Music, music, music

Rockstjärna... Under första halvan av 50-talet existerade ingen ungdomsmusik i Sveriges enda radiokanal. I grammofontimmen mellan 17 och 18 spelades en enda modern låt. ”Vita rosor från Aten”, ”Vildandens sång” eller något liknande.
Yoppejdi! 1955 kom ”Rock Around the Clock” med Bill Haley, och året därpå slog Elvis Presley igenom. Rocken blev min och tiotusentals andra tonåringars musik. Elvis var kung och Tommy Steele kunde gräva ner sig. Men Cliff & The Shadows var helt okej.
Därhemma fanns två grammofonskivor - ”Skymningswalzer” och ”Vaxholm Ettan” med Fridolf Rhudin. Min första egna platta blev ”Hardheaded Woman” med Elvis. Samtidigt inhandlade min kompis Anders Carlberg, sedermera kårhusockupant och Fryshusboss, något jazzigt med Benny Goodman eller Louis Armstrong.
Cirka 1958 började jag samla låttexter. Samlingen inleddes med ”King Creole”, ”Living Doll” och ”Buona Sera” och pärmen blev med tiden 1500-2000 texter stinn. Mest rock men även visor, folklåtar, country, blues och en och annan schlager. Till och med "Kära mor" finns med av någon outgrundlig anledning. Julen 1961 fick jag en Bjärton-gitarr i julklapp, sedan var det klippt. Ackord för hela slanten. Nästan hela sommarlönen från en byggarbetsplats i Solna 1962 investerades i en Hofner elplanka, men tyvärr hade jag inte råd med någon förstärkare. Jag sprängde vår gamla radio i stället. Bengt-Åke som trubadur
Musiken betydde allt. Radio Luxembourg! Suck! Radio Nord! Dubbelsuck! Melodiradion tvingades starta egna topplistor. Störst av allt: Beatles slog igenom. Lennon-McCartney skrev egna låtar. Kunde dom så kunde jag. Efter fem år hade jag samlat tillräckligt med repertoar och mod för att ge mig ut och lira runt om i Uppland. Ett gig i TV, faktiskt.
Unge rödskäggige Peter Flack var den som ledde programmet - revykung i Örebro numera - han med Hjalmar, ni vet. Fick också tillfälle att flyga utrikes och uppträda för charterturister. Oerhört nervöst men sällsynt lärorikt. Självklart skulle musiken bli min framtid, framför allt ville jag skriva låtar. En personlig mix av visor, rock, blues och folkmusik. Det var bara en tidsfråga när Bengt-Åke Dylan skulle slå igenom.
Nu blev det inte så. Författeriet kom emellan. Tiden räckte inte till. Kanske lika bra det. Mer än tjugo år har gått sedan jag stod på scen senast, ändå suger det i speltarmen emellanåt. Tur att jag har Lewin-gitarren kvar, men tyvärr är fingrarna inte lika flinka som fordom. Men vem vet... ”Gonna tell Aunt Mary, about Uncle John...”

Länkar en bunt texter. Kanhända hittar en nyfiken speleman eller spelekvinna något användbart. I så fall är det bara att höra av sig, så bifogar jag melodin. Om jag fortfarande minns den. Det är inte bara ackordfingrar som blir glömska med tiden.

Här kan du ladda ner låttexterna som PDF-fil. Håll till godo!

Låttexter i PDF-format


© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se