RECEPT
Krikonkräm 1
Krikonkräm 2
Krikonkompott
Krikonmarmelad
Kokoskrikon

Krikomkräm 1 (Recept från mig)

Krikonen tillhör samma släkte som plommon. Till plommon så finns det många olika recept att följa det är bara att smaka sig fram med sockermängden. Ett litet tips är att om det är söta krikon så blir mängden socker litet större än till plommon men om det däremot är sura krikon så går det åt sockermängd likt körsbär. (dvs kilovis med socker). Själv gör jag kräm på sura krikon (Karlslunds krikon)
ca 750 g bär kokas med 3 dl vatten i ca 10 min (bären skall bara sköljas ej kärnas ur) sockret tillsätts under sista delen av koktiden ca 6 dl (det är här som smakningen kommer in) blanda 2 msk potatismjöl med 2 msk vatten till redning som sedan rörs ner i krämen som får ett snabbt uppkok. Man kan ta krikonen direkt från frysen och lägga dom i varmsockerlag, detta gör att skalet släpper och man kan fånga upp skalet när det flyter upp. Detta gör krämen sötare.

Krikonkräm: 2  (Recept från Agnetha Widell & Stig Wiklund)

1-1,5 kg krikon.
1 liter vatten
1,5 dl socker
Redning 2-3 msk potatismjöl

krikonen doppas i kokande vatten. Skalen drages av ,krikonen delas mittitu längsefter med en rostfri kniv och urkärnas. Socker och vatten kokas upp, krikonen lägges i och får koka över svag eld tills de delvis kokat sönder. Mjölet utröres 1.5 dl vatten som tillsättes i en jämn stråle under oavbruten omrörning. Då krämen kokat i 2 min är den färdig. Serveras med socker och god mjölk och sockerkaka.
Prinsessornas kokbok, 1948

Krikonkompott:  (Recept från Agnetha Widell & Stig Wiklund)

Två kilo lätt sura krikon
1 liter vatten
8-10 dl socker
2 krm askorbinsyra

Koka upp vatten och socker, skumma lagen och låt kallna. Tillsätt askorbinsyran vilken hindrar frukten att mörkna. Krikonen kan konserveras med eller utan skal. Skalen ger kompotten en kraftigare och en aning bitter smak. Kompott utan skal blir vackrare och sötare.
Krikon med skal: Tvätta frukten och nagga den med knappnålar trädda genom en korkskiva. Detta hindrar skalen från att krulla ihop sig under skalningen.
Krikon utan skal: Tvätta frukten och lägg ned den i kokande vatten med en hålslev ett ögonblick. Det blir då lätt att dra av skalen.. Fyll konservglasen till knappt hälften med sockerlag. Lägg fruken direkt i glasen. Socker lagen bör nästan täcka krikonen. Lägg gummiring, loch och bygel på burkarna. Upphetta långsamt till 80 grader och låt svalna i 20 min.
Bonniers stora kokbok 1960
.

Krikonmarmelad:   (Recept från Agnetha Widell & Stig Wiklund)

Till denna marmelad kan vilken sorts krikon son helst användas.
1 kg urkärnade krikon
750 g socker.

Krikonen läggs några i sänder i kokande vaten och skalen och kärnorna borttages. I ett fat läggs krikonen och sockret varvvis. detta får stå till följande dag, då massan hälles i en syltgryta, som sättes över svag eld. Marmeladen får koka under ständig omrörning i ca 1 timme, tills den bli ganska tjock. Parrafiners och ombindes omedelbart i väl rengjorda burkar.
Prinsessornas kokbok 1948

Kokoskrikon:   (Recept från Agnetha Widell & Stig Wiklund)

1/4 kg söta krikon
2 msk smält honung
2 msk olja
200 g kokosflingor
2 msk grahamsmjöl
6 msk vatten

Krikonen kokas lätt, skalas och urkärnas. Kokas återigen tills de blir mjuka.Delas och lägges i smord form. Övriga ingredienser blandas och fördelas över krikonen. Gräddas i 45 min i 150 graders ugn. Serveras med tunn grädde.