golden retriever

GOLDEN RETRIEVER

Jakthund och sällskapshund

 

Egenskaper:
En golden retriever har ett vänligt och lugnt sinnelag. Den fungerar bra både som jakthund (apportör) och som famljehund. Den är förståndig och relativt lätt att uppfostra. Den tycker om att vara tillsammans med andra hundar och människor, och den gillar barn. En golden är mycket lekfull, och kan ibland ha en något livlig natur. Den älskar att vara i familjens centrum, och att få människor att skratta.
Den har en medfödd kärlek till vatten, vilket gör att den gärna badar i både vattenpölar och lerpölar.
Dess luktsinne är mycket bra vilket gör att de passar bra som mögelhund eller narkotikahund. Dess lättlärdhet och tillgivenhet lämpar dem bra som blindledarhund, och de kan även gå långt i lydnadstävlingar. Andra uppgifter som en golden retriever trivs med, är att spåra, söka och att få uppgifter om att apportera eller hämta/bära saker. Att bära tidningen eller mattes/husses morgonskor är höjdpunkter under dagen.

Precis som andra hundar så kan en golden retriever bli otålig om den är sysslolös. Det är också viktigt att tänka på att deras uppförande beror på dess uppfostran.

Rasutseende:
En golden är en medlestor hund. Tikar är något mindre än hanhundar. Höjden är 56-61 cm för en hanhund, och 51-56 cm för en tik. Vikten för en hanhund är 29,5-34 kg, och för en tik 29-29,5 kg.
Färgen kan variera från ljust cremefärgad, nästan vit, till mörk golden. Men röd eller brunaktig nyans är inte tillåtet. Valpar är ljusa i färgen, men färgen på deras öronspetsar kan ge en ledtråd om vilken färg de kommer att få som vuxna.
Pälsen hos en golden retriever är speciell då den har en tjock underull som gör pälsen vattentät. Pälsen kan vara antingen rak eller vågig.


Historia:
Golden retrievern härstammar från de spanielraser som kom till Europa för ca 1000 år sedan. Den första kullen med golden retrievrar föddes i Skottland 1868. De framavlades för att bli skickliga apportörer av sjöfåglar under jakt, och denna egenskap finns fortfarande kvar hos dagens golden retrievrar. De fick apportera både på land och i vatten, därav deras stora kärlek till vatten! Rasen ställdes ut första gången 1908, men kallades då för flat-coats. Namnet Golden retriever fick rasen inte förrän 1920. Några av golden retrieverns släktingar är bland annat flatcoated retriever, labrador retriever och newfoundlandshund.


Startsidan