KikärtsCurry-Channa Curry

Man behöver kokta kikärter till detta. Antingen köper man dessa i en burk, vilken går bra men är kanske lite onödigt kan man tycka. Nå dessa kikärts burkar kostar kanske en tia lite drygt, viktigt är att kolla att det inte är några curried eller liknande kikärter utan plain.

Om man skall koka kikärter så gör man så här. Ta ca 2 dl om man är ett par stycken. Lägg i blöt över natten (inget salt i vattnet). Man kan ha ärterna i blöt längre men se upp så det inte börjar jäsa eller lukta illa o'met. När man nu har de blöta kikärterna så tar man dessa i en stor kastrull och kokar. Om man har känsliga magar kan man byta vatten efter kanske en 20 minuters kokning*. Det nya vattnet kan man sedan salta lite lagom**. Sedan kokar man ärterna tills de är genom gryniga/mjöliga. Om man kokar för lite så blir det samma effekt som ärtsoppa kan ge upphov till.

Själva receptet

Alla måttangivelser är angivna som mycket grova uppskattningar, TÄNK SJÄLV!

Börja med att hetta en gryta (utan olja). I denna har man i hel spiskummin, samt bruna senaps frön. När dessa har rostats lite granna så har man i olja och sedan hackad/pressad vitlök. Kort efter har man i curryn samt det starka som man har tillgång till och sedan nästan direkt hackad lök.

Stek ett litet tag. Sedan tar man och har i antingen burken tomater eller ca par msk tomat puré samt vatten. Har man i en burk tomater kan man gott späda med lite vatten oxo. I detta har man sedan buljong, gurkmeja, malen spiskummin, kanel stång samt kardemumma. Lite salt skadar nog inte och inte lite socker heller.

Det man har nu är en gryta som skall vara tämligen blöt (man skall ju ha i ärter i detta, samt späda med yogurt och då skall det vara ganska blött). Dock i och med att man har haft i ganska mycket kryddor blir den blöta tämligen simmigt, och så skall det vara.

Låt detta stå och puttra ett tag, 10-20 minuter.

Ha i de kokta kikärterna, koka vidare ett tag.

Dra av grytan från spisen och ha i yogurten samtidigt som du rör. Man skall nu inte koka upp detta eftersom yogurten då kommer skära sig. Nu kan man smaka av. Det skall smaka ganska mycket. Smaksättningstips här är socker (för att m,inska syrligheten något, framhäva kanelen något) samt salt.

Jahapp, nu serveras detta med ris, se risrecept, samt lite mangocutney. En tomat sallad är inte så dumt till heller.


* I och med att man byter vattnet så tar man bort vissa kolhydrat som är det som är lurigt för kistan. Detta gör ärtorna mindre roliga (noch noch you know what I mean), men kasnke lite mer sociala.

** Om man låter bli att salta tills i slutet så har ärterna lättare att ta åt sig vattnet. Detta har att gör amed den osmotiska effekten (slå upp det och skriv tre sider som beskriver den osmotiska motorn i våra celler).

*** Har man i hel kardemmuma utan kapslar så blir det nog lite svårt att ta bort dem och man får då blir det stark kardemumma smak emellanåt.


Tillbaka till recept sidan