Funderade mycket över hur man bäst skall presentera sig när det gäller sina favorit recept. Ett sätt vore väl antagligen att lägga upp ett trevligt struturerat index, men nej för lätt (nåja för veklingar och strukturerade bengetar och annat avskräde finns det ju ett till höger sorterat just efter det töntiga alfabetet). Mat görs ju ofta efter teman, jag menar menyer är ju inte menyer för intet, och således kan det vara lämpligt att lägga upp innehåll efter teman och det är precis vad jag har gjort och det som kan ses nedan.

Om man inte använder kryddor så blir maten lite tam. Jag hävdar bestämt att köksskåpsdimensioner måste tänkas över i och med att fler kryddburkar gör intrång i våra kök. Lite om kryddor som kan behövas: kryddor. I recepten sedan finns hänvisningar till denna sida om det är kryddor som man undrar över.


Basen för min matlagning är ris som krävs att man kokar det på lämpligt sätt. Jag har försökt sammanställa lite av mina funderingar kring detta nedan:

  • Ris: Detta är basen för min matlagning

En Thailändskgryta som jag gillar att bjuda på (och äta själv). Mycket tyder på att barn gillar detta oxo:

En anna möjlighet är att fixa till en grönsakswok med nudlar. Det är snabbt enkelt och kanske viktigastbilligt. Receptet är enkelt och fullt av möjligheter öppnar sig för den kreative kocken:

  • Thaiwok: smarrigt som kan göras starkt

Nedan följer ett par recept som tillsammans passar för en juste Syd Indisk matupplevelse:

Kikärtor är en given hit! Fallafell och hummous är kanske vad jag gillar bäst men kräver lite knep och knåp. Det tog mig mången försök att få iordning ett fallafel recept som jag tyckte om.

Ett annat macktilltugg är aioli. Aioli kan ju anv'ändas till det mesta och är ju lätt att göra så varför görs det inte oftare. Min kompis är en hejare på aioli och hon skräder inte vitlöken-mycket inspiration för detta recept kommer från henne:

  • Aioli: Mer vitlök åt foket

Givetvis måste lasagne vara med. Inspiration ursprungligen från Solrosen i Göteborg, men smakar nog inte så längre.

  • Lasagne
  • Sallad: Självklart men hur gör man vitkålssallad snabbt?

När man ändå är inne på tomat, ost och pasta sektionen kan jag väl ta och rekomendera mitt pizza recept. Efter nästan 15 års erfarenhet så är detta recept inte dåligt alls. Man får som vanligt testa sig framsjälv utefter ramarna som anges i recept:

  • Pizza: smakar som Italien fast jag aldrig vart där.

TEMA LINSSOPPA

Linssoppa är väl ett av sjuttitalets signum om jag förstått saken rätt. Jag har en hel del kompisar som växte upp då och de brukar oja sig över mina linssoppor. Om det är gamla magplågor eller att de minns vad de egentligen gjorde har jag inte lyckats reda ut. Här kommer iallefall en samling godingar:

Om man nu skall äta så inni bomben med soppa är det nog lämpligt med lite bröd oxo. Här nedan ett standard recept för vitt bröd. Lätt att göra och gott att äta, vinner på att ätas fort då det tristar till sig när det blir gammalt:


Huvet skall väl ha sitt oxo? Varför inte lite lättkirrad cider?

  • Cider: Nu är det färdigt men ännu bör man nog vänta på att det lagrar sig lite