Bokserier

Carina Fjellström

Båten som försvann Efter femton Löken-deckare för ungdomar mellan 1974 och 1982, valde B.Wahlströms förlag att lägga ner min bokserie. Upplagorna var inte längre lönsamma. Killar läste inte lika flitigt som förr, sa man. Videofilmer och TV-spel intresserade mer än böcker. Men tjejer läste fortfarande!
”JAG kanske kan skriva en deckarserie för tjejer i stället?” föreslog jag.
”Nja, kan du det?”
”Jag kan i alla fall försöka.”
Så då gjorde jag det. Tjejen fick heta Carina Fjellström. Hon bor tillsammans med pappa Ola, som är författare, och mamma Katja, fotograf, i den lilla staden Malmhammar. Samma stad som jag använde som miljö första gången i ”Kärrets gåta”, Pojkarnas Julbok 1977, och senare i hockeyserien Södergården. Malmhammar är egentligen Karlskoga, min hemstad under de sista skolåren Flicka utan namn där jag tog studenten 1963.
Eftersom böckerna skrevs i jag-form, fick författaren samma namn som huvudpersonen. Det hände att Carina Fjellström fick brev från unga tjejer, som ville ha henne som brevkompis. Hon verkade ha så mycket gemensamt med dem. När tjejerna fick klart för sig, att Carina Fjellström i själva verket var en man i fyrtioårsåldern, valde de oftast en annan brevvän. Men vissa läsare hade jag kontakt med i åratal.
Första boken, ”Tomas och jag” kom ut 1982, och böckerna publicerades även i Norge...

Serien om Carina Fjellström innehåller följande böcker:

1) Tomas och jag
2) Vem är skyldig?
3) Flicka utan namn
4) Den otäcka sanningen
5) Ta hand om Micke
6) Kom igen, Tomas
7) Det blommiga kuvertet
8) Tänk först, Carina
9) Båten som försvann
Carina Fjellström på norsk...
Carina Fjellström på norska...

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras crit@swipnet.se
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se