Aktiveringstips
för råttor

Råttor har jag inte skrivit om på min sida, men jag har fått några tips inskickade som jag gärna vill ta med. På denna sidan hittar du aktiveringstips, sen har jag också en sida med leksakstips.

Ni får förstås gärna Maila in fler tips för råttor!

*********************************************

Leka i byrå eller på skrivbord
Man kan låta sin mus eller råtta vara i sin byrå eller på sitt skrivbord. Det tycker min mus om. ¤¤¤Caroline¤¤¤

Paket
Ta en gammal tändsticksask eller liknade, pilla bort sidorna där man tänderstickan så din råtta inte gnager på den.. å lägg i nån liten godis/matbit och stäng. Min råtta tycker det är superroligt att öppna asken själv..
Inskickat av Camilla

Klättra på en stol
Låt din råtta klättra på en stol. Det tycker min råtta är jätte roligt. Inskickat av Filippa och Mercedes

Leka i jacka
När du har din råtta uppe kan du låta den gå runt i en jacka som du lägger någonstans te.x på golvet eller på en stol.
Inskickat av Mercedes och Filippa

Agility
Sätt upp en hinderbana av videokasetter och rör, saker som du har gjort själv tex saker som den ska gå igenom, under och över och en bräda över en låda med vatten som den ska gå över. Locka med något som råttan tycker om. Inskickat av Madeleine Gustafsson

Ägg-kul
Stoppa in ett helt rått ägg som råttan kommer att försöka få upp för att få det goda där i, kom ihåg råttor är väldigt smarta och till slut går det. Inskickat av Madeleine Gustafsson

Gå i koppel
Om du köper eller gör ett hamster eller marsvins sele (beror på hur stor råttan är) och så kan du gå ut med råttan så att den får komma ut springa av sig. Inskickat av Madeleine Gustafsson

Godishand
Tag en godisbit, eller en fruktbit. Sedan lägger du biten i handen, och knyter den löst runt godisen. Låt sedan din råtta (eller mus) försiktigt öppna handen. Om råttan blir lite ivrig och biter till lite i ett finger, så ska du fya lite på den. Sen försöker du igen. Den här övningen ger din råtta respekt för händer, och lär den att inte bitas.
Inskickat av Wici + Molly + Lacris (Lacris= mus, Molly=råtta)

Trappövning
Om din råtta är rädd för stora och öppna ställen så passar den här övningen bra. Sätt din råtta på det nedersta trappsteget, och klättra själv upp några steg. Kalla sedan på råttan. Om den kommer upp ett steg, eller flera så beröm den. Den bästa belöningen kan ibland vara att få komma till dig! OBS! En hel trappa kan inte klaras av på en dag! Dela upp övningen på flera dagar.
Inskickat av Wici + Molly + Lacris (Lacris= mus, Molly=råtta)

Hoppövning
Hopp- och klätterövningar är naturliga för råttan. Om man har två bord eller dyl, så kan man låta råttan hoppa till dig. Sätt borden på ca 10 centimeters avstånd, och locka på råttan. Om din r8a tvekar, så visa den hur man gör genom att lyfta över den till det andra bordet. När din råtta har förstått att den ska hoppa, kan du öka avståndet gradvis. Beröm din r8a om den har varit duktig.
min r8a klarar 50 centimeter!
MVH/Lacris

Lekhus för råttor
Man kan köpa en bur som har en stor yta, men den gehover inte vara hög (går att köpa billigt på loppmarknad eller på annons). Sedan installerar man buren med t.ex hemmagjorda tunnlar, gungbrädor, m.m. När det är klart släpper man ner råttorna i buren ibland (inte för ofta då kan dom tröttna på sakerna). Spreja gärna buren med något så den luktar olika varge gång dom besöker den.
Inskickat av Ollie

Övriga tips

Råttor gillar att gnaga på saker och ting....
Men ibland så gnagar dom sönder både sina leksaker i buren och dina kläder. Ett bra tips är att lägga in tomma toarullar i buren. Och om man har på sig fina kläder kan man ha en handduk på tröjan.
KRAMIZZAR DOM TVÅ RÅTTORNA

************************************

Till LEKHÖRNAN

Har du tips på aktiviteter? Skicka mail till lekhörnan
djur.just.nu@swipnet.se