Linssoppa á la Indien

Ja inte har jag ätit någon sån här linssoppa i Indien men det är ju Indiska kryddor och yogurt i så jag kallar den det. Här gör det gott med socker i soppan, annars tycker jag att den blir alldeles för sur. OBS-Inte för mycket dock.

Detta behöver du:

Hel Spiskummin
Senapsfrön
Gurkmeja
Knapp pingisboll Ingefära
Rejält med Vitlök
Färsk chilli
Malen spiskummin
Socker
Salt
2 dl röda linser (sköljda så att man inte har med någon ushlig sten)
ca 6 dl Vatten
1 burk tomater
1 dl yogurt (mild)
1-2 Lök
Morötter, rivna stort

Gör så här:

Som vanligt tar man först och steker spiskummin (hel), senapsfrön och vitlök en sväng. Ta sedan och ha i chillin som får fräsa en kort stund. Ha sedan i lök och stek på ett litet tag. Sedan lassa i rivna morötter vänta lite, sedan sköljda röda linser och vatten och tomat.

Ha i malen spiskummin och gurkmeja samt en del salt. Ha i ingerfäran efter ett tag. Låt koka ihop sig så att linserna är mjuka. När du tycker att den är klar tar du av från plattan, häller i knappt 1 dl yogurt och rör om*. Smaka av med salt och socker.

Faktum att det sedan är klart. Jag tycker ju att det är vrålarns gott att äta färskt hembakat bröd till (om man orkar) och därför finns det recept till detta här: BRÖD**. Och då man äter färskt bröd är det ju oxo så himla gott med hummus till.

"man tagar vad man haver" sa Kapten Zoom en gång i tiden, efter det han hade sagt "galaxer i mina braxer", och eftersom kapten Zoom var en hjälte så tar vi honom på orden. Jag tycker att man kan ha i lite vad man har i denna soppa. Kanske paprika, kanske lite squash eller varför inte ett par potäter eller andra rotfrukter. Man kan med gott resultat tex ha i hackad vitkål, sådär lite lagom så det inte blir förmycket. Det är gott, fyller ut och är mycket ekonomiskt.

___________________

*Om soppan skulle stå på plattan och koka när man har i yogurten finns en mycket överhängande risk att soppan skär sig och det är ju kanske inte så skoj. Man kan kanske reda yogurten med lite mjöl då skär det sig inte så lätt, men å andra sidan blir inte soppan lika piffig tycker jag, så det gör aldrig jag, men man kan... Tillbaka i texten

**Min diplomerade kompis Anders brukar baka bröd, göra soppa, mecka hummus och rosta kaffe när han känner att han har varit duktig. När dessa dagar hägrar gäller det att passa på att göra sig ett ärende till honom och kollektivet där han bor. Tillbaka


Tillbaka till recept sidan