En ovanlig forbonderesa

Olof Larson i Åberg

 

Ol.Larssa i Åberg föddes i Faxälven,Näskott år 1826 som yngsta barn till bonden Lars Olofsson. Ol.Larsas mor dog i smittkoppor när han var några månader gammal. Fadern gifte om sig och flyttade till Röde i Alsen. Den nya fru var dotter till Erik Olofsson i Röde, vilken var en mycket driftig man och väl vär en egen artikel.

Ol.Larsa miste sin far när han var 12 år gammal och kom så småningom i tjänst hos Olof Nilsson i sin födelseby Faxälven.Husbonden var forbonde och Ol.Larsa fick följa med på hans handelsresor. Snart fick han också ensam göra resor för husbondens räkning. Efter några år blev han förtjust i en dotter i huset och gifte sig med henne och i fortsättningen blev det resor tillsammans med svärfar.

Olof började efter ett tag önska sig något eget och flyttade med sin fru Kerstin till Östbacken i Alsen och blev arrendator.Handelsresorna fortsatte och han fick råd att köpa Aleniusgården i Hov och startade lanthandel där. På sina resor till Stockholm handlade han mest med skinn,fågel och renstek. Eftersom vädret kunde vara nyckfullt i huvudstaden, så startade han en egen affär vid Hötorget med sin handelsdräng som föreståndare.

Affärerna gick bra för Ol.Larsa och han kunde köpa sig en ståndsmässig bondgård i Åberg. Efter detta kallades han mest Ol.Larsa i Åberg.

Hans mest spektakulära projekt var när han köpte en ovanligt stor oxe, som han slaktade på hösten och frös in som renkött. Med det frysta och förpackade renköttet for han sedan till Trondheim. I Trondheim rådde det tyvärr töväder, så köttet började tina. Han åkte då med båt till London med sina varor. Men även där var det töväder och den engelska polisen satte stopp för försäljningen av renstekarna , som de fann otjänliga till människoföda, och de medhavda skinnen gick inte heller att sälja. Han fortsatte då sin resa till Hamburg för att försöka sälja åtminstone de skinn han hade med sig hemifrån.. Som tur var, så fick han så bra betalt för skinnen, att hela den äventyrliga resan gav ett litet överskott.

Källa: Gustav Thalin i Runt Alsensjön.

hem