "sov du nu" har jag sagt MÅNGA gånger till honom och därför har Abbe förstått att det betyder att han ska ligga ner och ta det lugnt. Jag säger alltid frasen på samma sätt och med samma tonläge. Ett tonläge som försäkrar honom om att allt är okej och att jag har full koll på läget.
Det har nu visat sig att det här, som blivit som ett kommando, är MYCKET ANVÄNDBART i olika situationer. Till exempel idag när vi var på djursjukhuset så låg en schäfer och stirrade på honom. Abbe blev förstås VÄLDIGT intresserad och "alert" - och det är inte bra för vi tränar ju bort hans hanhundsaggressivitet nu. Jag sa till Abbe "Nej" och "Ligg". När han lagt sig ner med en suck sa jag min fras "duktig gubbe - sov du nu" - och han lade sig ner på sidan och bara slappnade av.
Det är förstås VIKTIGT att JAG alltid är förutseende och ser till att ingen annan hund kan "råka" komma bort till honom i ett sådant läge. Abbe måste alltid kunna lita på att det jag säger och gör är detsamma som att HAN är trygg och kan överlåta allt åt mig.
Om jag inte absolut visste att ägaren till schäfern verkligen höll koll på sin hund hade Abbe fått sitta upp såklart. Detta får aldrig gå fel för om Abbe skulle bli "överfallen" eller skrämd någon gång när jag sagt "sov du nu" så kommer han förmodligen aldrig att lita på detta kommandot igen.
Som ägare måste jag alltid vara alert och påpasslig och försöka tänka ett steg längre. Gör jag det går allt för det mesta mycket bra.
ANDRA ORD JAG ANVÄNT FRÅN BÖRJAN SOM BLIVIT TILL "KOMMANDON": "Det är snart klart" --- "Vi måste vääänta" --- "Stiiiilla"
FÖRBERED DIG NOGA NU MED VALPEN...
Detta jag skriver nu kan nog gälla för vilken hundras som helst - men särskilt om du köpt en Rottweilerhane.
Just nu är din lille valp den mest underbara och snälla lilla "loppa" och allt är underbart (förutom bitandet pga valptänderna hehehe). Om du är klok så FÖRBEREDER du dig nu för vad som komma skall. För det kommer "som ett brev på posten" när hunden fyllt ett år... hanhundsaggressivitet, svårhanterad etc.
Lär valpen vad
"Nej" betyder... du kan läsa om hur man KAN göra
detta under länken Aktiviteter "Förbjuden frukt".
Detta har du nytta av i många situationer senare. Ordet NEJ ska
inte vara ett kommando i sig. Detta ord ska användas för att a
v b r y t a ett felbeteende hos hunden och ett riktigt kommando
ska följa direkt efter du ser att hunden avbryter sitt beteende.
Till exempel om hunden sätter efter och jagar en kanin. Då
ropar du "Nej!" och så fort hunden stannar upp säger
du ett annat kommando, t.ex "Hit". Detta förutsätter
ju förstås att hunden verkligen FÖRSTÅTT vad dina kommando
betyder så detta ska du träna in noga i olika situationer. Så
länge valpen är liten lektränar man förstås. Kräv inte 100%
av en väldigt ung hund. Öka på kraven efterhand som du VET att
hunden förstått.
Lär dig läsa din och andra hundars kroppsspråk. Det finns böcker om detta och hundens språk kallas för "etologi". Kanske är detta något att ta upp för diskussion på din valpkurs så att ni får hjälp direkt. En bok jag köpte heter "Förstå din hund. Hundens språk och flockliv" av Lars Fält.
Hunden kommer alltså in i olika utvecklingsperioder och detta är fullt normalt. Somliga perioder är lugnare än andra och därför är det BRA att veta om detta - vissa perioder KAN nämligen urarta något alldeles förfärligt annars. Men har du förberett dig med vissa saker så kommer du nog att klara det bra. Tänk på följande:
* Läs och ta
reda på mycket så att du hinner fundera ordentligt.
* Träna in olika ord i vardagen från början av valpstadiet,
så har du en bra grund att stå på senare.
* Du kommer inte att kunna "slappna av" ordentligt i
två år framöver.
* Skriv ner regler och informera din omgivning om vad som
gäller. Rucka aldrig på dem (hunden mår inte bra av en velig
matte/husse).
* Om din omgivning inte respekterar dina regler får du säga
till dem!
* Utrusta dig med tålamod, konsekvens och lugn.
* Använd sunt förnuft och viktigast av allt - var inte rädd
för att fråga erfarna människor, men SÅLLA i råden du får.
Tillåtet -- Ej tillåtet
Jag funderade ganska mycket på en sak när Abbe var väldigt liten och precis kommit till oss. Dagarna fylldes ju av otroligt många "Nej-ord". Tillrättavisningar hela tiden när han höll på och gjorde saker som vi inte ville att han skulle.
Jag tänkte att "det är ju inte bra att bara hålla på och förbjuda honom saker som han vill göra" - och därför bestämde jag mig för att vissa "huligan-fasoner" skulle få bli tillåtna, fast under mina kontrollerande ögon.
Till exempel fick/får han ju inte riva sönder vår post, tidningar, kartonger, strumpor och andra saker och det lärde jag honom. DÄREMOT så fick/får han alltid något av mig som är tillåtet att ta sönder eller bita rejält i.
