Crasfakta

Född
Benke på bokmässa 2 augusti 1943 i Ytterhogdal, Hälsingland.

Utbildning
Studentexamen, underofficersutbildning vid luftvärnet, två års akademiska studier, livets skola.

Yrke
Under skollov och permissioner jobb som kontorsbud, kvarnarbetare, metallarbetare, byggnadsarbetare, parkarbetare, hamnsjåare och hantlangare åt ölutkörare. Även i personalköket på varuhuset PUB i Stockholm under en julvecka. Inledde min vuxna yrkesbana som lönekontorist och därefter inköpsassistent på modeföretag. Fritiden fylldes med skrivande av berättelser och låtar. 1973 blev jag författare på heltid. Allt flitigare skrivande varvades med spelningar som trubadur under de första fem åren. Har även varit bokförläggare och projektledare/copywriter på egen reklambyrå. Men jag återvänder alltid till författeriet.

Dexter spanar Familj
Gift sedan 1968 med min kära hustru och bokskrivarpartner Agneta. En dotter, Elin, född 1970, för länge sedan utflugen ur boet. Blev morfar i september 2006. Barnbarnet heter Elsa, en riktig solstråle och guldklimp. I familjen ingår sedan 1 juni 2007 även en busig, charmig och naturligtvis hyperintelligent strävhårig foxterrier vid namn Dexter.

Hobby och intressen
Människor, litteratur, film & TV,
underhållning, musik, reklam & marknadsföring,
fiffiga dataprogram, idrott, Internet med mera.


Varför blev jag författare?
Började tidigt rita serier och hitta på berättelser. Lönen för första sommarjobbet som 14-åring räckte till en skrivmaskin. Tre-fyra stycken slets ut innan jag inhandlade min första dator 1987. Jag kan inte låta bli att skriva och lyckligtvis vill fler och fler läsa det jag skriver.

Vad har jag producerat? Mer än 200 böcker och massor med följetonger för barn och vuxna, dokumentärböcker, noveller/sagor/rysare/artiklar plus en hel hoper seriemanus. Därtill en liten skvätt radiodramatik, sketcher, sångtexter, kåserier och krönikor. Plus en lång rad reklam- och informationstexter.

Vad vill jag med mitt arbete?
Benke vid Fyrisån... Roa, oroa och underhålla. Genom att berätta så spännande och intressant som möjligt försöker jag ge mina läsare en gnutta av den njutning jag själv ideligen fått uppleva under mitt läsglada liv. Det viktigaste som finns är att nå fram till barn och ungdomar, speciellt till dem som sällan eller aldrig läser böcker. Därför fortsätter jag envetet att skriva barn- och ungdomsböcker och besöker skolor och bibliotek för att berätta om mitt skrivande.

Hur får jag inspiration?
Av livet runt omkring mig. Genom att läsa tidningar och böcker, se film och TV, lyssna på radio och musik och studera människor. Internet är numera en viktig inspirations- och kunskapskälla . Att resa är en höjdare, senast till Paris. Intryck från en trist tågresa kan inspirera till mäktiga äventyr, om man bara har ögon och öron på skaft.

Yrkesmässiga förhoppningar
Att få behålla barnasinnet och min fantasi och förverkliga så många projekt som möjligt. Att nå ut till läsare även utanför Norden. Att få tid att skriva den internationella bestseller världen längtar efter. Att få se något av mina verk i filmversion, gärna i form av en TV-serie. Hoppas slutligen få fortsätta att njuta av att skriva och utvecklas som författare.

Jag har samlat länkar från nätet.
Där kan du läsa intervjuer, söka efter mina slutsålda böcker, se bilder från skolbesök eller ta reda på vilka av mina böcker som blivit talböcker.
Vill du besöka mitt länkskafferi?

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se