Mina hamstrar

Mina hamstrar....

Hemma hos mig har det bott både guldhamstrar och dvärghamstrar.

Man kan tycka att de små och knubbiga dvärghamstrarna verkar vara alltför små och livliga för att man ska kunna ta ut dem. Men de blir så småningom riktigt tama och sitter lugnt och stilla i handen. Vår första dvärghamster klättrade själv upp i handen då vi höll den intill burkanten. Han gillade att komma ut, och han fick ofta springa lös i soffan, sängen m.m. På golvet fick han vara under noggran uppsikt, så han inte slank in i något litet utrymme eller att någon råkade trampa på honom. Vår golden retriever (Freddie) brukade ligga och titta på honom, och en gång började dvärghamstern klättra upp på Freddies rygg. Freddie tittade lugnt, och något förvånat, på medan dvärghamstern klängde i hans päls. Det är kul att se att våra husdjur kommer så bra överrens, men man kan ju ändå aldrig lämna dem ensamma tillsammans utan uppsikt.

Guldhamstrar är något större än dvärghamstrar, och kanske lättare att ha i handen. Min tamaste hamster hette Chipz (fick sitt namn av att han älskade potatischips...). Han var ca 1 år när han kom till oss. Förra ägaren ville inte ha honom, utan lämnade tillbaka honom till djuraffären. Där hittade vi honom och vi fick honom nästan gratis. Han var bedårande söt, och otroligt tam! En cremé-färgad långhårig guldhamster. På fotot sover han. Visst är han söt?

 

Vet du vad detta är? Det är små hamsterungar som precis har öppnat ögonen. De är ca 3 veckor gamla. Hamsterungar föds med stängda ögon och utan päls. De ska separeras redan när de är 4-6 veckor gamla.

 

Guldhamstrar är nyfikna och kan lätt hitta på bus. Min guldhamster Chipz klättrade upp längs med väggen bakom min bokhylla. Det tyckte han var betydligt roligare än att springa runt på golvet!
Här ser ni vad Hampus hittade på för bus när man öppnade hans bur (som öppnades i taket).

. .

Hamstrar är aktiva och behöver sysselsättning. Du kan prova att inomhus gör en rymningssäker inhängnad eller en lekhage med leksaker, där hamstern kan springa fritt och leka utan att skada sig.
Att ha hamstrar utomhus i koppel eller selé är inte att rekomendera. Hamstern slinker lätt ur en selé, och sen kilar den snabbt iväg in under några buskar och är omöjlig att få tag på igen. Att hamstern skulle tycka det var kul att "gå i koppel" det tvivlar jag på.

 

Kan du gissa vad hamstern här bredvid gör? Jo, han tvättar sig. Hamstrar är renliga djur. De tvättar sig ofta. De står på bakbenen och använder framtassarna att tvätta sig med. Hamstern här bredvid heter Hampus. Han satte sig med jämna mellanrum och tvättade sig när han var ute. T o m när han sprang i hjulet gjorde han då och då uppehåll för att tvätta sig...


Tillbaka till Hamsterhörnan