Enstaka böcker

Aldrig mera fri

av Stig Bergling, Bengt-Åke Cras och Jörgen Thornberg

Aldrig mera fri När superspionen Stig Wennerström greps sommaren 1963, gjorde jag militärtjänst som blivande värnpliktig luftvärnssergeant på Lv3 i Norrtälje. Bland sju kompisar på luckan fanns blivande bokförläggaren Bertil Wahlström (B.Wahlströms Bokförlag AB), som civilt råkade bo granne med överste Wennerström i Djursholm.
Bertil berättade att karavaner med nyfikna vallfärdade till ”Spionvillan” varje helg. Somliga drog sig inte för att duka upp till picknick på granntomterna under spionerandet på spionöverstens bostad.
33 somrar senare lärde jag känna en annan landsförrädare, som behövde min hjälp för att skriva sina memoarer. Som spion var Stig Bergling inte på långa vägar lika framgångsrik som Wennerström, även om han tillfogade vårt land enorma ekonomiska kostnader genom att avslöja omfattande försvarshemligheter. Inte blev han förmögen heller. Men trots långa fängelsevistelser hann han ändå uppleva mer än de flesta, inte minst när det gällde resor och kvinnligt umgänge.
”Aldrig mera fri” är en märkligt fascinerande historia om en ensamvarg och drömmare, som borde ha gjort något betydligt vettigare av sitt liv än att leka spion.
Nej, Stig Bergling och jag har ingen kontakt idag. Vi har talats vid i telefon några gånger, det är allt. Jag vet bara det som stått i pressen - att han lider av Parkinsons sjukdom, har bytt identitet, lagt sig till med skägg och lever som pensionär med en ny kvinna i en mellansvensk stad, sedan hans hustru Elisabeth Sandberg gick bort i cancer.
Sent omsider verkar det faktiskt som om Stig Bergling kommit till insikt och ångrar sitt förräderi. Förhoppningsvis gör detta historikern Peter Englund något försonligare till sinnet, så att han låter bli att slå Stig på käften, om de skulle råka mötas på gatan. Det var nämligen vad herr Englund frustande av adrenalin hotade att göra, sedan han läst ”Aldrig mera fri” och recenserade boken i Aftonbladet.

Senaste nytt om Stig Bergling 7 juni 2004

© Bengt-Åke Cras
Text: Bengt-Åke Cras b-a.cras@telia.com
Litterär agent: Bengt Nordin bengt.nordin@nordinagency.se