Bokserier

Röda grimman

Med början i januari 1973 publicerades mina westernäventyr för vuxna en gång i månaden av amerikanska filmbolaget Warners svenska dotterförlag Williams. De producerade också massor av serietidningar, där jag fick möjlighet att skriva sagor, seriemanus, noveller och följetonger. Vad hette de alla? Starlet, Lajban, Katitzi, Min Häst, Buster, Alexandra, Razzia, Korak, Tarzans son och många fler.
1973 började Williams ge ut Polkaböckerna, en serie billiga ungdomsböcker som skulle konkurrera med B.Wahlströms Bokförlags utgivning.
Williams gav även ut tidningen Min Häst, där jag vikarierade som reporter och redaktör en sommar och började skriva seriemanus. En dag ville förlaget beställa en bokserie med hästäventyr för tjejer. De tjatade på mig att skriva, men då jag bara ridit en enda gång tvekade jag, av naturliga skäl. I teorin kunde jag dock en hel del, eftersom jag tillbringat många kvällar i stall och ridhus tillsammans med flitigt ridande kompisar. Kanske skulle jag ändå försöka?
Jag skrev ett synopsis, en sammanfattning av första bokens handling, och fick klartecken. Då störtade jag iväg till bibblan och lånade hem alla böcker jag kunde hitta, som hade med hästar och ridning att göra. När jag läst in mig ordentligt på ämnet var det dags att sätta i gång.
Under en veckas tjänstledighet från min dåvarande arbetsplats skrev jag som i trans. Bibliotekstjänst tyckte att författaren verkade kunnig på sitt område, ett omdöme som lockade landets bibliotek att köpa in 1450 exemplar av Röda grimman, vill jag minnas.

Röda grimman Röda grimman på nya äventyr Röda grimman griper in
Serien om Röda grimman innehåller böckerna: ”Röda grimman” (1973), ”Röda grimman på nya äventyr” (1974) och ”Röda grimman griper in” (1974). 1982 gav Wahlströms ut böckerna på nytt.

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras crit@swipnet.se
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se