Enstaka böcker

Från nödlösning till VM-guld
av Curre Lindström och Bengt-Åke Cras
På finska: Vielä vähän paremmin

Från nödlösning till VM-guld Curre Lindström är den förste förbundskaptenen i historien, som tagit VM-guld i ishockey med två olika nationer. Andra guldet i Stockholm 1995 hade just skapat glädjefnatt i Finland, då vi började jobba med hans självbiografi.
På mina intervjuband ringer flera telefoner oavbrutet. Curres svar blandas med hantverkares sågande och hamrande. Guldcoachen var alltid på väg någon annanstans, så att våra arbetsdagar ständigt förkortades. Mitt faktamaterial bestod av hundratals osorterade tidningsurklipp från Curres säsonger som tränare i Sverige, Schweiz och Tyskland.
Mer än en gång undrade jag om Curres bok någonsin skulle bli färdigskriven. Turligt nog besitter jag såväl tålamod som envishet och saknar anlag för nervsammanbrott. Det fixar sig alltid, är min devis. Faktum är, jag lärde mig massor om Curre, mig själv och memoarskrivandets vedermödor.
För första gången berättar Curre om barndomens Uppsala, sina idrottsdrömmar och sitt tränarliv i fyra olika länder. Nio år efter senaste VM-guldet har Curre lett Lettlands landslag till sensationell kvartsfinal. Där blev det stopp - 4-1 till Sverige. Nu går rykten om att Curre Lindström ska ta över ryska landslaget efter Tichonovs comeback-fiasko.

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se