Bokserier

PERNILLA

VI VET VAR DU BOR

Pernilla Artikel hämtad från finsk nättidning

"Medan Monica påbörjade sin spurt i sista kurvan svängde Petra Söderström in på upploppet. Finskan hade gjort bra ifrån sig såväl på 200 och 400 meter slätt som 400 meter häck. Skulle hon orka med ett fjärde lopp på två dagar? Petra Söderström kastade en ängslig blick över axeln och upptäckte till sin förvåning att hennes konkurrent var obehagligt nära"

Ja, du läste helt rätt! Friidrottsstjärnan Petra Söderström är med i den här boken. Stycket är från en Finnkamp där Petra sprang på riktigt.

Recensenter:
Petra Söderström, finska landslaget. Sprint, häck, m.m. Vasa
Alexandra Kvist, 12 år, Friidrott m.m. Vasa

Boken handlar om: - 15-åriga Pernilla som springer 800m. Hennes pappa har europarekord på 1500 m och har just dött i en bilolycka. Pappans död och Pernillas arbetslösa mamma vänder upp och ner på Pernillas liv. Mitt under denna nattsvarta period får Pernilla chansen att debutera som löpare i Finnkampen. Men hur långt räcker hennes talang i landslaget? Problemen hopar sig. Ska Pernilla få återvända till sin skola? Vem eller vilka ligger bakom de obehagliga meddelanden som övergår till otäcka telefonsamtal? Är det Mårten som försöker få hämnd? Ska Pernilla och hennes mamma bli vräkta eller få bo kvar?

Petra Söderström tyckte att det var spännande att läsa om sig själv:
- Jag visste ju inte om jag skulle vinna eller förlora. Jag blev nervös när jag läste fastän jag själv varit med. Jag kunde se Stockholm stadion framför mig ­ där har jag löpt många gånger förr. Dessutom var boken verklighetstrogen. Författaren har tagit bra reda på allting och man märker att han vet en hel del om friidrott.
Alexandra levde sig in i boken väldigt mycket. - Det kändes som om jag skulle ha Pernillas problem t.ex. hur skall jag kunna betala räkningarna? Det kändes som om jag måste betala tillbaka pengarna.
Av Petra får "Vi vet var du bor" en 4. - Den var spännande och verklighetstrogen.

Alexandra ger boken en 3. - Den var bra och spännande. Jag tycker ändå att den kunde varit mer beskrivande t.ex. mera om känslorna inför tävlingar.

http://sporten.yle.fi/idrottsbiten/bokbiten.php?id=2178

Tillbaka...

© Bengt-Åke Cras.
Text: Bengt-Åke Cras crit@swipnet.se
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se