Ris=Mat

Ris omtalas på många språk som mat. Ris är på många platser på jorden som potatis är för många i sverige något som måste finnas på ett matbord för att det skall bli en komplett måltid. Jag personligen tycker att ris är mycket godare än potatis och är bättre en att sätta i sig pasta dag efter dag.

Att koka ris är inte så enkelt alltid, dock behöver det inte ta så lång tid som man ofta har fått känslan av (från hemkunskapen kanske?). Efter många försök har jag nog fastnat för två olika system lite beroende på vilket ris man har och hur mycket tid man har på sig, samt risets kvalité. Man får öva ganska många gånger innan man får till det.

Det bör kanske påpekas att jag inte brukar använda mig av parboiled amerikanskt ris. Jasmin eller basmati tycker jag är bäst. Basmati då man söker smak på riset (man har kanske lite enklare anrättningar) och jasmin ris då man lägger krutet på själva maten.

Det första sättet är standard systemet dvs en mängd vatten och en mängd ris kokas tills allt vatten är borta, andra sättet är att låta riset svälla under en tid (20 min till länge) och sedan koka riset i mycket vatten (som pasta ungefär) och sedan när riset är nästan nästan färdigt hälla av vattnet och sedan låta det svälla den sista biten.

Sätt 1 (passar jasmin ris)

Tag ris i en kastrull (en full kesella burk ris brukar vara lagom för två personer som är hungriga). Skölj detta med ljummet vatten ett par gånger så att grumset som uppstår nästan försvinner. Tag sedan och häll på kallt vatten så det täcker riset med en dryg tumnagel. Jepp this is klarare besked. Om ni vet med er att ni har små naglar tag lite mer, om ni har stora naglar så är det utmärkt med en sharp tumnagel vatten. Lite salt efter behag. Sedan koka upp och sedan koka sakta tills allt vatten är borta.

Riset kan gärna står på svag (max 1:an) värme ett tag efter att det blivit klart för då blir det godare.

Detta tar ungefär 20 minuter att bli klart. Man kan således sätta på riset ganska tidigt i matlagningsprocessen och sedan låta det bli klart i lugn och ro.

Sätt 2 (passar basmati ris)

Tag ris i en kastrull ( en keseela burk med ris ungefär för två hungriga personer). Skölj noggrant och häll sedan på rejält med vatten och låt stå minst 20 minuter, gärna längre.

Tag efter detta och byt vatten, häll på nytt, salta efter behag och koka (med mycket vatten som pasta ungefär). När riset är så gott som klart (man kan om man provsmakar känna lite motstånd i risets mitt) ta och häll av vattnet. Det brukar ta omkring 6 minuter kokning för att uppnå detta.

Ställ kastrullen på plattans eftervärme och låt riset dra ett tag. Sen voila har du förhoppningsvis ett mycket gott och fint ris som tom en inbiten Indier uppskattar.


Tillbaka till recept sidan