Enstaka böcker

Vostok
av Ivar Backhoff

Vostok Den 26 mars 1992 bevistade jag ett föredrag om Ryssland och Baltikum på Tolkskolan i Uppsala. Föredragshållare var en ung, intensiv, kortväxt major i full fältuniform. Med glimten i ögat och provocerande frenesi avverkade han det ena ämnet efter det andra och föreföll sällsynt initierad både när det gällde historiska spörsmål och framtidsanalys.
Jag hade länge haft planer på att skriva en thriller, som delvis skulle utspelas i öst, men hade varken tid att forska eller råd att resa. Hemkommen från föredraget skrev jag brev till major Gustafson och föreslog att vi skulle skriva en thrillerserie tillsammans. ”Skitkul!” svarade majoren. ”När börjar vi?”

Vi började direkt. Johan stod för praktiskt kunnande och faktagranskning, jag för dramaturgi och skrivande. Planeringen av bokens handling delade vi lika. Redan på ett tidigt stadium sålde vi in idén om en bokserie till B.Wahlströms Bokförlag. Min uppgift var att driva hela produktionen från ax till färdig bok. På baksidan kan läsas:
”En rafflande thriller om jakten på rikedom och makt i Sverige, Baltikum, Ryssland och Uzbekistan. VOSTOK är första boken i en serie.”
Så var det tänkt och bestämt.
Den 15 juli började jag skriva - i oktober var boken tryckt och klar för utgivning. Jag hade skrivit, Johan kom med synpunkter, min dotter Elin gjorde textlayout, fotografen Bernth Johansson (känd från BK Pantern-böckerna) fotade pistol, knark och rysk flagga till omslaget, jag redigerade, skrev baksidestext och såg till att materialet hamnade i tid hos tryckeriet i Falun. Allt gick enligt planerna.
Bortsett från en sak.

På grund av olyckliga omständigheter utom vår kontroll blev det tyvärr bara en enda bok om Andreas Wistedt. Med obefintlig marknadsföring drunknade ”Vostok” i mediabruset. Utan förvarning skrotades den ursprungliga planen om en bokserie. Men vem kan veta vad som händer i framtiden? En fristående fortsättning är väl inte helt otänkbar.
Då och då funderar jag nämligen på vad Andreas har för sig borta i Estland idag? Eller Andrus, som han heter numera. Vad jobbar han med? Får han vara i fred för maffian? Är han gift och har flera barn? Besöker han kanske till och med Sverige ibland, nu när hans tidigare brott bör vara preskriberat? Han har ju faktiskt ett svenskt barn att bekymra sig om.
Varför vi nyttjade pseudonymen Ivar Backhoff kan jag berätta en annan gång. Johan är förresten inte major längre. Efter att ha avslutat sin militära karriär har han hjälpt snabbväxande företag att inte växa ihjäl sig. En tid var han VD för ett av våra mest kända sängföretag. Sist vi talades vid drev Johan en konsultgrupp med uppdrag för multinationella företag lite varstans på vårt jordklot.

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se