Kalle Lith


Barn:


Carl Olov Lith föddes i Rapptorpet i Söre, Lit.När han var två år gammal så dödde hans mamma och han blev fosterson hos odelstorparen Carl Nässör och hans fru Anna. Anna dog när Carl Olov var tolv år, så efter dess fick han klara sig själv.

Mest bodde han hos sin morbror Rapp-Ante, som var torpare men även hade inkomster av de forbönder som rastade hos honom. En kopp kaffe kostade 5 öre.

1895 flyttade han till Trångsviken och arbetade vid något av sågverken där. På vintrarna jobbade han med skogsarbete. För att få litet omväxling arbetade han även vid andra sågverk, t.ex i Ocke eller Gärdsta. Vid sågverket i Trångsviken arbetade han i flera år med kantning av stav. Det var så hög ljudvolym där, att han blev hörselskadad för resten av livet.

Vid sidan av arbetet hade han snickeri som hobby. När han arbetade med skogsavverkning, så snidade han slevar och andra saker på fritiden. Han gjorde även själv kofferetar som var sinkade i hörnen.
En specialitét var att han gjorde askar för rakverktyg med en invecklad låsanordning, där man måste röra på vissa knappar för att kunna öppna asken. Dessutom var han sin egen skomakare och gjorde det mesta själv.

En annan sysselsättning i skogskojorna var naturligtvis kortspel och det hände ibland att han spelade bort hela vecko- eller månadsförtjänster. En typisk sak för honom var, att han aldrig stannade hemma från arbetet även om han hade spelat kort hela föregående natt.

En följd av det tidvis tunga arbetet var, att han fick en mycket god kondition. Även om han hade ett tungt arbete, så såg det inte ut att bekomma honom något. Han brukade bravera med att kunna hålla andan i tre minuter utan att anstränga sig.

Skogsarbetet på vintrarna var naturligtvis mycket ansträngande, men han var en mästare på att fila sågarna, så att han kunde arbeta lätt.