>> VARANTEATERN


HISTORIK   --  CV  --  MEDLEMMAR --  VISSTE DU ATT...?


ALLA MÅSTE LÄSA

Hösten 1992 bildades ett humorkollektiv i Lund. Mest på skoj. Ingen visste nog egentligen vad de menade, mer än att de ville få en publik att skratta samtidigt som de själva hade roligt. Samtliga medlemmar träffades under gymnasietiden, de flesta gick i samma klass, och alla var killar. De satte upp små anspråkslösa humorföreställningar i Lund 92 - 96; "Var är mor?", "Salmonella – berättelsen om ett hårdrocksband", "Sagan om de dumma hatten" och "De objudna – åtta as går på kalas".

Namnet Varanteatern togs 1995. En varan är en stor ödla som finns i Afrika, Asien och Australien, fast den har ingenting särskilt med namnet att göra; det lät bra.

1996 kom Varanteatern i kontakt med producenten Petter Bragée på Sveriges Television. Ett pilotprogram spelades in, och ett halvår senare sändes "Varan-TV", 6 x 30 min, för första gången. Efter ett kortare sommaruppehåll började Varanteatern skriva manus till en ny omgång "Varan-TV", som sändes under hösten –98, 8 x 30 min. Andra serien Montreuxnominerades. Tittarsiffrorna låg i genomsnitt kring 450.000 (torsdagar 22.00 - 22.30). "Varan-TV" repriserades sommaren –99, och då uppträdde Varanteatern runt om i Sverige, bl a på Aftonbladets trailer, Hultsfred och Piteå Dansar och Ler. Under sommaren spelades 10 nya avsnitt av humorsåpan "Kreml High" in, som senare sändes i SVT:s "Jupiter" under hösten.

År 2000 var intensivt för Varanteatern: Förutom ett antal spelningar runtom i Sverige, bl.a. på Aftonbladets "Rockbjörnen" på Circus, producerades humorshowen "Latinamerika", som spelades under våren och hösten i Lund, Malmö och Stockholm inför utsålda hus. Även detta år åkte Varanteatern på sommarturné, bl a till Hultsfred, där 5000 personer stormade scenen efter spelningen. I augusti släpptes köp- och hyrkassetten "Det bästa ur Varan-TV".

Varanteatern åkte sedan på Sverigeturné i Riksteaterns och Unga Riks regi med humorshowen "Varanrepubliken"; 50 spelningar från Arvidsjaur i norr till Tomelilla i söder. Alla utsålda.

Därefter togs en liten paus från komiken i några månader.

Under sommaren 2001 producerade Varanteatern radiohumor för Sveriges Radio, P3. Programmet hette "Wallraff med Fru Anckarström". Det manliga kollektivet utökades för tillfället med en dam; Ulla Björk, 75 år.

Samarbetet med Riksteatern och Unga Riks fortsatte med en sommarturné, "Varanteatern in the house", som uppfördes för fulla hus runt om i Sverige, bl a på Arvikafestivalen.

I september släpptes "Det näst bästa ur Varan-TV" på VHS & DVD och i november hade humorföreställningen ”We´re only in it for the gags” premiär på Göta Lejon i Stockholm. 2002 Varanteatern släpper en skiva på Playground Music 11 mars. Skivan innehåller 21 låtar som producerats sen starten 1992.

Varanteatern, Kent och Thåström medverkar på årets Kalasturné.


info@varanteatern.com