Thaiwok, wokade grönsaker med nudlar

Vad gör man för mat om man inte har ork? Ja-nog har man sina favoriter för att lösa detta dilemma och detta recept kan nog klassas som ett av dem. Thaiwok är kanske ett inte helt korrekt namn eftersom man inte alls behöver ha en wok utan det går bra med en teflonpanna (den djupoa sorten annars har man mat över hela spisen efter tillagningen) eller väl använd gjutjärnsgryta.

Eftersom receptet baseras på först en grösnaksfräs som man sedan blandar in nudlar i så skall man inte bli nervös för smakstyrkor och så förrän man har blandat ihop allt.Jag tycker ofta att man får bra fart i grösnakerna men sedan nbär man blandar ihop allt så blir det ibland lite mesigt. Så alltså-avsmakning sker efter ihopblandningen av det hela.

Vad som behövs

Gör så här

Först tar man och kokar nudlarna. Detta går fort, hellre för kort stund så de blir spänstiga än att de får ligga i för långa. När man kokar nudlar är det inte som att koka spagetti utan det kanske tar en två tre minuter på sin höjd. Å andra sidan är det ju ändå ganska likt som att göra spagetti eftersom man kokar i lättsaltat vatten och har i nudlarna när det kokar. Nå när nudlarna är klara så sköljer man av dem och låter de ligga i kallt vatten.

Innan man drar i gång och börjar woka så får man se till att hacka alla gönsaker som man skall ha i. Om man är kvicka som fan så kan man ju göra det simultant med det andra man gör men det är alltid godast om man gör själva tillredningen ganska fort så att grönsakerna behåller sin spänst. Det är inte dumt att i detta recept ha rivit ingefäran, så slipper man bitar av nästan färsk sådan när man äter.

Ja just det en sak till, man skall ha järnet på spisen-sexan är vad som gäller för oss med slöa spisar i princip hela tiden. Har man inte suktat efter en gasspis innan så brukar man göra det då man står och meckar wok.

Nu tar man fram sin wok/panna eller vad man har. I med olja, sedan langar man i lite spis kummin som får bli lite brun. Sedan vitlök som man har hackat smått. Ganska snart efter detta har man i sin chilli och sedan efter detta har man på ganska rejält med soya. Det är nu det är käckt om man vet hur salt soyan är. Har man chengs (vilket man inte bör ha i detta fallet) så blir det en ganska trist tillrättning. Nå, i med lök först fräs runt en litet tag sedan i med morötter och resten av grönsakerna som man gjort iordning. Ingefäran har man oxo i i detta moment. Fräs runt och rör hela tiden. Eftersom man har haft i ganska mycket soya så är det en kombination av kokning och stekningen som man gör. Gör detta en liten stund (par minuter)

Ha på en rejäl stänk med lime juice balansera detta med socker. Lassa ner de avrunna nudlarna i grönsakerna, rör om och sedan kan man smaka. Det är mycket möjligt att mannu måste ta och balansera smakerna lite. Hur stark är det? Hur mycket surhet finns och är det balanserat. Salt kan behövas om man har en mindre salt soya osv.

Om man som jag gillar koriander så har man på detta precis innan man serverar.


Tillbaka till recept sidan