PIZZA- En klassiker, lika god utan kött

Recept till två stora plåtar.

Min pizza baseras på degen till det vita brödet samt på en kokad tomatsås. Varför en kokad tomat sås, det brukar inte pizza gubben göra? Ja en av anledningarna är nog rent arvs mässiga, mamma gjorde alltid pizza med kokad tomat sås. Den blir lite lenare och fylligare. Eftersom man har en annan botten blir ju även den annorlunda, den blir tjock-men god. Nåväl till recepten gossar-flytvästar på...

Detta behövs:

Botten

En sats vitt bröd (detta blir till två stora, plåtar, pizzor)

Tomatsås

3-5 klyftor Vitlök
2 Lök
2 morötter (rivna grovt)
2 burkar tomater
1-2 msk ketchup
Salt
Socker
Timjan
Basilika
Oregano

Till, på pizzan

Ost
Oliver
Feta ost
Lök
Vitlök
Basilika
Tabasco
Bananer
Färska tomater
Vad du kan komma på, frågan är egentligen vad man inte kan ha på en pizza. Annanas, jordnötter, curry osv osv

Gör så här

Gör först degen enligt recept. Man kommer så långt att man meckar ihop degen och låter den jäsa första gången i bunken. Nu låter man detta stå och under tiden som det jäser tar man och meckar ihop sin tomat sås och kirrar till allt det andra som man skall ha på sin pizza.

Sätt påugnen här någonstanns. 200-220C är lagom tycker jag.

Alltså, när man har gjort iordning degen och ställt den att jäsa tar man fram den stora gjutjärnsgrytan (eller annan gryta). Ha i krossad vitlök i oljan som man ju givetvis har i pannan. Låt denna fräsa lite och ha sedan i den hackade löken. Låt detta bli varmt och stjälp sedan ner morötterna som är rivna i detta. Stek ett litet tag (1 minut kanske under omröring). Ha nu i krossade tomater, kryddorna, och ketchup. Rör om och låt puttra under lock.

Tag och gör iordning det som du skall ha på din pizza. Tex skär upp lök. Pressa ned vitlök (ett par klyftor) i olivolja (kanske 1 msk sådär) och rör om. Bra trick eftersom det då blir lite mer hanterligt att stänka ut på pizzan. Jag brukar även ha i basilika i detta. Öppna konservburkar och så vidare och så vidare.

Nu har det nog gått ungefär 1/2 timme så degen har jäst klart. Tag ur den ur bunken och knåda lite. Tag och dela upp degen i två delar-det skall bli en pizza av var och en av dessa klumpar. Tag nu en kavel eller vinpavan, vad som nu finns, och kavla ut degen till plåtstorlek. Detta kan vara lite pyssligt. Eftersom man kavlar på bordet eller liknande så tar man sedan och för över pizza-botten till plåten.

Upprepa manövern med att kavla och så och man har helt plötsligt två bottnar på plåt utan fyllning. Men man har ju gjortiordning fyllningen så den är det bara att blaffa ut nu. Det gör inget om denna är lite het utan flånk på bara. Sedan på med lämpliga extra behör. Jag tycker man ofta måste salta extra på pizzan då den annars blir lite mjäkig.

Ha sista på ost och sedan swosh in i ugnen på mitten ungefär. Låt nu pizzan stå där och gräddas. Detta brukar ta en sisådär 15-20 minuter. Den skall ha fått lite färg samt koka/bubbla på ytan. Ofta har då botten rest sig och den är ganska tjock, vilket man ju velat så det är helt i sin ordning.

När man tagit ut den första så in med den andra pizzan. Normalt har man satt i sig en av dem (om man är flera och äter alltså) när nästa är klar. Perfekt!


Tillbaka till recept sidan