Strävhåriga marsvin

Strävhåriga raser

© Marsvinshuset, Djurhörnan

Till de strävhåriga marsvinen räknas raserna abessinier, teddy och rex.

Längst ner på sidan hittar du pälsvård för teddy/rex.

Abessinier, "virvelmarsvin":

Hos abessiniern växer pälsen i form av rosetter, eller virvlar. Ni har säkert alla någon gång sett ett så kallat "virvelmarsvin". Ett rasrent virvelmarsvin kallas för abessinier, och ska ha 8-10 virvlar placerade enligt ett visst mönster, som ni kan se på bilden nedan. Abessinier är robusta och livliga marsvin. De älskar att springa omkring på golvet, och de sitter nästan aldrig still. De är speciella och mycket trevliga. Deras temperament skiljer sig en aning ifrån de lugnare släthåriga marsvinen.

Pälsen ska vara sträv och ca 4 cm lång. På kinderna växer pälsen framåt och bildar "mustascher".

Teddy och rex

Hos raserna teddy och rex växer pälsen rakt ut och får marsvinet att likna en liten nallebjörn. Det kan vara svårt att se skillnad mellan en teddy och en rex, men trots deras likhet är de helt obesläktade. Teddyn kommer ifrån USA och rexen ifrån england. Om man parar en teddy med en rex blir ungarna släthåriga, vilket visar att de har olika genuppsättning. Ofta ser man roliga färgteckningar hos teddy och rex, som uppkommit då flera olika färger blandas. På utställningar är det nämligen inte färgen som är det viktigaste hos de raserna, utan det är pälsen som är viktigast. Pälsen ska vara sträv, dvs pälsen ska vara grövre än hos de släthåriga marsvinen. Detta gör att pälsen kan växa rakt ut så de ser ut som små igelkottar. Där ska helst inte finnas några platta partier.

Teddy/rex-ungar har vågig päls när de föds, och om du tittar noga på ditt vuxna marsvin kanske du fortfarande kan se att pälsen är "lockig". Det brukar synas bäst på magen. Efter några veckor fäller ungen sin baby-päls, och det är inte förrän vid 5-6 månaders ålder (ibland dröjer det ännu längre) som pälsen åter börjar bli fin.

Pälsvård för teddy/rex:

Borsta bort all lös päls med en borste eller karda.
Att trimma en teddy/rex innebär att man tar bort alla täckhår, dvs de hårstråna som är längre än de övriga. Om du kammar pälsen så den står rakt upp ser du att vissa hårstrå sticker upp ovanför de andra. Dessa kallas för täckhår, och de sitter oftast lösare än den övriga pälsen. Dessa kan du plocka bort med fingrarna. På det sättet går du igenom hela marsvinets päls. Att trimma ett marsvin är speciellt viktigt inför en utställning. Det gör att ditt marsvin ser välvårdat ut.


Tillbaka till RASER | Marsvinshuset | Djurhörnan