2 jämtländska köpmän i Trondheim

 

Jämtarna har som bekant haft täta handelsförbindelser med norrmännen. Någon gång har det hänt att någon jämte stannat kvar i Norge och slagit sig på affärer. Den mest kände är kanske Carl Falk från Östbacken i Alsen. Redan på 1600-talet hade en familj i Östbacken som sina handelspartners köpmännen i Levanger och Trondheim

Den familj jag först tänker på är Anders Olofssons. Hans son Carl följde med på handelsresorna och fadern uppgjorde att Carl skulle få lära sig till köpman.Så småningom antog han efternamn efter handelshuset Falk och blev i sinom tid ägare till affären. Namnet Falk var sedan i flera generationer ett aktat namn.

Carl Gustaf Nordenström var född 1781 och son till prosten Nordenström i Offerdal. Prosten Nordenström hade stora affärer med handelsfiman Falk i Trondheim och hans dotter Sofia Christina var ett tag gift med Erik Falk, ägaren till handelsfirman. Carl Gustaf Nordenström var duktig och blev snart partner i firman. Erik Falk dog efter något år och Carl Gustaf blev ensam ägare till firman.

Prosten Nordenström fick in säd och smör genom kyrkotiondet och omsatte dessa varor i bland annat kryddor, fisk och salt. År 1815 skickade han 400 kilo smör och 2 tunnor malt till Norge. För saltet och malten ville han ha tillsammans 5 tunnor sill,1/2 tunna torsk ,70 kilo torkad fisk , en tunna salt och dessutom te,vin,kaffe, socker,sviskon,russin mandel och allehanda sorts kryddor.

Prosten Nordenström hade ett stort hushåll med 12 barn, 14 pigor och 7 drängar. Dessutom hade ofta besök av andra präster och släktingar och ibland liknades hans hem vid ett gästgiveri.

Kosthållet var förr mera inriktat på mjölmat än nu. Man räknar med att det gick åt tre kakor tunnbröd per person och dag. Dessutom åt man ofta vattgröt och grynvälling.Redan i slutet av 1500-talet kom det in närmare 100 tunnor korn per år i kyrkotionde i Offerdal. Även om prästen bara fick behålla en 1/4 av kyrkotiondet för egendel ,så borde det bli stor del, som skickades till Norge med forbönder för byte till andra livsmedel.

Carl Gustaf Nordenström har bl.a. skänkt en ljuskrona av kristall till Offerdals kyrka och Carl Falk skänkte ett stort golvur och ljusstakar till Alsens kyrka.

Källor: En bok om Offerdal