Enstaka böcker

Att skriva är för mig ett sätt att leva. Långt innan författandet blev mitt yrke ritade jag serier, skrev berättelser, sketcher, sångtexter, sagor, kåserier, pjäsmanuskript och artiklar. Genregränser är till för att överskridas. Därför har jag konsekvent sett till, att ingen riktigt vet var jag hör hemma som författare. Det vet jag nämligen inte själv. För mig är varje nytt ämne eller uppdrag en spännande utmaning.
Här följer ett urval av böcker, som inte ingår i någon av mina bokserier:

Otryggare kan ingen vara ”Otryggare kan ingen vara”
Det handlar om tre barns tuffa uppväxt. Endast två av dem lever idag. 2005 körde lillebror Mattias ihjäl sig bara 25 år gammal. Barnen hade oturen att råka födas av en mor, som lät alkohol och droger styra hennes liv. Att mamma umgicks med män, som gjorde familjelivet till ett helvete, kunde barnen inte göra något åt. Tyvärr såg inte heller myndigheterna till att trygga deras barndom.
Läs och begrunda: Hur skulle du må om du fick uppleva allt som Mattias, Tomas och Helena tvingades gå igenom? Skulle du orka gå vidare med tillförsikt inför framtiden?
Jag vill läsa mer!


Bakom stängda dörrar
”Bakom stängda dörrar”
Kristina Hansens egen skildring av den sexuella terror hon utsattes för av sin far och hur sociala myndigheter och en passiv omgivning blundade för sanningen. Första versionen 1996 väckte stor uppmärksamhet i Norge och Danmark. 2002 gavs en uppdaterad upplaga ut av Ordupplaget i Sverige och blev en storsäljare. I april 2004 tilldelades ”Bakom stängda dörrar” ”Platinapriset” som en av 2003 års mest säljande pocketböcker. Den totala upplagan har nu med råge passerat 200 000 exemplar.

Några omdömen:
”Ta chansen att ta del av hennes historia. Den kommer inte att lämna dig oberörd.”(Bokdagboken)
”Köp och läs boken. Äcklas, förbanna och gråt. Det gjorde jag...”(Östersunds-Posten)
”En bok som berör inpå djupet...”(Laholms Tidning)
”En klart läsvärd bok för den som tål lite mer.”(Värmlands Folkblad)
Jag vill läsa mer!


Aldrig mera fri

”Aldrig mera fri” - Spionen och landsförrädaren Stig Berglings egen berättelse om hemligstämplade rättegångsprotokoll, massmediala gissningar och spekulativa inslag i andras böcker. Han har valt den osminkade sanningen - inte för att förneka eller undandra sig skuld, utan för att avslöja vad som verkligen hände. Livet blev snett och vint för Stig Bergling, men trots långa fängelsevistelser hann han uppleva mer än de flesta. Inte minst tillsammans med olika kvinnor.
Jag vill läsa mer!Vostok
”Vostok” - En ung man bländas av guldglansen kring fifflande finansmän i Stockholm. Hans intensiva längtan efter rikedom driver honom in i en nervkittlande mardröm, som utspelas i Sverige, Baltikum, Ryssland och Uzbekistan. Det var ett stort misstag av Andreas Wistedt att tro, att en helt vanlig enkel kille kan dra förhärdade skurkar och banditer vid näsan.
Jag vill läsa mer!Himmel och helvete
”Himmel och helvete” - En stor idrottsstjärna och guldmedaljör i hockey-VM 1962 berättar om sin alkoholism under sjutton års tid. Med total uppriktighet avslöjar Lennart ”Klimpen” Häggroth okända detaljer ur sitt tilltrasslade liv. Vi får vara med om hans förvandling från nationalhjälte i Tre Kronor till att knappast ens platsa på de utslagnas reservbänk. Hur kunde han klara av att komma igen till ett normalt liv?
Jag vill läsa mer!
Från nödlösning till VM-guld
”Från nödlösning till VM-guld” - För första gången berättar Curre Lindström om barndomens Uppsala och sina idrottsdrömmar, om alla år som ledare på Barnens ö och hur han klarade av att kombinera sitt arbete som lärare med den krävande sysslan som hockeytränare. Curre skildrar också sin utsatta roll som tränare ute i Europa. Ett långt och strävsamt tränarliv förde honom fram till två guldmedaljer, först som coach för Sverige sedan för Finland. Och han är fortfarande aktiv.
Jag vill läsa mer!


Rysare
”Ondskans skörd” och ”Ondskans ansikte” är tvenne böcker med otäckt innehåll. I augusti 2004 kom ytterligare en bok med sju noveller.
Jag vill läsa mer!


Avgrunden
Läs om filmböckerna ”Avgrunden”, ”Black Rain”, ”Rain Man”, och ”Landet för länge sedan”. Om du läser uppmärksamt förstår du snart varför jag avbröt min karriär som bokförläggare och valde att återvända till författandet.
Jag vill läsa mer!Idrottens själ
”Idrottens själ” från Fryshuset, innehåller längtan och drömmar, misslyckanden, olyckor, relationer, ledarskap, vinna och förlora. Med stark betoning på idrottens positiva värden och möjligheter. Slumpen gjorde att jag först blev intervjuad av Anders Carlberg och några veckor senare blixtinkallades för att bearbeta samtliga texter i denna bok.
Jag vill läsa mer!
Handbok för personlig försäljning
Att sälja varor, idéer och tjänster är en svår konst, som kräver mer än talets gåva. Läs ”Handbok för personlig försäljning” så blir det betydligt lättare. Rolf Laurelli stod för det mesta av faktamaterialet och hade modet att ge mig fria händer att bearbeta och lägga till egna synpunkter och erfarenheter. Att skriva en säljhandbok var en intressant och ovanlig utmaning.
Jag vill läsa mer!
Kärrets gåta
Under min intensiva läsperiod i barndomsåren kom ”Pojkarnas julbok” och ”Flickornas julbok” ut varje år. Jag hade bra kontroll på killarnas utgåvor. Tjejernas böcker var inte alls lika spännande. Medan jag skrev massor av seriemanus för Bonniers serieförlag Semic fick jag chansen att skriva en egen Pojkarnas julbok till julen 1977. Det blev ”Kärrets gåta”.
Jag vill läsa mer!

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se