>> VARAN-SKIVAN



Nu börjar det dra ihop sig till SKIVSLÄPP. 

"Förenade Varanteatern" finns i butik fr.o.m måndag 11/3. 

Se pressbilder m.m. på skivbolaget Playground hittar ni lite godsaker: www.playgroundmusic.com

Ni som ändå inte kan hålla er kan gå in och tjyvlyssna på www.vitaminic.se. Där läggs en ny låt ut gratis varje dag fr o m måndag 25/2. 

Här kommer biografin:

 

”FÖRENADE VARANTEATERN”

Varanteatern fyller tio år och firar detta genom att släppa en samlingsskiva med några av de bästa och mest populära låtarna från de artister och band som gruppen samarbetat med under åren. De musikaliska stilarna är många, och spänner från R'n'B och synth till black metal och progg. Skivan inleds med en svettig dancehallhymn signerad Dee-Jay Dudley Weapon och hans eviga vapendragare och producent American Express från Dominikanska Republiken. Låten spelades flitigt i radio i höstas och nominerades till kategorin "Bästa video" på den Dominikanska motsvarigheten till Grammisgalan, Republican Brugal Awards.

Rockbandet Knut har två låtar med på skivan; klassikern ”Rakar mig” och deras skevt smekande taggtrådsgitarriga ”Kylskåp”.

Ett band som figurerat i Varanteatersammanhang under flera år är den legendariska synthgruppen Tyskarna från Lund, som sedan 1993 verkar i exil i Sverige under ledning av frontmannen Lothar Jensen. De bidrar med inte mindre än fyra låtar, alltifrån deras analoga old-schoolbomb ”Kungen och Silvia” till deras senaste, sprakande boy-meets-girl-hiten ”Tanzen mit Musik”.(Sålde guld i Tyskland under 2001.)

Producenten/artisten Micke P delar med sig av sina oefterhärmliga betraktelser av verkligheten i den censurerade versionen av ”XXXSippa”.

Ett oväntat men intressant samarbete bjuds det på i form av en fuktdrypande souldänga med en smittande refräng: ”Trollar mig till svart igen”. Det något omaka paret som framför låten är  ingen mindre den vid det här laget rikskända Trollkarlen från Osby, tungt uppbackad av Desmond Foster, känd från bl a soulkollektivet Blacknuss, David Byrne och Boney M. Resultatet är en mustig och nyskapande mix, där den nya svenska soulen befruktats med ett ryggmärgsryckande beat producerat av teamet Nedjmo Marxx/DJ Afrobut i Robodoll Studios - svensk souls nya Mecka enligt flera branschtidningar.

Det svenska Black Metalbandet Fifune åkte ända till Skottland för att spela in sitt bidrag. Ryktet säger att sångaren Paul Davidsson blev besatt av en ond demon under inspelningarna och texten till ”Tales of swords and men” tros vara inspirerad av Djävulen själv…

Neo-proggarna i The Kofts avreagerar sig på en yngre, ansvarslös generation med sin kompromisslösa hyllning till 40- och 50-talisterna i ”En större man”; 2000-talets ”Sun City” för alla undanskuffade pappor utan vassa armbågar i vårt ultramoderna samhälle.

Förenade Varanteatern avslutas av en ballad, genomsyrad av en glödande hatkärlek till huvudstaden: ”Stockholm står still när jag dansar”, signerad den unge rockpoeten Lasse Hansson.

Låten är över 23 minuter lång och är inspelad i en enda tagning; en makalös prestation eftersom texten improviserades på plats - en free-style som skulle knäcka vilken rappare som helst.

 

De politiska agiteringar och samhälleliga tolkningar som förekommer på skivan står för de olika artisterna. Varanteaterns enda budskap till allmänheten är:

Alla måste lyssna.


info@varanteatern.com