Anna Jonsdotter


Anna Jonsdotter föddes på Nygården i Tångeråsen som femte barnet i en syskonskara på nio. Hon var vacker i sin ungdom men ganska kort till växten.

Hon behövde inte flytta många meter när hon gifte sig och fick egen gård.

Det jag minns av henne är att hon dukade fram all mat som fanns, när det var matdags. Hon hade maten i ett skafferi i farstun och det blev många turer innan all mat var inburen. Hon konserverade kött i glasburkar, som hon sedan förvarade i jordkällaren. Hon köpte färsk mjölk i någon granngård och den var inte separerad. Hon hade också alltid hårt tunnbröd upp på vinden.

Den enda semester vi hade när jag var liten, var när vi cyklade och hälsade på mormor och morfar. Jag minns någon gång, att jag fick cykla på en herrcykel, som var så stor att jag fick cykla under ramen. När vi kom fram blev det ett väldigt pratande med mamma och mormor.

Under alla år från det att mamma flyttade till Trångsviken, så skrev mamma och mormor till varandra någon gång i månaden. Dessa brev från mormor har jag kvar, så jag vet ungefär hur hon hade det. När gården såldes, så fick hon råd att köpa en symaskin och det var en stor sensation.