Cider-Enkelt att pilla ihop själv och Gott...

Det är faktiskt inte så svårt att göra sin egen cider. Jag har lyckats ett flertal gånger, haken är bara att låta den stå till sig ett tag så jäst smaken försvinner. Som ju alla vet tror man saker och ting är klart då det är klart och då man tar sin första sipp känns det ungefär som om man andats in över en jäsande vetebröds deg. Nåväl.

Utrustning tarvas. Vad skall man ha då:

En hink av lämplig typ, jäshink, damejanne
Oschle mätare, mäter socker halter vilket är lämpligt
Hävert, för upptappning
Kapsylpåsättare, ingen sån man slår på för då vet man inte var det hela slutar

Detta behövs:

7 l Juice ( köp tex 1 liters JO äppeljuice+2 små och blanda ut)
Lite socker (pratar kanske 2 dl eller nåt sånt MAX)
Bakjäst, den för söta degar

I väntan på att efterjäsningen skall bli klar
Gör så här

Blanda juice, kolla av oschle värdet. Detta bör ligga runt 1050-1070°. Ha ner jästen som man blandat ut i vatten.

Låt jäsa på vanligt manér. Jag skulle föreslå att man avbryter jäsning då man har ungefär 1010-1020° på sin oschle mätare. Då tar man och tappar över i flaska som man har haft ca en halv till en tesked socker i. Sedan schwopp på med en kapsyl.

Låt nu stå och gosa till sig. Det bör klarna ganska snart men det är ännu inte klart. Jag skulle vilja hävda att man kan dricka cidern först efter kanske en månad men vänta gärna längre så får man ytterligare bättre smak.

Anmärkningar

Se till att ha rengjorda uitensilier när du gör cidern annars kan man få underlig smak på slutprodukten. Samtidigt får man inte använda sig av diskmedel för att göra rent, det är nämligen bakteriedödande vilket ju inte är så käckt i sammanhanget.

Om du har möjlighet gör på riktiga äpplen. Mosa och gosa ihop allting så att du får must och sedan jäs. Tag gärna syrliga äpplen så blir det bättre smak.

En liten varning så här på slutet: Cidern kan bli ganska stark. Det är inte specielt gott men detta kan hända. Var då försiktig med allt vad du tar för dig. Systembolaget vet man ju vad man får men här är det lite mer trial and error som gäller

Öl är oxo gott. En dag skall jag försöka göra riktig öl. Gå gärna och se på hembryggarföreningens smockfulla sida http://www.shbf.se/


Ytterligare historier från verkigheten: Jag och min kollega (för tillfället är vi ytterligare en faktiskt) äter gröt varje dag till lunch. Detta beror kanske på att det är den gemensamma nämnaren, han är nämligen carnivor och detta gör det bekymmersamt emellanåt med gemensam mathållning. Nå vi gjorde äpplemos häromdagen, köpte billiga äpplen på affärn (3.90:-/kg) och kokade. Nog var det lustigt med äpplemos doft på våren men det gick allt. Nå vi fick över äpplevatten från koket med moset. Detta langade vi socker i, i med jäst och vips ner i en dunk. Nu har det bytts flaska och korken har satts på. Enligt utsagorna skall det smaka riktigt bra, vi får se när det stått till sig lite till. De övriga rest produkterna lades på komposten och således är cyklerna slutna. Moset ner i magen, flytandeöverblivet till cider och övrigt till grönsakslandet. Hållbart samhälle i ett nötskal. Man är inte forskare för intet!

990808 -Nåja man blir klokare med tiden-denna cider blev INTE bra alls. Ut i slasken med allt. Detta kan nog vara bra att komma ihåg att det inte alltid blir lyckat och då skall man nog inte ens försöka dricka eländet.


Tillbaka till recept sidan