Sydindisk matupplevelse-Slluuuurp

Den indiska maten som vi oftast kan få oss till livs i Sverige är för det mesta den nordindsika varienten och eftersom indien är stort (en sub kontinent) så skiljer sig maten mycket mellan olika regioner och stater.

Jag personligen tycker att den sydindiska maten är godast och kanske lägegr jag då en fokus på Tamil Nadu runt Madurai. Men en Kerala meal är inte att laja med, och kanske då specielt efterätten friterat banan.

Just det, vad kallar man en dagens. Ja i norra Indien kallas det för thali men i södra Indien får man nog säga meal när det gäller en dagens. Ett meal innebär en mängd olika mat rätter som serveras på en tallrik eller banan blad. Maten serveras i olika omgångar av män som springer runt med små byttor. Vill man ha mer så för man be om detta utmed måltiden.

Vad som jag har försökt sätta samman är ett meal som är sverige anpassat. Dock finns sambhar med, ris och pappadam. För att ytterligare få till det ingår en kokos baserad del. Om man önskar höja genuiniteten ytterligare finns det två saker som kan läggas till:

Min meny ser således ut så här:

Äter gör du givetvis med händerna, därför kan det vara bra att låta maten svalna lite innan man serverar den. Smäll het mat på fingrarna gör bara ont. Vatten passar nog bäst till maten och eftersom man kanske har gjort maten stark och då passar ju vatten bra.

I södra Indien är vegetarisk mat mycket utbredd. Mer än 50% av befolkningen är vegetarianer (mjölk produkter äts). Man kan slås av att det finns resturanger som serverar pure vegetarian food. Detta med pure skall relateras till att kocken är brahmin, dvs hög kast och således kan gästerna i lugn och ro veta att maten är lagad av en person med högre kast än sig själv vilket kan vara viktigt för vissa.


Tillbaka till recept sidan