Papad, Pappadam, Appalam-kärt barn har många namn

Detta är det goda hårda bröd som man gärna äter till sin mat. De är gjorda på Urad Dahl mjöl och görs lättast genom att man tar och köper icke friterade lagg och friterar dem själv.

Dessa icke helt färdiga Papad finns att köpa i ett otal varianter och smaker. Personligen gillar jag plain bäst, och kanske ibland med spiskummin. Svart peppar fick jag nog av efter en magåkomma i Indien då det endast serverades svartpeppar papads-Huga.

Man gör så här. Ta cykeln och älga iväg till närmsta krydd och orientaliska matvaror butik. Där går du fram till expediten och frågor snällt om de har Papadam eller papads. De kommer då med säkerhet visa er till en hylla med ett par varianter. OBS ta inte de färdiggjorda utan de som finns i plastförpackning och har en diameter på ungefär en 10" skiva. Sen cyklar du hem (tacka och betala givetvis först)

Väl hemma så fram med stekpanna (gärna gjutjärn) och olja. I med ca en halvcentimeter i botten. Värm tills det är varmt (kolla genom att ha i en bit papad, den skall puttra lite och sakteliga bli brun).

Ha två stycken gafflar beredda innan du kommer till nästa steg. Det är även bra att ha förberett var man skall lägga de färdiga pappadammen, för det går fort när man väl sätter igång.

När det är varmt så tar du en papad och lixom skhuter in den i oljan. Om du nu har lagom värme så kommer den att expandera och genomgå en metamorfos. När detta är gjort så tar man upp den. Detta tar ca 5 sekunder.

Som vanligt när det gäller detta kan man behöva öva sig lite om man inte är van.

Man bör väl i sammanhanget påpeka farorna som kan finnas med fritering. Ha ett lock vid sidan av spisen, börjar det brinna på med locket. Ha aldrig i vatten i oljan då blir det fräs och man kommer bränna sig illa. Om det blir för varmt dra av från plattan. Andas lungt.


Tillbaka till recept sidan