Adam Clayton Larry Mullen Jr Paul Hewson David Evans


1976
Det hela startade med att Mullen satt upp en lapp på anslagstavlan på Mounth Temple highschool i Dublin, där han gick i skolan. Han fick snart fyra svar (Bono, Clyton, the Edge och hans bror Dick Evans ). De började snart med att öva hemma i familjen Mullens kök.

1977
Hade de sin första spelning på en lokal tillställning vid deras skola. De döpte bandet till '' Feedback'', men bytte namn efter ett halvår till ''the Hype''. Dick Evans slutar detta år.

1979
The Hype byter namn till U2.Efter att ha spelat på klubbar och pubbar i Dublin i över ett år vinner U2 en talangtävling vid Limeric Civic Week. När de fortfarande går sista året på highschool vinner de £500 och en demoinspelning på CBS Ireland (genom tävlingsdomaren och A&R-mannen Jackie Hayden) på Keystone Studios.

1978
I september det här året spelar U2 in sin första EP ''U2:3'' med låtarna ''stories''och ''boy-girl'' (gavs bara ut på Irland). Den klättrade snabbt på den irlänska listorna och som bäst låg den femma.

1980
U2 skriver kontrakt som gäller för fyra album med Island records. I november det här året släppte bandet sin första LP ''BOY'', producerad av Steve Lillywhite. Tyvärr blev den ingen listklättrare.

1981
I februari släpper U2 ''BOY'' i USA och startar en 18-gigs turné. i mars klättrar ''BOY'' till US#63. Efter turnén återvände U2 till Irland för att spela in deras andra album ''October''. När den släpps når den UK#11 och US#104.

1982
I oktober, under en konsert i Belfast på Nordirland, introducerar Bono en ny sång, ''Sunday, bloody Sunday'' (låtens ''fred på Nordirland-budskap'' blev gruppens kännetecken under de kommande åren). Många av gruppens låtar under den här tiden behandlar politik och situationen på irland.

1983
I februari släpper U2 låten ''New Year´s day'' som snabbt klättrar till UK#10 Samtidigt som det nya albumet ''WAR'' släpps och som kommer på UK#12. U2 börjar nu också sin utsålda 27-gigs turné i UK. I mars toppar ''WAR'' UK-listan. I augusti framträder U2 på den irländska utomhusfestivalen ''A day at the race'' inför en publik över 25 000 personer i Phoenix Park i Dublin. I november släpper de sitt första livealbum ''Under a blodred sky''. Den klättrar till UK#2, senare visar det sig att den blev den mest köpta live-skivan i världen.

1984
I november spelar de in plattan ''The unforgetable fire'' med sången ''Pride (in the name of love). sången är tillägnad Martin Luther King. Samma år utses U2 till ''the best group of the 80s'' av Rolling Stone Magazine.

1985
I juli spelar gruppen på LIVE AID-galan vid Wembley Stadium ( U2 vinner en läsaromröstning till bästa LIVE AID-framträdandet i Rolling Stone Magazine). I augusti släpps det korta studioalbumet ''Wide awake in America''

1986
Den 17 maj spelar U2 på vid SELF AID-galan i Dublin till förmån för de arbetslösa. I augusti hoppar de in i studion igen för att spela in en ny platta. The Edge hjälper även Sinead O´Connor med att producera hennes album.

1987
I februari påbörjar U2 sin 110-gigs långa världsturné. I mars släpps succéalbumet ''The Joshua tree'' och går direkt upp som etta på UK-listan efter att ha sålt platina på 48 timmar. I maj kommer den också etta på USA-listan.

1988
I oktober släpps dubbelalbumet "Rattle and Hum", en liveskiva som spelats in under den 2 år långa turnén. Albumet når första platsen på världens alla listor... De släppte även live-filmen "Rattle and Hum".

1989
Detta år vinner U2 "-bästa rockgrupp i världen" vid Brit Awards på Royal Albert Hall i London. De tar även hem priserna för ''bästa rockvideo'' och ''Bästa gruppframträdande'' vid 31th Grammy Awards. I augusti arresteras Clayton i Dublin för Mariujanainnehav.

1991
U2 åker till Tyskland för att spela in plattan "Achtung baby". På denna skiva har gruppen markant ändrat stil men det blir ännu en succé.

1992
U2 gör filmen "Zoo TV". Dåvarande presidentkandidaten Bill Clinton ringer upp Bono i en direktsänd intervju i TV.

1993
Albumet "Zooropa" släpps, det mest exprimentella albumet gruppen gjort. Den 26 november spelar gruppen för första gången utan alla fyra medlemmar, Clayton är tillfälligt sjuk.

1995
Släpper U2 "thrill me, kiss me, kill me" på Batman-soundtracket. Bono och the Edge skriver ledmotivet till bondfilmen ''Goldeneye'' som sjungs in av Tina Turner.

1997
Den 3 mars släpptes U2 albumet ''Pop''. Den 25 april startade turnén "PopMart" i Las Vegas och den 2 augusti var det dags i Göteborg ...

1998
I november släpptes greatest hits-albumet "Best of 1980-1990" samt en special edition dubbel-cd "Best of 1980-1990 (A- & B-sides)".

1999
I oktober fick U2 ta emot pris för "Irlands bästa låt" med hiten "Sweetest thing" på Best Irish Pop Act. I november fick U2 utmärkelsen "Freedom of Dublin" av Dublins borgmästare för deras ständiga bidrag till stadens kulturevenemang och goda reklam för staden.


U2:  STARTSIDA     DISCOGRAFI     HISTORIA     BILDARKIV     LÄNKAR     ANIMATIONER     MIN HEMSIDA:   INDEX    
Gjord av: Stefan Danielsson