Aioli-Smaskens

Aioli är ju himla gott-ja ni vet väl vad det är... Nå det är majonäs med vitlök. Man kan äta det till nybakt bröd eller till klyftpotatis, det är bra djäkla gott. Man tar och reglerar hur mycket vitlök man skall ha i själv, men det skall vara en del för att det inte skall bli mjäkigt. En rejäl röjar aioli somstått en dag och som man har på frukost mackan kan dock bli lite väl kraftig ibland. Men gott är det och enkelt är det att göra själver...

Detta behövs

1 helt ägg eller 3 äggulor*
En tesked ungefär vinäger (vitvins)
En släng limejuice**
En tesked ungefär Dijon senap
Salt
lite Cayenne peppar
Vitlök-4 klyftor åtminstone men mer går absolut
Olja (runt 2-3 dl, 1 del olivolja och 2 delar matolja är bra)

Gör så här

Ta och släng alla ingredienser utom oljan i en mixer. Yes du måste ju ha en mixer annars blir det svårt. Jag tror man kan röra oxo men jag vet inte exakt hur detta går till. Vad jag dock vet att om man gör så blir det lite mer petigt med att alla ingredienser är av samma temperatur då man annars kan skära det hela. Jag tycker inte det verkar vara så viktigt då man har en racer mixer.

Nå så kör man lite så att vitlöken blir hackad och så.

Efter att man har kommit så här långt tar man och sakta häller i oljan ner genom röret samtidigt som man kör mixer på fullt driv. Vad som nu händer är att aiolin sakta börjar tjockna. Man kan nog behöva hälla i en sådär 3 dl. Det är inte dumt alls att dela upp oljan i lite oliv och lite mer matolja. För att göra detta får man alltså ta och hälla i olivoljan först en sådär knapp dl och sedan späda på med matolja tills man fått bra konsistens.

Sedan kommer det luriga att smaka av det hela. Detta får man göra genom att helt enkelt stoppa ner fingret i den nu avstängda mixer (givetvis) och slicka fingret. Salt kan behövas. Syrlighet får fixas till med antingen limejuice eller mer vinäger. Senapsfrågan är ett ständigt bryderi. Jag själv gillar det så jag har gärna i lite mer än vad andra tycker blir gott. Det hela är en smaksak helt enkelt.

____________________

*Om man har ett helt ägg får man en något mindre gul och tungt len majonäs. Att ta gulor blir ju gottigast men då har man ju en massa äggvita att ta reda på (maränger kanske).

**Givetvis vet de som kan göra majonäs att man bara brukar ange vinäger i standard recepten. Visst det går man det är gott med lime så jag skriver lime-ni hörde LIME, men som sagt strunta i det om det inte finns hemma.


Tillbaka till recept sidan