Fallafel: ett måste på julbordet

Det var inte lätt att få reda på hur man skall göra fallafel. Jag tror jag har provat en tie olika recept och sätt att göra innan jag kommit fram till ett recept som jag tycker är OK. Man kan dock utveckla det vidare det är jag fullständigt övertygad om.

Vad som behövs

Gör så här

Man måste för att klara göra fallafel ha en mixer (kanske det går att göra ändå, men fråga mig inte hur).

Ta kikärtor och blötlägg dem. Tricket med fallafel är att göra dem av OKOKTA kikärter (hear hear alla dumma receptboksförfattare).

Nå när kikärterna legat i blöt 8-10 h (längr e oxo om man så önskar, passa er bara så det inte börjar jäsa och lukta värre illa) tar man och har i dem i en mixer. I mixern har man i lite lök, vitlök (rejält), salt, chillipeppar (en dutt) samt lite spiskumin (malen). Detta mixar man som bara den VRRRRRROOOOoOOM ba.

När det bivit en juste deg som skall vara lite lagom hård stänger man av och låter själen lugna sig lite efter allt ljud som man ställt till med, varför inte sjunga något vackert. Om degen inte blir bra kan man tänka sig att späda lite med vatten. Om man har slö knivar på mixerna tenderar det till at vara svårt att få till smeten.

Nu tar man och har i lite bakpulver (1/2 tsk max) samt persilja (viktigt) som gärna får vara färsk. Mixa lite till. Nu skall smeten vara klar. Man skall om den har bra koncistens vaa möjlg att forma till bollar.

Nu tar du en liten kastrull och har i olja för fritering. Hetta upp. Fixa till något att peta i oljan med samt något så du kan ta upp fallaflarna när de väl är klara.

Forma till degen till bollar och ha i dem i ojan, inte alla på en gång utan kanske fyra-sex åt gången. Fritera tills de är gyllenbruna (snacka om receptskrifts ord; gyllenbrun). Ta upp och låt rinna av. Sen i med nästa laddning.

Hur skall jag då äta detta fantastiska som jag gjort?

Fallafel äts inlindat i tunnt bröd eller pita bröd, med grönsaker (tomater, sallad, lök...) samt med någon sås. Man kan ju även äta fallafel till ris och sås.

Jag tycker om att ha en röd stark sås (kolla in tex Túóng-Ó´t Sriracha sås Hot chilli sås på enegelska) samt en yogurt baserad dito.

Lite tips och trix rörande fallafel och dess servering

Jag brukar inte förbereda de icke friterade fallaflarna innan ja har i dem utan ploppar i dem en och en varefeter man format dem.

Det finns även fina fallafel formare som, om man har tur, kan köpa hos din lokale leverantör av kryddor, bönor och andra livsnödvändigheter.

En vidarutveckling är att ta andra bönor istället för kikärter och göra fallaflar av vilka då plötsligt kallas något annat, bahji tex baseras ofta på black eye beans.


Tillbaka till recept sidan