Lasagne-Möjligt att variera och fantasin flöda

Om man vill prova god vegetarisk lasagne och man är i Göteborg så kan man styra apostlahästarna mot resturang Solrosen som ligger i Haga (nära Järntorget). Här serverar de en lasagne samt ett fabulöst salladsbord för en billig penning vilket resulterar i att man går ifrån resturangen full i magen som en sopbinge utmed en landsväg under semestern (dock med bättre innehåll!).

Nåväl hemkunskapsfråga: Vad kan man då ha i en lasagne om man inte får ha köttfärs (5 poäng, svara på speciellt papper)?

Svar: Linser och tomat sås, spenat, oliver, feta ost, paprika i massor och lök, vitlök, varför inte bönor av något slag. Grönsaker: aubergine, squash, morötter... Som ni nog förstår kan man ha allt man vill. Låt fantasin sprudla.

Ett par råd dock:

Jag lägger upp detta recept som en grund sås som är bechamel, och en grundsås med tomater till vilken man lägger vad man sedan vill ha på, kan det vara pedagogiskt... ja det är det nog.

Detta recept bör bli ungefär en rejält stor långpanna, två-tre hungriga personer plus åtminstone en matlåda till lunchen på måndag. Tar en stund att pussla ihop så inget för vrålhunger och snabba ryck.

Ingredienser bechamel (vit sås)

1 1/2 msk smör
2 1/2 msk mjöl
knapp en liter mjölk
1/2 tsk salt
dutt (lite) vitpeppar

Ingredienser tomatsås

1-2 Lök
3-4 Vitlöks klyftor
2-3 grov rivna morötter
2 burkar tomater
Splutt (1-2 msk) ketchup*
Stänkar tabasco**
Aningens oregano
Ordentligt med basilika
En del timjan
Salt efter behag

Ingrediens som är självklar

Lasagne plattor, vita vanliga eller gröna spenat (mycket gott)

Ingredienser ytterligare (välj ett par)

Skivad lök
Feta ost (smulad)
Oliver
Paprika
Bönor (kokta)
Linser (kokta)
Spenat (gärna då med aningens muskot)

Gör så här

Börja med att sätta samman tomatsåsen så att den får puttra ihop.

Tag en gryta. Ha i olja och ha sedan i vitlök, låt bryna kort tag sedan i med resten av löken som får sig en kort bryning. Sedan kastar du i morötter och tomater (utan burk givetvis). Splutta i ketchup och i med kryddor och salt. På med locket och låt koka. Slå ihop händerna och ladda för bechamelsås...

En kastrull (tjockbottnad som mästerkocken sa) i vilken man har i smöret. När detta smält rör ut mjölet. Man kommer nu om allt fungerar ha en gegga/smet som puttrar runt i botten och ser lite mysko ut-det är meningen, nja så brukar det se ut iallefall. Nu har du i mjölken och låter detta sakta koka upp. Haken är att om man kör järnet på sexan blir det bränt i botten och det är ett elände att diska, så sakta och säkert, ingen brådska.

När det börjar bli varmt skall härligheten tjockna ihop och det är rätt. Låt puttra sakta på spisen i lugn och ro.

Gör iordning det som du har tänkt ha till lasagnen. Jag tänkte här en variant med feta ost, oliver, lök, spenat och extra vitlök.

Jag kör budget varianten och har då frystspenat som jag värmer i en kastrull. I detta har jag lite muskot nöt och salt.

Vitlöken (2-4 klyftor) hackar jag och blandar ut i olivolja vilket gör det lättare att applicera sedan. Lök skivas och feta ost smulas. Oliverna kan halveras om man så önskar.

Smaka nu av tomatsås så att den är OK. Smaka även av bechamelen.

Nu är allt klart. Tag en stor långpanna (ugnsstorlek) eller två mindre och smöra dessa. Nu är tanken att man lägger lager på ingredienserna i lager. Ungefär en tre fyra lager plattor brukar det bli.

Börja med tomatsås. Sedan ett lager plattor, sedan tomat- och bechamelsås samt extra ingredienser (tag all spenat på ett lager ser kuligast ut) och sedan nästa lager plattor. Nästa lager sås och nu spenat samt bechamelsås. Sedan bygger man på. Det hela slutas med ett lager bechamelsås. Svårigheten här är alltså att avpassa så att man hamnar jämt upp så att säga. Jag brukar spä ut bechamelsåsen i slutet för att få det att räcka men det är lungt. Kom ihåg, det skall vara ganska blött annars blir det hela tämligen trist.

Jaha sedan swosh in i ugnen på ca 200°C i minst 40 minuter. Jag brukar lassa på lite ost på toppen efter ca 15 minuter.

Tag ut när det är klart man får känna efter med en gaffel och servera med sallad.

Variationer

Om man vill ha i bönor eller linser så tycker jag att det blir bäst om man har i dem i tomatsåsen och kokar med en stund (gäller framförallt bönor).

Man kan göra bechamelssåsen extra piffig om man har i saffran. Det blir skitgott men något mer exklusivt.

Vidare kan man ju ha i ost i bechamelsåsen och det blir ju oxo smarrigt.

Jag har gjort detta med sojamjölk och det gick alldeles utmärkt men då redde jag allt genom sk topp redning (soja mjölk och mjöl skakas och hälls ner i soja mjölken varvid smöret kan uteslutas). Verkade dock som om redningsmängderna blev lite annorlunda då soja mjölk användes, men gott blev det i slutet.

Låt fantasin sprudla och ha på vad du tycker är gott. Tänk bara på att inte ha i okontrollerad vätska (tex en hel riven rå squash mellan plattorna) då det kan bli för blött på olämpligt sätt, ha i det i tomatsåsen så märks vad som händer. 

____________________________

* Ketchup tycker jag ger en mycket bra studs i tomatsåser. Det är socker och lite syrligt och ger en simmighet som jag ofta försöker sträva efter lite granna. Tillbaks

** Tabasco är en fantastisk krydda. Smakar friskt och lite sött samt har en ganska rund smak. Givetvis stark, men inte bedövande. OBS ofta är ju tabasco flaskan hemmavid jätte gammal, man har ju kikat in i ett och annat skafferi med tabasco som ser ut som sjuk röd vätska. Köp ny och använd rikligt. Tillbaks


Tillbaka till recept sidan