Enstaka böcker

Bakom stängda dörrar
av Kristina Hansen, Bengt-Åke Cras och Agneta Cras

Bak stengte dörer Det var Kristina Hansens egen idé att ge ut en bok om sina upplevelser som incestoffer för att eventuellt kunna hjälpa andra kvinnor i samma situation. Eftersom hon inte kunde skriva själv sökte hon en lämplig författare via ett bokförlag. Förlaget tipsade henne om den litteräre agenten Bengt Nordin, som ringde mig.
Efter att ha läst massor med utredningar och protokoll och ställt otaliga frågor, bestämde jag mig för att försöka skriva Kristinas historia. Men det fick inte bli någon tillrättalagd incestthriller. Boken måste skrivas med de ord Kristina själv skulle ha använt, om hon haft förmåga att skriva. Eftersom min fru Agneta hade faktakunskaper genom aktivt arbete i Kvinnojouren, var det naturligt att föreslå ett samarbete.

Så jobbade vi
Agneta skötte det mesta av intervjuandet, jag ställde kompletterande frågor. Många timmars inspelade band skrevs ut så nära Kristinas berättande som möjligt. Efterhand växte boken fram genom att spridda fragment matades in i kronologisk ordning och varvades med autentiska utdrag ur befintligt faktamaterial. Varenda stavelse godkändes efterhand av Kristina.
Den vidriga upplevelsen att dag efter dag bli sexuellt utnyttjad av sin egen far och föda två utvecklingsstörda barn resulterade i en stark och tänkvärd dokumentärskildring. När Kristina efter många månader fick läsa det kompletta manuskriptet, sa hon: ”Det känns precis som om jag skrivit boken själv.” Det var det bästa betyg jag och Agneta kunde få.

Framgång i Norge och Danmark
”Bak stengte dører” var Månadens Bok i Norge för Hjemmets Forlag i februari 1996 och kom senare ut i pocket. Även den danska upplagan blev mycket uppmärksammad. I Sverige hände dock inte mycket p.g.a. en rad olyckliga omständigheter. Men det skulle bli ändring på detta.

Mot alla odds
Under vintern 2002 kom vi överens med bokförlaget Ordupplaget om en nyutgivning. I den nya boken skulle läsarna även få veta vad som hänt Kristina, sedan hennes far dömts för sina brott och visats ut ur landet. Hur hade hon överlevt? Hur såg hennes liv ut?
Bakom stängda dörrar Under våren och sommaren bearbetades det ursprungliga materialet. Nya telefonintervjuer genomfördes och i en veckas tid hemsökte jag Kristina med bandspelaren ständigt påslagen. De färska uppgifter jag fick fram skrevs sedan in i manuskriptet. För Kristina var det oerhört påfrestande att bli påmind om allt det hemska hon försökt glömma och lägga bakom sig.
Denna gång blev boken en framgång vi inte ens vågat drömma om. Först sålde den extremt bra med hårda pärmar. Sedan kom den ut i pocket. Från april till oktober 2003 låg vår pocketbok bland de tio mest säljande på topplistorna. Bara Anne Holt kunde konkurrera.

En riktig storsäljare
Bakom stängda dörrar Den 8 mars 2004 kom vår belöning. Under årets Guldpocketgala delade Lotta Bromé ut blommor och Svenska Förläggarföreningens diplom till de pocketböcker som sålt bäst under år 2002. Dokumentärromanen ”Bakom stängda dörrar” tilldelades den absolut högsta utmärkelsen för över 100.000 sålda exemplar - Platinapocket.
Under bokgalan prisbelönades även kändisar som Jan Guillou, Åsne Seierstad, Leif G.W, Persson, Håkan Nesser, Åke Edwardsson med flera. Det känns helt fantastiskt att vår bok nått sådan framgång.
Jag är mycket stolt över den bok Agneta och jag skapade tillsammans med Kristina och Ordupplagets medarbetare, inte minst vår redaktör Kerstin Weigel. Alla läsare vi haft kontakt med har blivit omskakade. Med total uppriktighet skildrar Kristina Hansen hur det kändes att som försvarslös tonåring bli sexuellt utnyttjad och instängd i ett helvete skapat av hennes egen far.
Om berörda myndigheter haft rätt kunskaper skulle Kristina kanske aldrig ha behövt råka så illa ut. Franco Rossi dömdes till två års fängelse och utvisning, sedan kunde han leva vidare som om ingenting hänt. Kristina däremot fick livstid, eftersom hela hennes framtid har påverkats av allt hon varit med om.

Så här presenterade Ordupplaget boken!

Recension Bibliotekstjänst
Hansen, Kristina, pseud. Bakom stängda dörrar.
Av Kristina Hansen, Bengt-Åke och Agneta Cras.

Verkligen oerhörd måste man säga att denna berättelse är om en uppväxt med försummelse, vanvård, sexuella och psykiska övergrepp. Kristinas egen historia, som hon fått hjälp att nedteckna, interfolieras med utdrag ur polisprotokoll, utredningar från socialtjänst, BUP och skola, där ingen kunnat hindra att Kristina hålls instängd av sin far i fyra år under vilken tid hon föder honom två utvecklingsstörda barn och får ett missfall under en strapatsrik resa till Sydamerika.
Det är naturligtvis lätt att säga att myndigheterna är flata, passiva och inkompetenta och samarbetar dåligt men viktigare är att se på de lagar och förordningar som hindrar socialtjänsten från att gripa in i tid och får åklagare att lägga ned förundersökningar, när beviskraven inte är tillgodosedda. Mycket finns att lära av denna dokumentär om hur barn reagerar och skyddar sina föräldrar till varje pris och om dubbla känslor inför en förälder, som å ena sidan misshandlar och våldtar, å andra sidan är den enda ”trygghet” man känner till.
Viktig läsning för jurister, socialarbetare, psykologer, läkare, skolpersonal och många fler. Språkligt och stilistiskt finns en del övrigt att önska, men kanske är det torftiga språket, upprepningarna och luckorna avsiktliga ­ det är nog så man orkar minnas.

Hellis Sylwan.

Under en av mina resor i cyberrymden stötte jag på ännu en recension på sajten Bulldozer, där läsare ger personliga synpunkter om böcker de läst. Klart läsvärt.

Sara Hellman talar om vad hon tycker om boken.


© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se