Sambhar

Sambhar tycker jag är viktig i den syd indiska måltiden. Grejen är den att det som vi lagar här i de andra recepten är på sätt och vis lite exklusiva rätter som man äter i mindre mängder. Sambhar är själva grund såsen som man har till riset (i Tamil Nadu). Så sambhar är mycket viktigt.

Sambhar äts ju oxo till Idlis och Dosais tillsammans med kokonut chutney (håller på att skriva ner dessa recept som kommer på denna sajt så småningom).

Detta behövs

Gör så här

Koka linserna i vattnet. Samtidigt som du gör detta tar du och hettar upp olja i en panna. När detta är varmt har du senapsfrön samt curry leaves. När dessa har fått poppa/ändrat färg har du chilli om du tror det behövs, samt sambhar pulvret. Ta av det av plattan.

När linserna nästan är färdigkokta har du i kryddblandningen samt resten av grönsakerna, utom kriandern, i vattnet med linserna. Låt det koka vidare i en halvtimme så att det är som en välkokt soppa. Smaka av. Det skall smaka syrligt och stark. Innan du serverar har du i rejält med koriander, vilket förändrar smaken en del.


Tillbaka till recept sidan