Linsoppa standard

Denna linssoppa skulle man nog betäckna som standard modellen. Mustig med lite potatis i för tjockan och paprika pulver för den rätta öst europeiska känslan. Safta på med rejält med vitlök och ett par pannor röt tjut så är helkvällen fixad. Varför inte lite hebakat bröd oxo så har du blivit vän med världen och detta för en mycket liten penning.

Detta behöver du:

2,5 dl grönsa linser
vitlök efter smak och behag
1 purjolök
3-4 potatisar i små kuber
1-2 msk paprika pulver
1 burk tomater
1 liter vatten (ungefär beror ju på storleken på potatis och på purjolök och så)
1 grönsaksbuljon eller örtsalt
Ett par stänk med tabasco
1/2 tsk kummin frön (den svenska typen)
Apropå detta med paprika pulver är det nog läge att utfärda en liten varning. Vissa paprika pulver typer kan vara ganska starka och då är man illa ute om man har 1-2 msk. Låt dig dock inte avskräckas av detta. Det märks som Anders brukar säga.
Gör så här:

Ja hur gör man detta. Faktum att det är bara att smälla ihop allt på en gång, jag gör således som den indiske matematikern som skulle bevisa Pytagoras sats (du vet den med a2+b2=c2). Han ritade figuren nedan (jmf receptet ovan) och sa:

SE!

Om du dock har problem så skall jag väl ändå ta och ge dig en snabb inblick i hur man kan görat:

Tag och stek purjon och vitlöken i lite olja i en kastrull som sedan skall innehålla all soppa. Ta sedan och ha i allt och låt puttra tills det är klart.

Lätt va. Tricket är nog att inte böka till det i onödan. Man bör nog komma ihåg att det hela tar ett litet tag att koka sedan. Kanske 30 minuter eller så. Man vill ju inte ha linserna okokta då detta kan ge upphov till obehag för omgivningen.


Tillbaka till recept sidan