Jon Lantz

Gift med Anna Jonsdotter född 1878-06-11 i Tångeråsen,Offerdal


Barn:

Jon Lantz föddes på den gård där hans far och farfar bott.Han miste sin far när han 13 år gammal, men eftersom han hade äldre syskon, så klarade man att sköta gården tills vidare. Två av Jons syskon emigrerade till USA. Ett tredje syskon var också över till USA, men kom hem igen.

Jon lärde sig tidigt att spela fiol och spelade även på danser, men slutade att spela när han blev religiös. Han berättade, att när hans mor var borta någonstans fick han leka som han ville. Men modern var sträng och höll noga ordning på barnen.

Han gifte sig med Anna Jonsdotter från Nygården och fick hjälp att köpa gården Backen. Det fanns inget boningshus där i början ,utan man fick inreda ett rum i ladugården under tiden som gårdshuset byggdes. Huset ligger uppe på en backe och har en väldigt fin utsikt mot resten av byn, men det är ofta rätt så blåsigt där. En fördel med gården Backen är, att den ligger rätt så högt uppe i terrängen, så kornet fryser inte på hösten.

Vid sidan av jordbruksarbetet var Jon möbelsnickare. Han snickrade alla sorters fina möbler från stolar till byråer. Han hade en tysk katalog med ritningar, där folk fick beställa vad som skulle göras. Jon var väldigt noggrann med allt vad han gjorde och även om det inte gick så snabbt alla gånger, så blev det välgjort.

Hans dröm var att få tid att göra fioler. När han blev pensionerad så gjorde han tre fioler av stradivariustyp. Han jobbade med skogsarbete ännu när han fyllt 70 år och var i stort sett helt frisk upp till 90-års åldern. En sak som Jon var mycket stolt över var hans björnjakter. Han hade i yngre dagar skjutit både älg och björn. Han hade också en god kännedom om var det fanns lingon och hjortron.