BIBLIOTEKSTJÄNST - TVÅ RECENSIONER AV ”7 RYSARE”

Staffan Wennerlund:
Med tanke på alla rysare på TV och film är böcker med rysarberättelser förvånansvärt efterfrågade - dock mest i de lägre åldrarna. När den produktive Bengt-Åke Cras nu skrivit sju rysarnoveller, vänder han sig uppenbarligen till tonårsläsarna, eftersom historiernas huvudpersoner är ungdomar mitt i tonåren.
Cras är en flyhänt författare vars raska stil passar novellens korta format. Språket är rakt och enkelt. Personer och miljöer skissas snabbt och med lätt hand. Det finns en omisskännlig svensk ton i berättelserna, som mestadels utspelar sig i och kring små landsbygdssamhällen. Spänningsuppslagen är merendels fyndiga, men problemet ligger snarare i formen - det är svårt att få en text att väcka rysningar. Rysare
Rätt spännande blir det förvisso här och där; men det är väl tveksamt om dagens tonåringar känner rysningar vid läsningen av dessa noveller. Sammanfattningsvis är ändå detta en habil samling med rappt berättade historier som står sig hyfsat i ruskig konkurrens.

Ulf Tornberg:
För mig är Bengt-Åke Cras främst känd som skildrare av ungdomar i diverse sportsammanhang, men här framträder han i en något annorlunda genre: sju rysliga historier med allt från mystiskt beskyddande getingar till förhastade samtal med döden.
Det är väl valda miljöer, lagom vardagliga och med måttliga mängder ockulta inslag, så måttliga att man inte kan vara riktigt säker på att det inte händer. Det är välskrivet och lättläst och säkert attraktivt att läsa för ungdomar, i alla fall i de yngre tonåren. Det är också så närbesläktat med mer filmiska rysare att det bör locka en del ovana och mer svårflirtade läsare.
I skolans värld kan man tänka sig flera användningsområden utöver själva läsnöjet, t.ex. i den existensiella diskussionen om alternativa verkligheter.

Tillbaka till Senaste nytt - 040604


eller till Rysare
om du kom därifrån.


© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras crit@swipnet.se
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se