"Abbes strumpa" - "Abbes brev" - "Abbes kartong" - "Abbes tidning"....... detta är saker som jag tillåtit honom att bita och dra i. Så för varje gång han till exempel gick och tog någon av VÅRA strumpor så sa jag "NEJ!" och gav honom meddetsamma "Abbes strumpa".
Det tog inte lång tid förrän han började förstå vad jag menade och då kunde jag RIKTA hans intresse mot sina egna saker. Om det var något som inte motsvarade någon av våra saker så fick han sitt ben eller bollen eller bitringen eller trasan.
Än idag (han är 17 månader) får han ibland någon överbliven kartong - öppnat kuvert - tidning eller annat roligt att slita sönder. Visserligen får jag alltid sopa upp tusentals små pappersbitar tjugo minuter senare, men då har han haft roligt en stund OCH JAG TROR att det är viktigt att hunden får utlopp för sina "marodör-fasoner" så att de inte riktas mot något som man hade blivit arg för att han förstörde.
Så tänker jag och det har fungerat JÄTTEBRA. Det enda han tagit sönder var att han gnade lite på en hörna av en vägg - men då fick han sig världens tillrättavisning (han var ca 7 månader gammal då) och sedan har han aldrig gjort det. Det hände när han var ensam hemma.
Valpen äter ALLT
Glöm inte att en valp UPPTÄCKER LIVET på det enda sätt den kan. Den nosar, smakar, krafsar osv. I flocken är det mamma hund som lär valpen vad som är tillåtet eller inte. Hon tillåter inte mycket kan jag tala om utan går hårt fram bland sina valpar... Det ska du också göra, från början.
Abbe var som en dammsugare i början och vi funderade ett tag på att döpa om honom till "Electrolux" hahaha.
Vi visste inte då att man måste LÄRA valpen att inte hålla på sådär. Vi tyckte det såg så gulligt ut och lät honom hålla på..... tills han träffade en väninna som är instruktör på Brukshundsklubben för första gången.
Abbe hade precis intagit en stycken stor servett som låg och skräpade på marken och hon fick väl tag om valpens nos och bände upp munnen på honom och tog ut servetten och röt "NEJ!".
Abbe svarade kavat med ett bett i hennes finger och ojojoj vad dom blev ovänner - instruktören fann sig inte i denna behandling och lärde genast Abbe av med sådana dumheter... Så han löd faktiskt henne när hon sa "NEJ!".
Så lärde hon oss hur man ska göra:
Det blev MASSOR av fy och nej på våra promenader med Abbevalpen hädanefter - samtidigt som träning pågick med att få valpen att förstå ordet "loss". I början fick man handgripligen öppna Abbes mun och avlägsna diverse föremål som han tyckte verkade spännande.
Kort sagt så får man vara på valpen och bevaka den som en örn HELA TIDEN i början. Så småningom lär sig valpen vad man menar och då räcker det att säga Nej eller loss eller annat kommando man tycker är bättre.
Ju tidigare man börjar desto mindre bekymmer får man.
Det ska ändå tränas på ett positivt sätt så att man inte får en hund som GENAST sväljer vad den snappar åt sig... den ska veta att om matte säger Nej eller loss så är den DUKTIG och får godis och beröm. Detta är MYCKET VIKTIGT!!!
När man nu har en valp/unghund i huset är det klokt om man tänker lite framåt och börjar träna valpen på detta meddetsamma, så behöver man inte få några problem med leriga tassavtryck på mattor och golv.
Vi började att lära Abbe detta ganska snart (efter erfarenhet med tassavtryck på mattan i stora rummet).
En valp är ju väldigt "yr". Den irrar omkring som en liten virvelvind och det är lika bra att tala om dina REGLER meddetsamma.
När hunden varit på promenad började jag att säga kommandoordet "torka tass" precis innan jag öppnade ytterdörren. Sedan fick jag honom att sätta sig precis innanför dörren. I början blir det lite stimmigt så det gäller att ha handduken liggande direkt vid dörren. Efterhand som hunden lärt sig vad jag menar med till exempel "vacker tass" så lyfter han självmant på tassarna men i början får man ta tag i dem.
Det gäller att vara bestämd och säga NEJ "torka tass" så fort valpen börjar tramsa sig.
I början gjorde vi detta oavsett vädret ute - bara för att övningen skulle upprepas så många gånger som möjligt - då förstår hunden till slut vad man menar och går självmant med på att sitta/stå stilla medan tassarna torkas.
När Abbe KUNDE vad "torka tass" betyder så övergick vi till att endast göra det när det var regn/snö utomhus. Detta är ett mycket bra ord att ta till nuförtiden - speciellt om man kommer hem till folk och inte vill att en våt/lerig hund ska gå rakt in hos dem.
UTÖKNING AV ÖVNINGEN: När valpen förstått ordet "torka tass" kan man börja testa den lite genom att ha handduken en bit ifrån ytterdörren så att man blir tvungen att lämna valpen en LITEN stund för att hämta handduken. Valpen ska då sitta kvar ovillkorligen - om den inte gör det får man gå tillbaka.
Man märker på en valp om den VERKLIGEN har förstått ett kommando genom att den lyder kommandot utan att man har godis framför näsan...
Men alltid i början av inlärning är det viktigt med massor av beröm (lite godis också) och OMEDELBAR korrektion när den gör fel.