Enstaka böcker

IDROTTENS SJÄL
Red: Bengt-Åke Cras

Idrottens själ Jag och Anders Carlberg, grundare av Fryshuset och outtröttlig eldsjäl när det gäller ungdomars väl och ve, växte båda upp i Stockholmsförorten Gubbängen. Vi älskade friidrott och tränade ibland tillsammans. Han sprang kort och fort och jag sprang långt, när jag inte hoppade höjd vilket var min favoritgren. Vi var jämngamla och bodde på samma gård men gick aldrig i samma klass.
När jag flyttade till Fruängen och senare Karlskoga skildes våra vägar. 1968 dök Anders plötsligt upp i det ena TV-reportaget efter det andra under Kårhusockupationen, då han slogs på barrikaderna. Märklig upplevelse. Jag mindes Anders i blå clubblazer, en kille som diggade Louis Armstrong och Glenn Miller, medan jag själv föredrog Elvis. Jag hade fått för mig att Anders var ganska högerorienterad, men det var han inte alls, och hade kanske aldrig varit det heller.

Idrottens själ Hur som helst - vi hade inte haft någon kontakt på fyrtio år. Den andra januari 2000 fick jag för mig att ringa Anders. Eftersom jag skrev ungdomsböcker om idrott kunde det vara idé att samarbeta med Fryshuset. Anders Carlberg stod först på det nya årets lista över projektärenden. Innan jag hunnit leta fram numret ringde min telefon. ”Tjänare, det är Anders!”

Han ville intervjua mig för en bok, som skulle heta ”Idrottens själ”, eftersom jag skrev idrottsböcker i Rekordmagasinets anda. Idrottens själ Intervjun gjordes per telefon, senare hade vi ett möte på Fryshuset och Anders själv och andra skribenter jobbade vidare med boken.
En dag i bilen på väg till Skrivarstugan ringde Anders Boman, en av Anders C:s medarbetare. Skribenten som fått i uppdrag att redigera materialet hade rest till USA, och boken skulle tryckas inom en vecka eller två. Kunde jag ta över redigeringsjobbet?
Visst, självklart. Varför inte?
”Idrottens själ” handlar mycket om idrott. Här intervjuas till exempel Kajsa Bergqvist, hockeylegenden Sven Tumba och vår mest internationella fotbollspamp Lennart Johansson. I boken finns också en text av Marianne Ahrne, Anders Carlbergs intervju med undertecknad, artiklar om Rekordmagasinet och ungdomar som idrottar, ledarskapets och idrottens betydelse för ungdomars fostran och mycket mer.

Det är en trevlig och läcker bok med intressanta texter som stämmer till eftertanke. Därtill finns en studiehandledning.
Författare: Katja Wahlström, Anders Carlberg, Patrik Brunius, Marianne Ahrne, Meta Troell.

Boken kan beställas från: www.bokhandeln.nu.
Eller, fömodar jag, direkt via Fryshuset: www.fryshuset.se

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.come
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se