Bokserier

Vi som växte upp på 50-talet slukade B.Wahlströms ungdomsböcker. Flickböckerna hade röda ryggar, pojkböckerna gröna. Så man inte råkade läsa fel sorts bok, hemska tanke. På den tiden fasade killar för tjejbaciller, annat är det numera. I Wahlströms-böckerna fanns det med mesta - science fiction, indianer och cowboys, deckare, historiska berättelser, humor, flygaraction med Biggles, en oändlig rad Kitty-böcker, spänning med djungelpojken Bomba. Naturligtvis ville jag skapa egna bokserier, när jag fick chansen.
Men för min del började alltihop med vilda västern för vuxna i pocketformat. Efter de första sju-åtta blodisande äventyren (av totalt 124) fick jag i uppdrag att skriva hästböcker för tjejer - de kom att handla om Lena och ridklubben Röda grimman.
Strax därpå inträdde killdeckaren Lasse ”Löken” Lewinder i mitt liv. Han hann jaga bovar i 15 böcker och fick sedermera sällskap av tvenne böcker om Hästarna på Ekeby, tjejdeckaren Carina Fjellström, Södergården, BK Pantern, löpartjejen Pernilla Olsson och många fler.
Vissa av mina utgångna böcker kan numera köpas via internet har jag upptäckt. Tänk så praktiskt. Bara att söka på titel eller mitt namn.

Röda grimman Att flytta från kompisarna och den egna hästen i nordligaste Norrland till förorten Granvik norr om Stockholm är pyton och pest för Lena Sundin. Till att börja med. Men en dag kommer Granviks ridskola och ridklubben Röda grimman in i bilden. Då blir Lenas nya liv med ens både roligt och spännande. (Slutsåld)
Jag vill läsa mer!

Löken

Spännande och tokroliga bovjakter med Lasse ”Löken” Lewinder, hans kompisar ”Budda” och ”Ekis” och kriminalreportern Sigge Trooper. Skurkar och banditer jagas runt om i Sverige men även på Kanarieöarna och Madeira.(Slutsåld men enstaka böcker kan finnas på internet. Sök på titel eller mitt namn)
Jag vill läsa mer!

Carina Fjellström

Även i en småstad som Malmhammar härjar allehanda brottslingar. Vem ska lösa de kluriga fallen om inte Carina Fjellström? Och visst kan det hända att kärleken drabbar även bovjägare. (Slutsåld)
Jag vill läsa mer!

Hästarna på Ekeby

Hästar är livet för Eva i det idylliska samhället Ekeby. Men dramatiken ligger på lur och ibland måste Eva handla snabbt...
Jag vill läsa mer!


Bernhard
En dag läser Bernhards pappa att man hittat en stenåldersman med moderna lagningar i tänderna! På samma plats påträffas en kvinna från stenåldern med ett armbandsur runt handleden. Tioårige Bernhard är den ende som vet vad som hänt.
Bernhards äventyr fortsätter i ”Vilse i stenåldern”, där Bernhard kastas in i en fejd mellan två stenåldersstammar. Med på resan har han Jimmys mormor och sin ärkefiende Donald. Tänk om de inte kan återvända till sin egen tid!
Jag vill läsa mer!


Södergårdens HC

Staffan Engstrand, Bibliotekstjänst om Södergården 4, ”Kom igen, Peter!”: ”Bengt-Åke Cras förmåga att flyhänt framföra en berättelse är imponerande... Det här är en lyckad berättelse inom kategorin idrottsromaner, inte minst därför att den innehåller så mycket mer än just idrott.”.
Jag vill läsa mer!

Sotarn


LL-förlaget ger ut lättlästa böcker för barn och vuxna. En dag ville de ha en idrottsbok, gärna om ishockey, för vuxna. Hade jag tid med ännu ett bokprojekt, när jag redan jobbade för fullt med Södergården, BK Pantern och löpartjejen Pernilla? Som vanligt kunde jag inte motstå utmaningen. Två lättlästa böcker har det blivit om Sotarn, Södergårdens spelande tränare. Handlingen utspelas två år före första boken om Peter Fredell och Södergården.
Jag vill läsa mer!

Pernilla

Berättelsen om Pernilla börjar med att hon tröttnar på att bli kallad ”Hora!” av bråkmakaren Mårten Holt. Tyvärr missuppfattas Pernillas häftiga reaktion av hennes lärare, och nu är karusellen i full gång. Pernilla har ingen lust att springa i sin fars fotspår på löparbanan, men någon kommer snart att lägga märke till hennes sällsynta talang och påbörja Operation Övertalning. Det här blir en jobbig tid för Pernilla.
Jag vill läsa mer!

BK Pantern

När serien börjar har Markus Cerwin bara tre saker i huvudet - fotboll, fotboll och mer fotboll. En utmaning tvingar honom att bilda ett eget lag och nu blir leken allvar. Trista Björkeby får nytt liv, inte minst tack vare Malin. En dag ringer en gammal bekant från Frankfurt och vill tala med Markus.
Jag vill läsa mer!

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se