Vitt bröd-Mjöl och vatten mest

Detta behövs

Gör så här

Tag det ljumma vattnet och lös jästen i detta. När detta är gjort häll i en skvätt olja (oliv eller mat) vilket gör att degan blir smidig (har jag fått för mig). Tag sedan och arbeta ner mjölet. Hellre för lite än för mycket, dvs man skall inte ha degan tvär torr utan pytte lite klibb gör inget.

Tum tum tum elleli tum dama ddammada aa JÄSP...

Så nu har det gått en halvtimme och man tar och stjälper upp degen på ett bord där man knådar ett tag. Som sagt det är inte alltför smart att ha i en massa mjöl. Detta straffar sig nämligen på så sätt att brödet snabbt blir tämligen trist efter det att det gräddats. Å andra sidan får man inte ha för lite mjöl heller för då blir det heller inte så bra. Det kanske är lika bra att köpa bröd-NNNNEEEEEJJJJ FFFEEEELL, nu har du ju en deg så fortsätt bara framåt.

Baka ut till liten kaka, eller bullar eller baguetter, vilket som. När detta är gjort återigen jäsning.

Sätt ugnen på 200 grader celsius så att den blir varm och go tills det skall till att gräddas.

Låt detta jäsa ungefär en halvtimme. Under tiden kan man diska bunken. Den brukar bli ganska äcklig om man glömmer den i disken länge. Appropå disk. Jag tycker det är det tristaste som finns (nästan). Nu är det dock så himla piffigt att jag och min sambo gått och köpt oss en bänkdiskmaskin begagnat (ett klipp om ni frågar mig, prutatde järnet och fick den billigt). Detta underverk till teknik får min dagliga tacksamhet. Du kan lite på teknikens under...

Jaha ja, nu har det jäst så att det är fina bullar eller vad det nu blev. Ta och sätt in plåten på ungefär lite under halva ugnen och ta tiden ungefär 10 minuter. När dessa minuter är till ända tar du och kollar in dem. Är det så att de inte har någon färg på sig för man vänta vidare. Har man större bröd så tar det mer tid. Men den som väntar på nåt gott så...

Nu kanske det är klart iallefall. Då tar man ut bröden och lägger dem på ett galler för att svalna. Sedan väntar man lite och sen äter man upp dem.


Tillbaka till recept sidan