Senaste nytt 6
071002

Benke på Busjön Hösten har kommit
Vilket märks extra tydligt här uppe i de höstlövsflammande dalaskogarna, dit jag, min hustru Agneta och vår vildbasare Dexter dragit oss tillbaka. Flugsvamparna frodas, ormbunkarna har växt sig manshöga i sluttningen ner mot vår lilla sjö och snart är förhoppningsvis alla fästingar ett minne blott. Under hösten och vintern ska det bli skriva och läsa av. Detta är perfekt miljö för sådan sysselsättning.
Det enda som stör friden för tillfället är motorsågars knattrande på avstånd. Avverkning och röjning pågår både här och där. När som helst på dygnet kan en fullastad timmerbil komma dundrande på vår lilla ensliga grusväg.

Resa i österled
Att bli efterfrågad av unga läsare både från Sverige och ända bortifrån Österbotten i Finland känns inte alls dumt. Den tredje september embarkerade jag en flygande maskin, som en timme senare landade på flygstationen utanför Vasa. Sedan vidtog tolv mils bilåkande, innan jag var framme vid Hotelli Seurahuone, som lär betyda Hotell Sällskapsrummet. Trots strilande duggregn hade jag planerat att utforska den lilla staden Karlebys gator under kvällen. Men somnade framför teven i stället.
Nästa morgon bar det iväg per bil till skolor i Kronoby, Nederveti och Terjärv för bokprat och trevlig samvaro med elever, lärare och bibliotekarier. Hann också med att bli intervjuad av Jakobstads Tidning och Österbottningen.
Sedan var det dags för nästa bilresa, cirkus femton mil tillbaka till Vasa öf att hinna med sista planet hem. Märkligt nog kom jag fram till Arlanda vid exakt samma tidpunkt som flygresan startat. En upplevelse rikare och klar över att jag måste fortsätta att locka ungdomar till läsning genom mitt skrivande. Bestsellern för vuxna får vänta ett tag till.

En ny utmaning
Dagen efter hemkomsten sammanstrålade jag med tvenne förlagsmänniskor, som sympatiskt nog uppskattade de sju kapitel jag dittills hade skrivit om min nya fotbollshjälte David Linder. Vi kom överens om att jag till att börja med ska skriva två böcker om David , som ska ges ut samtidigt.
Medan dokumentärskildringen ”Otryggare kan ingen vara ” når nya läsare och lyssnare, har jag alltså påbörjat en sprillans ny serie fotbollsböcker. Femtonåringen David Linder är en sällsynt talangfull fotbollskille. Att få anbud att spela i favoritlaget Hammarby är stort och betydelsefullt. Men ödet vänder upp och ner på hela hans tillvaro.
Det ska bli spännande att lära känna David och få veta, om han klarar av den kärva situation han hamnar i. Ger han upp eller bestämmer sig för att gå vidare. Den som läser får se.

Otryggare kan ingen vara Sluta skriva?! Hur ska det gå till?

En fråga jag ofta brukar få under mina skolbesök är: ”Får du aldrig slut på idéer?”
Faktiskt inte. Det är snarare så att idéerna strömmar till mer ju flitigare jag skriver. När hjärnan jobbar för högtryck producerar den hela tiden nya infall till fler berättelser. Idétorka är ingenting jag är rädd för. Jag är övertygad om att idéerna ska räcka min livstid ut.
Och nästa svar är: Nej - jag har inga planer på att sluta skriva. Snarare tvärtom. Nästa år firar jag 35-årsjubileum som yrkesförfattare. Inte kan jag lägga av nu, när det känns som om jag börjar komma i gång på allvar.

Besked om pocketutgivning
Jag blev glad att man på förlaget Lind & Co bestämt sig för att ge ut ”Otryggare kan ingen vara” i pocketformat tidigare än beräknat. Inom kort kommer boken att bli tillgänglig för många fler läsare än bara dem som besöker bokhandeln.

FC Panter tager kampen op! Markus snackar norska, svenska, finska - och nu även danska

Jajamensan. Den sista augusti gavs de två första BK Pantern-böckerna ut på danska språket. Samtliga nordiska länder utom Island kan nu läsa om Markus Cerwins öden och äventyr. Det känns utomordentligt trevligt.
I morse fick jag ett mail från en kille som läst alla mina böcker om Peter Fredell och Markus Cerwin. Han berättade att det var läsningen av BK Pantern-böckerna som fick honom att börja spela fotboll. Nu ska han snart debutera i division 5. Vem vet, en dag kanske vi får se honom i landslaget.
Lycka till, Andreas! Jag håller tummarna för dig.
Om du får en stund över mellan träningar och matcher framöver, kan du kanske få tid att läsa om David Linders liv och leverne. Jag hoppas att han ska bli en lika uppskattad bokfigur som Markus Cerwin.

På gång
Den 18 oktober gör jag ett kort gästspel på fyra lektioner i en skola i Stockholm. Samma dag avslöjar Tomas och Helena, huvudpersonerna i ”Otryggare kan ingen vara ” sina rätta namn för pressen. Förhoppningen är att de därefter ska få större möjligheter att nå ut och påvisa liknande missförhållanden inom socialvården som de själva drabbades av.

Ta hand om varandra vädjar undertecknad.

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se