Recept Home Bilder Folkslag Fotoalbum Kaffe Länkar Mari Ordspråk Projekt Recept Sångtexter Skämt

 

Recept jag har hittat lite varstans...

GRILLADE KYCKLINGKLUBBOR
4 PORT.

Detta behöver du:
4 kycklingklubbor.

Grillsås:

1 finhackad gul lök
0,5 dl olja
1 dl chilisås
1 msk senap
pressad saft av en halv citron
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk smulad dragon

 

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Tina frysta kycklingklubbor. Blanda ingredienserna till såsen.

2. Grilla först på stark värme så att skinner torkar och får lite färg. Pensla klubborna sparsamt runtom med grillsåsen. Grilla sedan på svagare värme. Vänd och pensla klubborna flera gånger under grillningen. Köttet är genomstekt när köttsaften är ofärgad, efter 25-30 min.

3. Servera med resten av såsen och t ex sallad.

FÄRSKKEBAB MED SPENAT OCH OST
4 port.

Detta behöver du:
400 g bland- eller lammfärs

1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 msk vatten
4-5 dl färsk spenat
100 g fetaost

 

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Skala och finhacka löken.

2. Finhacka spenaten, gärna i matberedare. Skölj av osten, dela den i bitar och kör den med spenaten till en "kornig" massa. Blanda den med färsen till en smet.

3. Forma färsen med våta händer till 12 avlånga bullar. Trä upp dem på spett.

4. Pensla "köttfärsbullarna" med olja och grilla dem vackert bruna runtom.

5. Servera med citron- eller lineklyfta och sallad.

POTATISGRATÄNG
4 PORT.

Detta behöver du:
Ca 1 kg potatis, skalad och skivad

1 purjolök, skivad
1 dl hackad dill
salt och peppar
matfett till formen
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR:
ungstemperatur 225°

1. Smöra en ungsform. Varva potatis, pirjolök och dill. Salta och peppra.

2. Häll på grädden och strö över osten.   Sätt in i nedre delen av ungnen i ca 20 min.

3. Flytta formen till övre delen av ugnen och grädda ytterligare 15-20 min, tills gratängen får fin färg.

TRE MARINADER.

 

Till nötkött:

2 msk olja
2 msk äkta soja
2 msk chilisås
0,5 krm svarpeppar
ev 1 pressad vitlöksklyfta

Till lammkött:

2 msk pressad citron
2 msk äkta soja
1 msk timjan
0,5 krm svartpeppar
2 msk olja

Till griskött:

1,5 msk vinäger
1 pressad vitlöksklyfta,fint skuret citronskal
1 tsk stött örtkrydda
5 msk olja

BEREDNING:

Blanda marinaden i en kraftig plastpåse. Lägg i kötter. Låt påsen ligga i kylskåp 4-8 timmar eller i rumstemperatur någon timme. Vänd den några gånger. Ta upp kötter och torka av det före grillningen.

 

Back Next

Last modified: november 20, 1998