Bokserier

BK Pantern

BK Pantern Fotboll var det härligaste vi förortskillar i Gubbängen, söder om Söders höjder i Stockholm visste. Vi bildade ett eget lag, BK Pantern, och inredde en källarskrubb till klubblokal. En dag utmanades vi av kvartersgänget Cobran bortifrån Getfotsvägen. Dom stöddiga typerna hade matchtröjor, byxor och strumpor. Hur skulle vi få råd med sådan lyx? Rådslag ägde rum i klubblokalen.
”Tomglas?” föreslog någon. Vilken kanonidé! I veckor rensade vi hyreshus och radhuslängor på tomflaskor och fick ihop en rågad cykelkärra. Den drog vi för hand cirka tre kilometer till närmaste Systembolagslokal.
Pantpengarna räckte precis till sju himmelsblå tröjor och vita kortbrallor hos sporthandlaren på andra sidan torget. Snälla morsor sydde fast en vit fyruddig stjärna på bröstet. Äntligen hade BK Pantern fått en egen klubbdräkt. Sedan blev det match. Jag tror vi vann, men det kan handla om önsketänkande.
Under en fantastisk säsong i Gubbängens SK sprang jag och mina kompisar hem serien med 31­0. Som belöning fick vi åka tåg till Uppsala och möta Sirius pojklag i ösregn på en såphal gräsplan vid Fyrisån. Mina spritt nya jympadojor med gummidobbar funkade perfekt för rusher på vänsterkanten, ändå torskade vi stort. Resan blev ändå ett skönt äventyr att minnas.
Utmaningar och äventyr är precis vad Markus i BK Pantern söker och finner i fotbollen. Både hemma i villasamhället Björkeby och ute i Europa.

BK Pantern-serien gavs först ut i Norge av Stabenfeldts Förlag, därefter i Sverige via Rabén & Sjögren. Numera ges böckerna ut även i Finland av förlaget Tammi. Åttonde och sista boken i serien heter ”Kan det bli värre?”. Utkom våren 2004.

Svensk flagga Svenska titlar BK Pantern:
1) Mååål 2) Alla för en 3) I sista minuten 4) En mot alla
5) Revansch 6) Rött kort 7) Offside? 8) Kan det bli värre?Norsk flagga Norska titlar Panteren FK:
1) Markus og Panteren FK 2) Cup-eventyret! 3) I siste minutt
4) Fotball! Fotball! 5) I angrep! 6) Rödt kort! 7) Offside?
8) Kan det bli verre?


Finsk flagga Finska titlar PK Pantterit:
1) Maaali! 2) Verkko heilahtaa 3) Viime minuutilla 4) Aikalisä
5) Revanssi 6) Punainen kortti


Nu kommer BK Pantern ut även i Danmark.
Danska titlar FC Panter:
1) FC Panter tager kampen op! 2) FC Panter holder sammen

Så här lanserar man de första två böckerna

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se