Marsvinsungar

Marsvinet Chessy berättar....

EN MARSVINSUNGES UPPVÄXT

Dagen med stort D är den 8 februari 1991. Då föddes jag (Chessy), min syster "Chocolate nose" (som ni ser på fotot ovan) och min bror "Dutch". Det var tidigt på morgonen och vi låg nyfödda i buren med lite fuktig, krullig päls tätt slickad intill kroppen.

Mitt namn, Chessy, fick jag eftersom jag är svart och vit i ett snyggt rutmönster över ryggen. Matte tyckte det liknade ett schackbräde, därav mitt namn. (När vi var några dygn gamla ordnade matte till en ordentlig dopcermoni i badrummet för oss, där vi fick våra namn).

 

Första dygnet....

Vi föddes fullt utvecklade, med öppna ögon, så vi såg ut som små kopior av våra föräldrar. Första dygnet låg vi mest och värmde oss intill vår mamma Trixie. Hon slickade och pysslade om oss hela tiden. Det kändes lite ostadigt att stå på egna ben. Deutch var lite mer företagsam än vi flickor. Redan efter några timmar gav han sig iväg med några stapplande steg. Han till och med provsmakade några hö-strån.


Andra dygnet...

Andra dygnet började vi utforska buren lite smått. Buren kändes jättestor, så jag höll mig i närheten av min mamma hela tiden. När vi blev hungriga fick vi dia, men jag fick alltid äta sist, och varje gång jag skulle äta sparkade min mamma bort mig. Matte sa att det berodde på att jag bet när jag diade, men vad har man annars tänderna till...?

Matte blandade välling i en liten vattenflaska som jag fick dricka ur. Deutch och jag lärde oss snabbt tekniken att dricka ur den, och det blev bråk om vem som skulle dricka först. När sedan Cocolate nose också blev intresserad av välling blev det en väldig trängsel vi flaskan. Matte fick till slut ta ut oss en och en så vi kunde få äta i lugn och ro.

Under detta dygnet provsmakade jag hö för första gången, och samtidigt passade jag på att ta några tuggor av pelletsen i matskålen. Fast välling var betydligt godare!

Deutch hittade på en ny lek. Han roade sig med att studsa rakt upp i luften och samtidigt utbringa några konstiga pip.


Tredje dygnet....

Tredje dygnet kände vi oss lite säkrare på miljön runt omkring oss. Nu började vi utforska buren på allvar. Varenda vrå måste undersökas! Allt nytt skulle vi smaka på!

Vi sprang runt och lekte hela dagen. Vi var antagligen väldigt pratsamma, för matte sa att det var ett "väldans liv" i buren. Då och då blev vi trötta och då somnade vi alla tre tätt intill mamma Trixie. Då kunde ingenting störa oss. Inte ens blixten från mattes kamera.

 

Fjärde och femte dygnet....

Nu blev sovpauserna färre och färre, och vi blev livligare och livligare. Vi hoppade, skuttade och sprang omkring nästan hela tiden. Dygn fem hade jag äntligen lärt mig studsa rakt upp i luften som min bror Deutch.

Matte bjöd oss på de konstigaste saker i matväg, och vi var nyfikna och åt det mesta; knäckebröd, banan, gurka, sallad och risgrynsgröt (vår favoritmat!).

Efter fem dagar var vi nästan dubbelt så stora som vid födseln, tyckte matte. Men det stämde inte riktigt för vi hade bara ökat 30 g i vikt .... fast vi hade förstås växt en del också. Pälsen hade växt ut tjock och krullig, så matte tyckte vi liknade små får....


De första veckorna var verkligen den härligaste tiden under mitt liv. Vi hade jättekul ihop. Matte hade oss ofta ute i knäet eller i soffan. Det var mysigt! Ibland fick vi komma ut hela familjen och springa runt på golvet i mattes hus. Det var kul att utforska omgivningarna. Vi pratade på hela tiden. Den enda stunden det var tyst var när vi sov!

 


Chessy's kloka ord ...

En marsvinsunge ska helst bo ihop med sin mamma i 6 veckor (hanar måste skiljas vid 4 veckor). Jag och min syster bodde längre ihop med vår mamma, men Deutch såldes efter 6 veckor.


De första veckorna i ett marsvins liv är viktiga, men lika viktig är närkontakten med matte. Vi marsvin vill inte leva ett liv instängt i en liten bur. Vi vill ha sällskap, trygghet och möjlighet att komma ut och "leka". Till alla mattar/hussar vill jag säga: lika mycket som ni ställer upp för oss, lika mycket ger vi tillbaka. Ger ni oss kärlek och glädje ger vi detsamma tillbaka, och då kommer ni också att upptäcka att alla marsvin har en alldeles speciell personlighet!

 

Teddymarsvinet Chessy


Titta gärna in på sidan med aktiverings-tips för marsvin,

eller titta i fotalbumet med mina baby-bilder.


Djurhörnan | Marsvinshuset