Sötsura potatisar

Detta är en favorit som brukar vara mycket uppskattat på den indiska menyn. I Indien (södra) äter man detta till bla Pooris (som friterade bröd) och ibland till maten som vi skall ha här. Grejen är väl den att man i Indien ser potatis som en grönsak snarare än som vi i Sverige som stapel vara. Potatisen äts således i begränsade mängder. Tänk så många i Sverige som inte tycker att maten är något at ha om det inte finns potatis. Själv är jag ingen potatis fantast. Kanske beror detta på all den urkiiga potatis som serverades i våret avlånga land under slutet av sjuttiotalet på alla matbespisningar. Det är nog ingen konstig motreaktion att man idag hos många ser en viss tendens till att rata potatis till förmån för ris och pasta.

Detta behöver du:

5-6 Potatis (givetvis)
1 Lök
3 kl Vitlök
efter behag Chillifrukt
1/2 tsk Bruna senapsfrön
1/2 tsk Hel spiskummin (här skall det vara hel)
1/2 tsk Gurmeja
Salt
Socker
Citron

Gör nu så här för att få ihop det hela

Tag och skala potatisen och skär den i bitar. Ungefär en centimeters kuber brukar vara lagom. Koka dessa kuber i vatten som vanligt.

Tag olja i en kastrull. I denna olja har du i bruna senapsfrön och hel spiskummin. Låt det hela hettas upp så att senapsfröna poppar. Ha i vitlök stek lite granna, sen har du i chilli och vanlig lök som är hackade i bitar. Låt stekas ett litet tag inte för länge dock för man vill ha lite lök smak kvar. Ha sist i gurkmeja.

Nu är potatisen kokad. Häll av vattnet. Ta sedan potatisen och vänd ner det i krydd/olje blandningen. Ha i lite socker (1/2 tsk kanske) samt citron. Rör runbt alltsammans. Nu blir potatisen paj och det är meningen att det skall bli geggigt. Smaka av. Kanske lite mer salt, kanske lite mer socker och citron. KLart när det smakar bra.

Detta skall inte vara en stark rätt utan mild och lite avbrytande mot starka curries och annat. I Indien för man detta ofta utan det sötsura inslaget. Det är inte dåligt det heller, kanske godare i vissa fall. Man får testa sig fram.


Tillbaka till recept sidan